Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 31, 2007 21:18

Dodam jeszcze tylko, że Acana wywołała u mocih futer reakcję wielce entuzjastyczną, nasypałam jedną miskę i cała trójka jadła z niej, jak ptaszki, główki na przemian szły góra-dół, nie zdążyłam kolejnej miski postawić. Smakuje i to bardzo, ładnie pachnie, chrupki to średniej wielkości trójkąty jednej barwy.
Ja (cena i skład) i moje koty (smak) - jesteśmy na tak!!
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

Post » Wto lip 31, 2007 21:39

Ayane pisze:
Niestety zasmucę Cię - Animonda Carny i Brocconis to nic nadzwyczajnego.
Dobre puchy z Animondy to seria Von Feinsten.

Tig_ra może masz pod ręką :wink: jakąś analizę tych puszek?

mam vom feinstena ale saszetke 8)

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Wto lip 31, 2007 23:46

Animonda Carny zła?? 8O 8O Nie gadajcie :conf: Mówcie mi tu szybko dlaczego??? A ja już miałam w koszyku parenaście puszek :crying:
Po prostu Ania jestem :wink:

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Wto lip 31, 2007 23:54

Sorry, faux pas walnęłam, już to zmieniam, a tu skład Carny:
http://kotek.com.pl/product_info.php?products_id=645

To Brocconis ma 10-20%, jeszcze raz przepraszam :oops: :oops:
http://kotek.com.pl/product_info.php?cP ... cts_id=640
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

Post » Śro sie 01, 2007 6:08

Czy to znaczy ,że jak Acana, Orijen, Hill's i Felidae jest dobra dla kotków,
to psie odpowiedniki tych karm też są lepsze od innych??? 8O
Taki człowiek stary a ciągle trzeba się uświadamiać........... :lol:
Obrazek...Obrazek...Obrazek...

kristinbb

Od: Nie cze 03, 2007 20:32

Post » Śro sie 01, 2007 8:57

Dobrze więc.

Mam młodego 3,5 miesiecznego kocurka brytyjskiego.

Podaję mu teraz Royala Kitten 34.
Chetnie zjada i mu smakuje.

Jaką karmę Orijen mam mu podawać? Na stronach nie ma informacji i karmie Orijen dla Kociąt.

SEER
Najpiękniesze są Brytyjczki, ogromne brytyjczyki.

seer

Od: Sob gru 30, 2006 23:07

Post » Śro sie 01, 2007 10:28

seer pisze:Dobrze więc.

Jaką karmę Orijen mam mu podawać? Na stronach nie ma informacji i karmie Orijen dla Kociąt.

SEER

moze spróbuj z Biomill jeżeli chcesz zmienić karmę

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Śro sie 01, 2007 11:00

Basia_D pisze:
seer pisze:Dobrze więc.

SEER

moze spróbuj z Biomill jeżeli chcesz zmienić karmę

Mam Biomilla, między innymi karmami karmnię moją drugą kotkę właśnie Biomillem. Niestety nie mam dla kociąt.

TIGRA - Biomill równy z Orijenem ??

SE3R

seer

Post » Śro sie 01, 2007 12:28

BIOMILL

hmm... jest to karma mniej wiecej na poziomie Hill'sa

Składniki: mięso drobiowe ( 51% kurczak oraz indyk) tłuszcz drobiowy (kurczak oraz indyk),ryż, ryba oraz produkty rybne, kukurydza, zboże, sproszkowane jajko, proteiny ziemniaczane, gluten kukurydziany, olej z wątroby dorsza, pulpa buraczana, hydrolizowana wątroba drobiowa, minerały, kiełki pszenicy,Dl- metionina, tauryna, witaminy

jak widac na pierwszym miejscu znajduje sie mieso drobiowe (nieprzetworzone) jednak producent tak sprytnie sformulowal opis skladu, ze mozna zrozumiec, iz karma sklada sie z min. 51% kurczaka i indyka, tymczasem tych dwoch skladnikow jest po prostu 51% w ogolnym miesie drobiowym, o nieznanej procentowej zawartosci :?
to jest wlasnie jedna z tych pulapek, na ktore wlasciciele kotow sa powszechnie narazani
tluszczu w karmie jest ok 20% zatem miesa (swiezego) karma musi zawierac powyzej tej wartosci
nie daje to oszalamiajacego wyniku w procentowym udziale protein zwierzecych w stosunku do roslinnych
nie mam pod reka skladu oryginalnego z opakowania (w jez.angielskim) lecz wiemy, ze w polskim tlumaczeniu pominieto .... soje, ktora Biomill jednak zawiera - bez oznaczenia jej ilosci, trudno powiedziec czy jest tylko zrodlem weglowodanow, czy ma istotny wplyw na zawartosc bialka

Analiza składu: proteiny 32%, tłuszcz 19%, popiół 7%, Celuloza 2%, Fosfor 0,8%, Magnez 0,09%, Tauruyna 1700mg/kg

w analizie skladnikow mamy podana zawartosc fosforu, jednak brak informacji na temat zawartosci wapnia, wiec okreslenie ich wzajemnego stosunku jest niemozliwe
sadzac jednak z ilosci procentowej fosforu, bilans pod tym wzgledem powinien byc poprawny

karma nie jest barwiona ani konserwowana sztucznie
we mnie osobiscie nie budzi zachwytu, ale na pewno znajdzie sie na liscie wyzej niz RC
zawiera spore ilosci zboz, brak w niej naturalnych zrodel witamin i mineralow - jedyna godna uwagi rzecza, jest w niej zawartosc kielkow, choc bywaja wartosciowsze, niz kielki pszenicy ;)

karma poprawna jezeli chodzi o ogolne wrazenie - nie zachwyca przy blizszej analizie

tig_ra

Post » Śro sie 01, 2007 13:15

Czyli nie warto jej kupować, ponieważ Acana, Orijen i Felidae wychodzą DUZO taniej - racjonalne podsumowanie? :lol: :lol:

Analizując ceny na rynku - Biomill jest najdroższą karmą, obok Eukanuby i Iamsa.

