Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 27, 2007 14:11

tig_ra pisze:
cortunia pisze:RC?

tadam :!: :!: :!:

zawiadamiam publicznie, ze cortunia wgrala w konkursie pt "jaka to karma?":twisted:

nagrode masz do wyboru w postaci :
1 szt (probka) hill's indoor
1 szt (probka) hill's kitten
4 szt (probki) royal canin indoor :twisted:

(dlatego cztery, zeby sie wyrownala ilosc miesa :mrgreen: (4x16=64) tylko juz samodzielnie wydlubiesz sobie z tego nadprogramowe ziarno ;) )
:mrgreen:

yes yes yes :!: :!: :!:
wybieram Hill's kitten w końcu mam dzieci w domu :D
w RC dłubac nei będe (a mam w domu spory zapas jeszcze, co mi go szkoda wyrzucić, więc po trochu dosypuje kotom ziarenek do Acany :roll:)

cortunia

Od: Wto lis 07, 2006 17:36

Post » Pt lip 27, 2007 14:16

Aleba pisze:Ja się wbiję mięzy wódkę a zakąskę ;) z pytaniem o Biomilla.
Zawsze uważałam go za dobrą karmę, zamawiałam moim futrom Homecat, jadły chętnie.
Ale potem ktoś mnie na forum poinformował, że Biomill zawiera soję, która dla kotów jest nieprzydatna. I że w dodatku jest to składnik "zakamuflowany" - nie ma go w polskim tłumaczeniu składu, jest natomiast w wersjach w innych językach.
Akurat miałam w domu worek od karmy, poleciałam, obejrzałam - rzeczywiście tak jest.
No więc co z tą soją w Biomillu? Dyskredytuje go?

nie mam w tej chwili opakowania biomilla, nie wiem ile tej soi tam jest, z tego co pamietam to jakies niewielkie ilosci
nie, nie dyskredytuje, o ile ta soja zostala uzyta jako zrodlo weglowodanow, pozostajac bez wplywu na ogolna zawartosc bialka
biomill, o tyle jest karma kontrowersyjna, ze zawiera dosc duzo kukurydzy i nie ma zadnej informacji w jakiej postaci zostalo uzyte mieso - jezeli jest mieso swieze - po przetworzeniu jego zawartosc spada znacznie
takze dyskusyjne jest owa zawartosc procentowa
kładniki: mięso drobiowe ( 51% kurczak oraz indyk) tłuszcz drobiowy (kurczak oraz indyk), kukurydza, zboże, gluten kukurydziany, pulpa buraczana , ryba ora produkty rybne, minerały, hydrolizowana wątroba drobiowa, olej z wątroby dorsza, kiełki pszenicy, oligosacharydy, Dl metionina, witaminy.

zwroc uwage, ze nie ma napisane nigdzie jaki jest procent miesa w karmie, tylko wyszczegolnione zostalo, ze 51% ogolnego miesa jest miesem z kurczaka i indyka :!:
wprawdzie mieso to znajduje sie na miejscu pierwszym, jednak jezeli zalozymy, ze producent mial na mysli swieze mieso obojetnie z jakiego zwierza, po obrobce termicznej spadnie ono na dalsza pozycje listy ...

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Pt lip 27, 2007 14:34

:? :? :?
Sony (06.06.1996-05.03.2007) [*]
PAMIĘTAMY I TĘSKNIMY!

Leoś i Lunia mają po 11 miesięcy :D

Zo.Zo.

Od: Sob mar 17, 2007 17:14

Post » Pt lip 27, 2007 15:05

Obrazek
Obłędu można dostać z tymi karmami. Wydawało mi się, że jak któraś ma mięso na pierwszym miejscu to już jest dobrze...
Też nie mam opakowania Biomilla pod ręką, więc nie wyjaśnię wątpliwości.
Jakiś czas temu przerzuciłam kociaste na Hillsa, teraz patrzę na skład i tam przynajmniej jest podane, że składnikiem jest mączka z kurczaka i indyka.
Aczkolwiek - jeśli to co zapisane jest na Biomillu (51% kurczak oraz indyk) rozumieć tak jak proponujesz, że jest to informacja o tym ile kurczaka i indyka jest w ogólnej ilości mięsa (a ilość ta jest nieznana) to jak rozumieć zapis na Hillsie (min. 48% kurczaka, min. 61% kurczaka i indyka łącznie) - jako zawartość mięsa w karmie czy analogicznie, jako zawartość kurczaka i indyka w ogólnej nieznanej ilości mięsa?
Pogubiłam się... :?
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Pt lip 27, 2007 15:17

Aleba pisze:Pogubiłam się... :?

