Powtórzę się...nie wszystko kosztuje tyle ile powinno, cena w dużej mierze zależy od reklamy i popytu...dlaczego więc tak polecana Acana (ja też nią karmię) jest o połowę tańsza od RC? Koncern jest kanadyjski i dopiero raczkuje w naszym kraju. Do niedawna nie było jej nawet w hurtowniach - tylko u dytrybutora...ale karmię nią od 2 lat i przez ten czas cena trochę wzrosła - mimo, że dolar spada, czyli zaczynamy dążyć do doskonałości

Ktoś pisał, że w 60% mięsa musi być haczyk...pewnie tak...w niektórych ulotkach piszą, że zwartość mięsa mokrego to nie to samo co suszonego - i to racja. Dla mnie chyba istotniejszą informacją jest, ta, że mięso jest tzw. human source...czyli poddawane takim samym rygorom jak mięso do obrotu spożywczego dla ludzi...i jeszcze o RC, której nie lubię (nie jadłam, ale nie lubię

) m.in. za tzw. wąską specjalizację - kształt chrupek dostosowany do kształtu zębów (tekst z karmy dla syjamów), za to, że karma teoretycznie z odkłaczaczem - dla persów wcale nie odkłacza, a na przykład ten sam typ sanabelle - świetnie sobie z tym radzi. Dodam jeszcze, że dostępność tej karmy w najdalszych zakątkach naszego kraju budzi moje podejrzenia, że za wszystkich konsultantów (to ci co jeżdżą po wetach) i handlowców (ci co jeżdżą po zoologikach), za ich służbowe samochody, benzynę i prowizję od sprzedaży - płacę ja, naiwnie myśląc, że za taką cenę kupuję moim kotom nie mercedesa, ale maybacha... i o ile nie mamy wątpliwości, że w kolorowych chrupkach, które są kolorowe dla właściciela, a nie kota, mamy tylko i wyłącznie reklamę - wiem doskonale, co kupowałby mój kot i powszechność produktu - jak nie przymierzając płatki śniadaniowe, o tyle w przypadku RC mam bardzo mieszane uczucia.
Kończę ten przydługi wywód wyznaniem, że sama nie jadam szynki parmeńskiej na śniadanie i kawioru na kolację, nie robię więc też przesady w kwestii kociej miski. Moje jedzą Acanę na zmianę z Chicken Soup - karmą holistyczną o bardzo przyzwoitej cenie 12 zł/kg, która pachnie i wygląda bardzo smakowicie
http://www.e-karma.pl/pl/kat/21/Adult-Cat-Light-Formula . Moje ktoy nie są wybredne, ale nie znam kota na diecie, który wybrzydza. Sierść im pięknie błyszczy, są zdrowe i szczęśliwe...chciałabym być kotem w moim domu