Moze te karmy zdiagnozuj - Eukanuba i Iams - chyba te tylko nam zostały?

TIG_RA - teraz sedno sprawy?

Dlaczego cena Orijena, Felidae i Acany jest RELLATYWNIE niska - w porownaniu z innymi, wg Twoich obliczen niskich lotów karmami?
Czy gdzieś nie ma haczyka??

Kurde - zawsze gdzieś jest haczyk! :evil:
Se3R

seer

Post » Śro sie 01, 2007 14:25

Moim zdaniem haczyk jest w ilości kasy idącej na reklamę, kluby hodowców i inne cenne "dodatki" w stylu doradców żywieniowych odwiedzających gabinety weterynarzy...poza tym, przelicznik dolara USA i Kanadyjskiego jest teraz baaardzo korzystny :lol: Moim skromnym zdaniem - jest rynek - trza go wypompować (RC i inni)...a Acana itp. - jest rynek - trzeba go zdobyć...na początku zjedźmy z ceny 8)

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Śro sie 01, 2007 14:27

izaA pisze:Moim zdaniem haczyk jest w ilości kasy idącej na reklamę, kluby hodowców i inne cenne "dodatki" w stylu doradców żywieniowych odwiedzających gabinety weterynarzy...poza tym, przelicznik dolara USA i Kanadyjskiego jest teraz baaardzo korzystny :lol: Moim skromnym zdaniem - jest rynek - trza go wypompować (RC i inni)...a Acana itp. - jest rynek - trzeba go zdobyć...na początku zjedźmy z ceny 8)

o, celniej bym nie ujela :D

tig_ra

Post » Śro sie 01, 2007 14:35

jeśli chcecie skład mokrego Animonda Carny dla kociąt to mogę wrzucić, mam 4 rodzaje w domu.

cortunia

Od: Wto lis 07, 2006 17:36

Post » Śro sie 01, 2007 14:54

wrzuc, wrzuc :D
mysle, ze na serio zajmiemy sie mokrymi dopiero po ukonczeniu suchych, ale na biezaco mozna sklady poznawac i ew. analizowac juz teraz.....caly czas zbieram sie do oddzielnego watku i ciagle nie mam pomyslu jak to zrobic, zeby mialo rece i nogi...
macie jakies pomysly?

tig_ra

Post » Śro sie 01, 2007 15:06

tig_ra..........

Zamieszczam skład karmy firmy Diamond Pets , serii Platinum, wersja Adult, Holistyczna, proszę zrób analizę, dodatkowo nowość od Sanabelle , wydaje mi sie fajny skład, mało kukurydzy!!

Platinum:

Cztery rodzaje świeżego mięsa (kurczak, kaczka, indyk, łosoś - stanowiące ponad 45% produktu), świeże warzywa, zioła, niełuskane ziarno zostały poddane powolnemu procesowi gotowania, a efekt jest wręcz znakomity. Doskonała jakość, niespotykana smakowitość oraz niepowtarzalna naturalność produktu, to Nutra Nuggets Platinum Edition for Cats Expert.

Świeże, selekcjonowane, zdrowe składniki: kurczak, indyk, kaczka, pełny niełuskany ryż brązowy i biały, tłuszcz z kurczaka (konserwowany witaminą E), owies, słodkie ziemniaki (bez części zielonych), jęczmień, proso, łosoś, siemię lniane, algi, jaja proszkowane bez skorupki, naturalny smak i zapach z kurczaka, marchew, jabłko (bez gniazd nasiennych), fasolka,odtłuszczone mleko w proszku, żurawina, cykoria (frukto-oligosacharydy), pietruszka, tauryna wszystkie minerały i witaminy zalecane przez AAFCO w żywieniu kotów.
Gwarantowana analiza:białko - 30%, tłuszcz - 20%, włókno - 3%, wilgotność - 10% max., tauryna - 0,1%, popiół - 6,4% max., magnez - 0,1% max., Omega 6 - 3,4%, Omega 3 - 0,6%.

Sanabelle Grande:

Składniki: Sproszkowane mięso drobiowe 20%, jęczmień, tłuszcz drobiowy, rozdrobniona pszenica, suszona wątroba, sproszkowane mięso, kukurydza, ekstrakt z mięsa, sproszkowane mięso dzikiego łososia, włókna celulozy, suszone jaja, ryż, orkisz, siemięlniane, suszone drożdże, oleje rybne, chlorek potasu, borówka brusznica (suszona), borówka czarna (suszone), chlorek sodu, kwiaty nagietka lekarskiego (suszone), sproszkowana cykoria, sproszkowane muszle, ektrakt z juki (suszony).

Analiza: Białko surowe 30,5%, tłuszcz surowy 19%, włókno surowe 5.5%, popiół surowy 7%, wapń 1%, fosfor 0,85%

Czekam na Twoja ocenę.

Dziękuje Se3R'ek :oops:

seer

[poprzednia][następna]