Mam wrażenie, że o to wszystkim producentom chodzi :lol: żebyśmy się w tym wszystkim pogubili i sięgali po to, co najdostępniejsze, po to, co ma najwięcej gadżetów i po to, co drogie - znaczy się najlepsze 8)
Ti_gra...uważam Cię za guru w tych sprawach, więc jeśli będziesz szykowała top 10 - weź pod uwagę jeszcze to: http://www.e-karma.pl/pl/kat/21/Adult-Cat-Light-Formula i to: http://www.animal.com.pl/light.html z ewntualnym porównaniem, która lepsza? Pytałam o to przez ich dystrybutora, ale raczył nie odpowiedzieć...na temat tej pierwszej karmy dostałam odpowiedź, którą już cytowałam:
Szanowna Pani!

W karmach Chicken Soup zawartość mięsa wynosi 56%.
O wartości karmy nie decyduje tylko procentowa zawartość mięsa ale i forma mięsa, która zostało wykorzystane przy produkcji. W karmach Chicken Soup stosuje się świeże, nie mrożone mięso, które zostaje przetworzone w ciągu 48 godzin od uboju.

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Pt lip 27, 2007 15:30

cortunia, dawaj adres na pw :D

a teraz sie zajme po malu uzupelnianiem listy karm ;)

dla mnie bezsprzecznie pierwsze miejsce w rankingu suchych karm zajmuja dwie karmy :
ORIJEN i FELIDAE

zeby bylo jasniej omowie sklad obu z nich i zwroce uwage na to, co mi sie w nich podoba
ORIJEN:

SKLAD : Mączka z kurczaka (o niskiej zawartości popiołu), świeże mięso z kurczaka, mączka z indyka, parowane ziemniaki Russet, świeżo złowione ryby z północnych jezior, tłuszcz z kurczaka, świeże całe jaja, mączka z łososia, olej z łososia i anschua, mielone siemię lniane, tapioka, bulion z kurczaka, olej słonecznikowy, brunatnice, parowana marchew, szpinak, groch, pomidory,
WŁÓKNO Z JABŁEK, ekstrakt z rozmarynu, ekstrakt z drożdży (MOS), glukozamina HCl, żurawina, czarna porzeczka, L-karnityna, siarczan chondroityny.
ZIOŁA I DODATKI ROŚLINNE
korzeń cykorii, prawoślazu i łopianu, kwiat nagietka, pokrzywa, nasiona kopru, kwiat rumianku, oset, ptasie ziele, cząber ogrodowy,
MINERAŁY ORGANICZNE
*Bioplex™żelaza, *Bioplex™cynku, *Bioplex™manganu, Bioplex miedzi
MIKROORGANIZMY PROBIOTYCZNE
Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifididobacterium (B. bifidus), Saccharomyces (S. boulardii).
WITAMINY
mieszanka tokoferoli (źródło witaminy E), chlorek choliny, witamina A, witamina D3, niacyna, ryboflawina, jednoazotan tiaminy, witamina B12, kwas foliowy, biotyna, pirydoksyna ( zrodlo witaminy B6)

ANALIZA

Białko min. 45.0%
Tłuszcze max. 20.0%
Węglowodany min. 15.0%
Wilgotność max. 10.0%
Włókno max. 2.0%
Omega 6 min. 3.8%
Omega 3 min. 0.9%
Tauryna min. 0.25%
Magnez max. 0.09%
Mikroorganizmy 40 M cfu/kg

DODATKI BOTANICZNE

Korzeń prawoślazu (Althea officinalis) 350 mg/kg
Korzeń cykorii (Cichorium intybus) 350 mg/kg
Pokrzywa (Urtica dioica) 300 mg/kg
Korzeń łopianu (Arctium lappa) 300 mg/kg
Nasiona kopru (Foeniculum vulgare) 200 mg/kg
Kwiaty nagietka (Calendula officinalis) 200 mg/kg
Kwiat rumianku (Matricaria recutia L.) 200 mg/kg
Oset (Silybum marianum) 200 mg/kg
Cząber ogrodowy (Satureja hortensis) 100 mg/kg
Ptasie ziele (Stellaria media) 50 mg/k

w/g ostatnich badan ograniczanie bialka w karmie dla kotow jest nieporozumieniem, odchodzi sie nawet od ograniczenia bialka w diecie kotow nerkowych, ze wzgledu na szkody w organizmie powstale przy zmniejszonej jego podazy - pisalam juz o tym, zreszta mozna pierwsza niesmiala wzmianke znalezc na wet-serwisie
kot jest zwierzeciem miesozernym i aktywnym (drapiezca i mysliwy) zeby jego organizm mogl pracowac na wysokich obrotach musi dostawac odpowiednia ilosc bialka i ograniczona ilosc weglowodanow, ktore w niewielkim stopniu powinny pochodzic ze ...zboz
Orijen zawiera 70% miesa stad podwyzszona zawartosc bialka w karmie

