Pilnuj swojego nosa...?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 14, 2003 14:54 Pilnuj swojego nosa...?

Juz jakis czas temu mialam zapodac ten temat ale jakos ciagle mi sie nie skladalo.

Wynajmujemy z TZ mieszkanie w zwyklym bloku, jednak kolo bloku jest ulica domkow jednorodzinnych. W jednym z takich domkow wynajmujemy garaz. Naprzeciwko naszego garazu w domku ludzie maja koty, mnostwo kotow. Zasada chyba taka jak w co niektorych rodzinach patologicznych: co rok to prorok. W zeszlym roku mieli chyba ze 20 kotow, w tym roku widzialam ciezarna kotke. Ale: koty nie wygladaja na zabiedzone, wrecz przeciwnie, zdrowe, dobrze odzywione, wyleguja sie na sloncu. I teraz pytanie: czy w takiej sytuacji mozna/powinno sie ingerowac w to ile ci ludzie maja kotow i jak sie z nimi "obchodza"? Bo teoretycznie zadnemu nie dzieje sie krzywda. Co byscie zrobili w takiej sytuacji?
Roode koty :mrgreen:

Ivcia

Od: Wto wrz 17, 2002 12:56

Post » Pon lip 14, 2003 14:59

Myślę, że dobrze byłoby nawiązać kontakt z tymi ludźmi i dowiedzieć się, czy oni chcą mieć tyle kotów czy po prostu nie wiedzą w jaki sposób zapanować nad liczebnością grupy.
Jeśli chcą a kotom krzywda się nie dzieje, to nie ma powodu ingerować ale jeśli liczba kotów jest wynikiem niewiedzy, to uświadomić ich, podpowiedzieć sposób postępowania.

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Pon lip 14, 2003 15:02

No ale moze wlasnie tak byc, ze chca miec tyle kotow, stac ich na ich utrzymanie itp. Ludzie nie lubia jak sie obcy wtracaja, dlatego pytam was o zdanie. Bo moze ingerencja jest zbyteczna.

Ivcia

Post » Pon lip 14, 2003 15:02

Zgadzam się z Falką. Spytaj bardzo, bardzo delikatnie, z uśmiechem, żeby Ci nie powiedzieli jak w tytule :wink:
Kocie wiersze i KociennikObrazek
Obrazek
Holmes & Watson (Brytole)
Gacek[*] Mika[*] Romek[*] Ziutek[*] Norka[*] Miś Major[*] Tymoteusz[*] Miodunka[*]Bambina[*] Felek[*]

Majorka

Od: Pt lis 29, 2002 10:06

Post » Pon lip 14, 2003 15:05

Podejdź z najpiękniejswzym swoim uśmiechem i : ooo!! jakie ładne kotki, ja też mam kotka, a jak państwo mają dużo kotków!, to tak specjalnie, czy "przez przypadek"? :wink: Dalej jakoś się potoczy.

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Pon lip 14, 2003 15:11

O - o to właśnie chodzi :D

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Pon lip 14, 2003 15:13

Popieram dziewczyny :!:
Z wyczuciem, delikatnie... :)
Obrazek Obrazek

Macda

Od: Śro lut 20, 2002 12:01

Post » Pon lip 14, 2003 15:13

Tylko problem w tym, ze ja tych ludzi zbyt czesto nie widuje :? a nie chce specjalnie im zawracac glowy...hmmm

To znaczy dokladnie to jest, ze jak widze koty to nie ma ludziuff ;) a jak sa ludzie to nie ma kotow ;) A jak nie ma kotow to troche trudno mowic "och jakie ladne kotki" :)
Ostatnio edytowano Pon lip 14, 2003 15:16 przez Ivcia, łącznie edytowano 1 raz

Ivcia

Post » Pon lip 14, 2003 15:14

Ivciu, a może porozmawiaj z ludźmi od których wynajmujesz garaż. Może oni znają sytuację.
Można też wydrukować text o sterylizacji z naszej strony edukacyjnej i wysłać albo wzrzucić im do skrzynki na listy.
Nie będziesz wtedy ingerować w ich prywatność a informacja dotrze.

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pon lip 14, 2003 15:19

Mysza pisze:Podejdź z najpiękniejswzym swoim uśmiechem i : ooo!! jakie ładne kotki, ja też mam kotka, a jak państwo mają dużo kotków!, to tak specjalnie, czy "przez przypadek"? :wink: Dalej jakoś się potoczy.

A oni na to: może chce pani kilka? :lol:

Ale nie spiesz się, po prostu obczaj okazję, zagadaj przyjaźnie, ale nie przyznawaj się może że masz tylko jednego. No i raczej na jednej rozmowie się nie skończy, trzeba urabiać teren - w końcu dowiesz się jak to z nimi jest (mam nadzieję).
Kocie wiersze i KociennikObrazek
Obrazek
Holmes & Watson (Brytole)
Gacek[*] Mika[*] Romek[*] Ziutek[*] Norka[*] Miś Major[*] Tymoteusz[*] Miodunka[*]Bambina[*] Felek[*]

Majorka

Od: Pt lis 29, 2002 10:06

Post » Pon lip 14, 2003 15:20

Jeśli ludzie mają kłopot z kotami - z radością przyjmą każdą radę, pomoc. :D
Jeśli nie mają kłopotu i po prostu mają dużo kotów - z pewnością chętnie porozmawiają o kotach jako takich, bo sa wyjątkowo kociolubni. 8)

Nie widzę wielkiego ryzyka. CO NAJWYŻEJ, w skrajnym wypadku, usłyszysz "to nasza sprawa i prosze się nie wtrącać" i pójdziesz sobie swoją drogą. :)

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pon lip 14, 2003 15:22

Ivcia pisze:Tylko problem w tym, ze ja tych ludzi zbyt czesto nie widuje :? a nie chce specjalnie im zawracac glowy...hmmm

To znaczy dokladnie to jest, ze jak widze koty to nie ma ludziuff ;) a jak sa ludzie to nie ma kotow ;) A jak nie ma kotow to troche trudno mowic "och jakie ladne kotki" :)

"Ilokrotnie tu parkuje tylokrotnie takie piękne kotuchy tu widzę :) Jeej jak ich dużo - aż rąk do głaskania brakuje ;) Państwo są takimi miłośnikami czy to podwórkowe się schodzą...?" bla bla bla - dalej samo popłynie :)
Obrazek Obrazek

Macda

Od: Śro lut 20, 2002 12:01

Post » Pon lip 14, 2003 15:37

ana pisze:Ivciu, a może porozmawiaj z ludźmi od których wynajmujesz garaż. Może oni znają sytuację.

Nie sadze - stosunki miedzysiasiedzke z tego co zauwazylam nie sa zbyt rozwiniete.

Ivcia

Post » Pon lip 14, 2003 15:38

ryśka pisze:Jeśli ludzie mają kłopot z kotami - z radością przyjmą każdą radę, pomoc. :D

Z tym, ze ja nie bardzo czuje sie na silach zeby im cos radzic a tym bardziej pomagac bardziej fizycznie :?

Ivcia

Post » Pon lip 14, 2003 15:51

:roll: Skoro nie chcesz/nie potrafisz im pomóc czy też poradzić to w sumie... po co w ogóle zaprzątasz sobie tymi kotami głowę? :roll: Nie rozumiem.

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

[następna]