sąsiadka chce rudą kotkę!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro wrz 12, 2007 10:55 sąsiadka chce rudą kotkę!

Sprawa wygląda następująco. Mam starszą (ale w dobrym zdrowiu) sąsiadkę, która dosłownie zakochała się w mojej Taszy [*]
Wczoraj pozno wieczorem zaczepila mnie na korytarzu i zapytała czy nie mogłabym jej pomóc "załatwić" rudego kotka, a raczej kotke.

W sumie to dość się ucieszylam bo to odpowiedzialna osoba, niestety bardzo uparta. Na nic zdały sie przekonywania, ze inny kotek bedzie tak samo dobry jak rudy. Ona chce rudą( całą) i nic innego. Kotek tez nie wchodzi w gre. Obojętny jej jest wiek kota, ale płeć i kolor jaki podała muszą się zgadzać.

Obiecałam , ze wystawie tu jej ogłoszenie i bede pokazywac jej jakie kotki (o ile beda!) są dostępne. Pani nie ma telefonu ani internetu wiec siła rzeczy ogłoszenia będą musiały iść przez moje ręcę. Mieszkamy drzwi w drzwi.

jeśli uważacie , że to dobry pomysł i znajdzie się jakaś koteczka - dajcie znać.
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

Post » Śro wrz 12, 2007 11:22

uświadom pani, ze rude kotki to rzadkość (kwestie genetyki i dziedziczenia kolorów), a jeszcze by cała ruda bez białego była...
powiedz, że moze i kilka miesięcy czekać, szukać, tym bardziej, ze takie kotki bardzo szybko znajdują dom.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Śro wrz 12, 2007 11:28

Ruda kotka jest w Cichym Kącie. Jest słodka, miziata i chyba młoda. Byłam zdziwiona, że maja taką kotkę, bo to faktycznie rzadkość. Nie wiem jak by było z transportem, bo domek rozumię sprawdzony i ewentualnie pod Twoim okiem.Na pewno kotka będzie do zobaczenia na stronie Cichego Kąta - tam sa koty do adopcji.

Barbara Horz

Od: Wto sty 02, 2007 12:39

Post » Śro wrz 12, 2007 13:03

Rude kotki to rzadkość wielka (pani jest o tym przekonana, że trudno będzie?), rude są kocury, kotki z elementem rudego to trikolorki lub szylkretki. Ja nigdy nie widziałam całej rudej kotki.

OK. Rozumiem wymogi kolorystyczne. De gustibus non est disputandum...

Ale wymogi dotyczące płci - już nie:

A charakter kota nie jest tej Pani obojętny?
Może zapytaj, jaki wymarzony kot mialby mieć charakter (spokojny, czy sklonny do zabaw, miziasty, czy raczej powściągliwy)

Tak tylko pytam.

Podpowiedz pani że charakter chyba nie ma nic wspólnego z płcią.

A jeżeli chodzi o zapach i znaczenie terenu (bo podejrzewam, że dla tego pani obawia się kocurow) - można zaznaczyć, ze z reguly sterylizacja rozwiązuje ten problem.
Niesterylizowane kotki też znaczą i mają uciążliwe rujki.
8) :)

Agalenora

Od: Pon lis 14, 2005 23:49

Post » Śro wrz 12, 2007 13:27

niedawno był tu wątek rudej koteczki z działek, która nie ma gdzie się podziać, chyba jest u wandull z dogomanii i JolaK chyba coś będzie wiedziała, jak znajdę link to wstawię.

czia

Od: Wto cze 19, 2007 13:19

Post » Śro wrz 12, 2007 13:48

ta ruda koteczka z działek to moja. Koteczka jest młoda, około 1 - 1,5. Coraz bardziej przekonuje się do człowieka, sama dopomina się juz o pieszczoty i głaski.
Najprawdopodobniej w sobotę pojedzie do DT w Warszawie.
Oto jej wątek, zdjęcia w pierwszym poście http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=65 ... light=ruda

syla00

Od: Śro sie 01, 2007 11:50

Post » Śro wrz 12, 2007 14:08

Tak, tłumaczyłam najspokojniej jak umiałam ale Pani chce miec ruda kocice. To odpowiedz do pytania czy Ona na pewno wie jak to rzadkie koty.

