Aniutella pisze:Również witam
Dorcia pisze: Każdy kot może być domowy, to kwestia wychowania.
Mówisz o wychowaniu człowieka?

No tak, właściwie jak się odpowiednio człowieka wychowa to może służyć jako drzewko również (jeśli jest odpowiednio wysoki oczywiście, bo np.syberyjskich niskie nie zadowalają odpowiednio

Podpisuje się pod tym co pisze ktosia. Z tym, że nie za bardzo można się kierować tym co piszą o danej rasie na stronach związków.
Np o syberyjskim piszą że przywiązują się do jednego człowieka - a to wcale nieprawda, wcale a wcale. I tak jest z wieloma cechami różnych kotów.
Nie wiem, skąd oni te wiadomości nieraz biorą.
Najlepiej pytać tych co daną rasę mają, i to kilkoro bo co kot to trochę na pewno inny ale generalnie powinno się zgodzić.
Do dziś nie wiem na przykład, czy brytyjczyki nie lubią głaskania i pieszczot? czy to tylko opinia związku.
Kot do mieszkania. To naprawdę trudne do napisania. Bardziej już kot do charakteru mieszkańców, choc to też trudno dość na 100% powiedzieć bo mozna trafić na wyjątek potwierdzający regułę

Ja mam syberyjskiego i tą rasę będę polecała

Nie chowa się przed gośćmi a wręcz przeciwnie

Generalnie każdy kot jest przekochany. Ze nie wspomnę o naszych domowych europejczykach. Cud miód ultramaryna

Wymieniliście rasy półdługowłose, i sądzę, że takie wam się po prostu podobają najbardziej. Jeśli to kwestia gustu, a jeśli chodzi o reszte to po prostu chcieliście się upewnić, czy taki duży kot nadaje się do mieszkania
to - nadaje się. Mało wiem o MC. (mainkunach)