zboza w wiekszosci przypadkow sa dla kota calkowicie zbedne i czesto sa odpowiedzialne za alergie pokarmowe (pszenica, kukurydza, mieszane platki zbozowe) wiekszosc producentow karm, zeby obnizyc koszty produkcji stosuje dodatek kukurydzy, nie tylko jako zrodlo weglowodanow, lecz przede wszystkim jako zrodlo bialka
czytajac sklad karmy, w ktorej tajemnica jest owiana zawartosc miesa, mamy prawie stuprocentowa pewnosc ze zrodla bialka pochodza glownie z kukurydzy, pszenicy oraz innych zboz (soja, ryz, jeczmien, zyto, proso itp)
Orijen nie zawiera zboz... :roll:

nie oszukujmy sie, kot w przeciagu calej historii udomowienia, zmienil nieco swoje nawyki zywieniowe, nie do tego stopnia jednak by stac sie wszystkozerca... ciagle podstawa jego diety jest i musi byc mieso
nieznaczny dodatek weglowodanow jest konieczny, ale nie musi pochodzic bezposrednio z alergizujacych pszenicy, jeczmienia czy kukurydzy
Orijen jako zrodlo weglowodanow posiada tapioke (znana z niealergizujacych wlasciwosci) oraz warzywa i owoce

kot bedac przewaznie mieszkancem naszych domow (wiekszosc naszych malych przyjaciol przeciez, to koty niewychodzace) nie ma mozliwosci zaspokoic zapotrzebowania na mikro i makroelementy oraz witaminy, niezbedne mu do zdrowego zycia - sporo naszych kotow podjada owoce i warzywa, prawda?
Orijen innowacyjnie dosc wprowadzil owoce i warzywa do swojej karmy

podobnie sprawa ma sie z zawartoscia roznego rodzaju ziol - to juz nie jest zadna nowosc, bo wiele firm wyszlo na przeciw zapotrzebowaniom zwierzat na te "zielone dodatki" :) nawet pomiatany przeze mnie royal coraz czesciej dodaje do karmy minimalne ilosci korzystnych dla zdrowia ziol :)
kombinacja w Orijenie, jest jednak kompleksowo opracowana, by sprzyjac zdrowiu kota - czyli stawiaja na profilaktyke

dodatek siemienia lnianego oraz pro i prebiotykow ma znaczenie w przypadku kotow o delikatnych przewodach pokarmowych, dzialaja oslonowo na sluzowke zoladka i jelit oraz sprzyjaja prawidlowej florze bakteryjnej

zurawina i czarna porzeczka sa znane z dobroczynnego dzialania na drogi moczowe, oraz posiadaja udowodnione znaczenie w profilaktyce antynowotworowej, podobnie zreszta jak pomidory

a teraz spojrzcie, prosze na sklad FELIDAE

SKLAD:
Suszony kurczak, Suszony indyk, Ryż brązowy, Suszona jagnięcina, Tłuszcz drobiowy, (Konserwowany mieszanymi tokoferolami), Mączka śledziowa, Jaja, Mielone siemię lniane, Suszona na słońcu mączka alfalfa, Olej słonecznikowy, Kurczak, Lecytyna, Kwas linolowy, Amarant, DL Metionina, Tauryna, Algi, Żurawiny, Jabłka, Fosforan wapnia, Chlorek potasu, Chlorek choliny, Wyciąg z rozmarynu, Wyciąg z szałwii, Suszony Enterococcus Faecium, Suszone produkty fermentacji Lactobacillus Acidophilus , Suszony esktrakt fermentacji Aspergillus Oryzae, Suszony esktrakt fermentacji Bacillus Subtilis , Inulina (z korzenia cykorii), Rozpuszczalne produkty fermentacji drożdzy Saccharomyces Cerevisiae, Esktrakt z juki schidigera, Mieszane tokoferole (źródło Witaminy E), Cynk Chelatowany, Mangan Chelatowany, Żelazo chelatowane, Miedź chelatowana, Kobalt Chelatowany, suplement witaminy A, Suplement witaminy D3, Kwas askorbinowy (źródło Witaminy C), Niacyna, Azotan tiaminy (Witamina B1), Ryboflawina (źródło B2), Beta Karoten, Pantotenian wapnia, Pirodyksyna (Witamina B6), Jodan wapnia, Kwas foliowy, D-biotyna, Selenit sodu, Papaja, Suplement witaminy B12.