2. Charakter nie jest jej obojetny , ma małą wnuczkę , która czasami przyprowadza ze soba pieska, wiec najlepiej by było jakby kicia umiała dobrze współzyc z innymi zwierzami.

3. Ten dom niestety, bedzie domkiem typowo niewychodzacym. Blok-parter, zabezpieczone okna. Wiec nie wiem na ile kicia by sie przyjęła w takim domku. Ale jesli sliczna i na pewno pokaze ja sasiadce dzis wieczór.
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Post » Śro wrz 12, 2007 14:18

Caluteńka ruda była moja Tasza[*] , na zdjeciu ponizej tego nie widac, ale tak było.
Hmm Kotka jest tak ładna ze sama bym ja wziela do siebie:/ Ale po pierwsze jestem po panleuko(Tasza), a po drugie moj kociak jeszcze jest nieszczepiony no i nie wiem jak Ruda reaguje na takie malenstwa. Nie piszac juz o tym ze sama mam dobrze zabezpieczony balkon i co najwyzej na spacer moglbym ja zabrac:/

Tak tylko gdybam sobie...

Ale mam nadzieje ze mojej sasiadce sie spodoba.

Madie

Post » Śro wrz 12, 2007 14:58

Madie, tu z reguły koty sa oddawane do domów niewychodzacych, ja oddaje TYLKO na niewychodzące lub pod nadzorem (szelki, siatki)
a jesli juz jest wybitne parcie na wychodzenie :roll: to najczesciej daje sie koty strachliwe, które wcale nie marza o wychodzeniu, bo juz sie na tym sparzyły albo koty, które sa dzikawe i od małego zyły na powietrzu

jesli jest dom z ogrodem, to powinien byc baaardzo dobrze zabezpieczony nie tylko ukosnymi siatkami - tu, prosze, kot moze wychodzic, ale na poczatku i tak pod nadzorem

nie przeceniajmy wolnosci, bo najczesciej jest zródłem choroby lub smierci dla kota
nasze Obrazek potwory ;) + Fela i Frania na DS

pilne! Jajek i Dodek szukają dobrego Domu :)

xandra

Od: Nie paź 31, 2004 21:31

Post » Śro wrz 12, 2007 15:22

Z jednej strony boję się domu wychodzącego, z drugiej wiem że może jej być ciężko się zaadoptować w bloku. Co do innych zwierząt to myślę, że inne koty zaakceptuje (w czerwcu urodziła 2 maluszki i była cudowną matką), gorzej może byc z psami.

syla00

Od: Śro sie 01, 2007 11:50

Post » Śro wrz 12, 2007 15:52

Koteczka z CK nie boi się innych zwierząt i jest domowa. Jest zdrowa i wysterylizowana. Transport nie byłby pewnie problemem. Myślę jednak, że ta z działek też potrzebuje pomocy, a kotka z CK i tak znajdzie dom, bo jest wspaniała.

Barbara Horz

Od: Wto sty 02, 2007 12:39

Post » Sob wrz 15, 2007 14:02

majast

Od: Sob maja 05, 2007 22:06

Post » Sob wrz 15, 2007 16:37

a zorientuje sie gdy dostanie rudego kastrata?

kimi1

Od: Śro lut 22, 2006 12:09
Post » Sob wrz 15, 2007 16:39

kimi1 pisze:a zorientuje sie gdy dostanie rudego kastrata?

Kimi, oszustwo nigdy nie jest dobrym srodkiem adopcyjnym. Najczesciej cierpi na tym i zwierzak i czlowiek.

Myszka.xww

Od: Sob lip 20, 2002 18:09

Post » Sob wrz 15, 2007 16:42

Myszka.xww pisze:
Kimi, oszustwo nigdy nie jest dobrym srodkiem adopcyjnym. Najczesciej cierpi na tym i zwierzak i czlowiek.

no tak.
tyle, ze taka nie dosc ze ruda, to jeszcze akceptujaca psy to bedzie naprawde ciezko znalesc...

nie zrozumiem nigdy tych wymogow dotyczacych plci kota...

kimi1

Od: Śro lut 22, 2006 12:09
[następna]