zasadniczo nie odbiega od skladu Orijena
rozni sie tylko procentowa zawartoscia miesa, mniejszym udzialem warzyw i owocow, zawiera natomiast ryz brazowy (i w mniejszym procencie bialy), jako zrodlo weglowodanow

Analiza gwarantowana

Białko (min.) 32.00%
Tłuszcze (min.) 20.00%
Błonnik (max.) 2.50%
Woda (max.) 9.00%
Kwas linolowy (Omega 6) (min.) 3.75%
Witamina E (min.) 200.00 IU/kg
Alfa Kwas linolowy (Omega 3) (min.) 0.75%
Magnez (max.) 0.095%
Tauryna (min.) 0.20%
Popiół (min.) 5.50%
Wapń (min.) 1.00%
Phosphorus (min.) 1.00%
Celulaza (min.) 100 CMCU/kg
pH 5.5%

ciekawostka w Felidae jest uzycie enzymow trawiennych, zwiekszajacych przyswajalnosc karmy oraz alfalfa pomagajace leczyc alergie, dolegliwości zoladkowe oraz oczyszczajace nerki i usuwajace toksyny z organizmu, a majace takze wlasciwosci oczyszczania krwi
poza tym alfaalfa poprawia apetyt i pomaga w przywajaniu bialka i wapnia

jezeli ktos ma jeszcze jakies watpliwosci, do tych karm, prosze o napisanie :)

tig_ra

Post » Pt lip 27, 2007 15:32

Drobne pytanko, w gazecie śiwat kobiety był kiedyś dołączony WH junior z jagnieciną w kremowym sosie. Kremowy sos to to nie był. To była ciecz o barwie biegunki rozjaśnionej mlekiem (przepraszam,ale to prawda) To bardziej zakonserwowane? może ktoś podać skład?

Nana

Od: Pon sty 01, 2007 14:20

Post » Pt lip 27, 2007 15:40

izaA pisze:
Aleba pisze:Pogubiłam się... :?

Mam wrażenie, że o to wszystkim producentom chodzi :lol: żebyśmy się w tym wszystkim pogubili i sięgali po to, co najdostępniejsze, po to, co ma najwięcej gadżetów i po to, co drogie - znaczy się najlepsze 8)
Ti_gra...uważam Cię za guru w tych sprawach, więc jeśli będziesz szykowała top 10 - weź pod uwagę jeszcze to: http://www.e-karma.pl/pl/kat/21/Adult-Cat-Light-Formula i to: http://www.animal.com.pl/light.html z ewntualnym porównaniem, która lepsza? Pytałam o to przez ich dystrybutora, ale raczył nie odpowiedzieć...na temat tej pierwszej karmy dostałam odpowiedź, którą już cytowałam:
Szanowna Pani!

W karmach Chicken Soup zawartość mięsa wynosi 56%.
O wartości karmy nie decyduje tylko procentowa zawartość mięsa ale i forma mięsa, która zostało wykorzystane przy produkcji. W karmach Chicken Soup stosuje się świeże, nie mrożone mięso, które zostaje przetworzone w ciągu 48 godzin od uboju.

dokladnie o to chodzi, zeby ludzie, ktorzy czytaja sklady, bo wbrew pozorom nie wszyscy to czynia, mieli wrazeni, ze ta karma jest najlepsza na swiecie :twisted:

IzA omowie obie kramy bo znajduja sie wysoko na liscie TOP ;)
ale odpowiedz jaka otrzymalas jest tak pokretna, jak tylko mozna sobie wyobrazic : bo czym innym jest mieso swieze, nie mrozone a czym innym uzycie do produkcji swiezego miesa, zamiast suszonego (maczki) :twisted:

kurde zesz...
Kitty mnie ubiegla w zakladaniu tematu, bowiem chcialam sama zalozyc, by moc na pierwszej stronie zamiescic tego TOPA :?, wtedy mozna by aktualizowac dajac odsylacze do konkretnych stron, gdzie sa omawiane karmy...
a tak to dooopa, prosze milych pan, znowu trzeba bedzie przekopywac sie przez caly watek, a watpie by az tylu ambitnych znalazlo sie na forum...:?

tig_ra

Post » Pt lip 27, 2007 15:56

Aleba pisze:Obrazek
Obłędu można dostać z tymi karmami. Wydawało mi się, że jak któraś ma mięso na pierwszym miejscu to już jest dobrze...
Też nie mam opakowania Biomilla pod ręką, więc nie wyjaśnię wątpliwości.
Jakiś czas temu przerzuciłam kociaste na Hillsa, teraz patrzę na skład i tam przynajmniej jest podane, że składnikiem jest mączka z kurczaka i indyka.
Aczkolwiek - jeśli to co zapisane jest na Biomillu (51% kurczak oraz indyk) rozumieć tak jak proponujesz, że jest to informacja o tym ile kurczaka i indyka jest w ogólnej ilości mięsa (a ilość ta jest nieznana) to jak rozumieć zapis na Hillsie (min. 48% kurczaka, min. 61% kurczaka i indyka łącznie) - jako zawartość mięsa w karmie czy analogicznie, jako zawartość kurczaka i indyka w ogólnej nieznanej ilości mięsa?
Pogubiłam się... :?

no Hill's skomplikowal nieco rozumienie tego "co autor mial na mysli" jednak poniewaz nie zawiera innego miesa niz indyk i kurczak (min.52 % kurczak, lacznie z indykiem 70%) wskazuje to na zawartosc miesa, a nie zawartosc kurczaka a stosunku do innego miesa drobiowego lub innego zrodla bialka, bo nie wynika z tego tekstu, ze indyk i kurczak sa skladowa wiekszej calosci, jak jest w przypadku Biomilla
chyba troche zawile to napisalam.. :? zarazilam sie, czy cus ? :twisted:

tig_ra

Post » Pt lip 27, 2007 16:09

tig_ra pisze:chyba troche zawile to napisalam.. :? zarazilam sie, czy cus ? :twisted:

Że niby ode mnie?
Na pewno nie :twisted:
Alfons Allais

Aleba

Post » Pt lip 27, 2007 16:13

Aleba pisze:
tig_ra pisze:chyba troche zawile to napisalam.. :? zarazilam sie, czy cus ? :twisted:

Że niby ode mnie?

ze niby od hill'sa :mrgreen:

tig_ra

Post » Pt lip 27, 2007 16:23

tig_ra pisze:
Aleba pisze:

Że niby ode mnie?

ze niby od hill'sa :mrgreen:

A to nie wiem.
Musisz widocznie bardziej uważać na to co jesz ;)
Chyba, że to się przez samo czytanie składów tak robi?
Alfons Allais

Aleba

Post » Pt lip 27, 2007 16:30

tig_ra pisze:IzA omowie obie kramy bo znajduja sie wysoko na liscie TOP ;)
ale odpowiedz jaka otrzymalas jest tak pokretna, jak tylko mozna sobie wyobrazic : bo czym innym jest mieso swieze, nie mrozone a czym innym uzycie do produkcji swiezego miesa, zamiast suszonego (maczki) :twisted:

kurde zesz...
Kitty mnie ubiegla w zakladaniu tematu, bowiem chcialam sama zalozyc, by moc na pierwszej stronie zamiescic tego TOPA :?, wtedy mozna by aktualizowac dajac odsylacze do konkretnych stron, gdzie sa omawiane karmy...
a tak to dooopa, prosze milych pan, znowu trzeba bedzie przekopywac sie przez caly watek, a watpie by az tylu ambitnych znalazlo sie na forum...:?

To mam pomysł, żeby napisać kolejną część, a tę zamknąć już teraz...rzeczywiście to miałoby sens :lol: z listą top 10 w pierwszym poście...Że odpowiedź nie pies ni wydra - też zdążyłam zauważyć, ale zacytowałam ze względu na ilość mięsa...
OK, orijen the best...ale czy jest wersja light? Bo moje muszą dbać o linię...jedzą na rozkaz i ograniczone ilości...inaczej..ile fabryka dała...

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Pt lip 27, 2007 17:36

myślę, że taka lista się przyda - właśnie na pierwszej stronie, bo któż by czytał 200 stron różnych wątków o kociej karmie (mi..);D

także lista top of the tops i inne takie :D

cortunia

Od: Wto lis 07, 2006 17:36

Post » Pt lip 27, 2007 17:44

o maj gad!!
składałam się do tego wątku od początku jak się znalazłam na miau, ale zawsze przerażała mnie objętość i taki dziwny strach - po przeczytaniu tego uzasadniony, no ale na szczęście przeszłam intensywny trochę traumatyczny kurs i w miarę przyswajam :roll:
czekam dalej na te magiczne rozpiski i tłumaczenia Tig_ry 8)
Azunia 07.07.07[*]
Józefina i DT - wątek - viewtopic.php?t=61536

Poka

Od: Sob lut 10, 2007 16:47

[poprzednia][następna]