SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 15, 2007 20:34

no cóż. życzę więcej powodzenia. ja zakupiłam ostatnio i niestety - Behemot nie tknął nawet. dopiero jak mu zmieszałam z RC to skubnął nieco. ale teraz nawet tę mieszankę omija z daleka. ale już się przyzwyczaiłam do jego kaprysów... przynajmniej mam czym karmić podwórkowce :P

beheta

Od: Czw lis 02, 2006 21:46

Post » Pon lip 16, 2007 8:01

hmm, wypowiadam się na forum, ale mojego głosu w sprawie karm tu zabrakło:
Behemot żywi się:
- suche: RC Exigent (non stop w misce),ostatnio mieszam z RC felin na sierść i skórę. w drugiej misce na zmianę (w zależności jaką paczkę akurat kupię) Biomill, Sanabelle (to są te które je), oraz masa innych których tknąć nie chciał. ostatnio był orijen, również wzgardzony, dlatego kończę eksperymenty i wracam do Biomilla na stałe (oczywiście jako ta druga micha).
A oto co próbował i czym wzgardził:
Iams - nie tknął.
Hills - nie tknął
Acana - nie tknął
Purina Pro Plan - jadł przez tydzień niechętnie, teraz już wcale nie tknie
Bento Kronen - nie tknął
Orijen - nie tknął

jak nie znałam forum kupiłam mu Whiskasa suchego, ale zjadł z 3 razy, zwymiotował wszystko, po czym więcej nie chciał ;-).

tak więc z suchego gradacja karm według Behemota wygląda następująco:
RC Excigent
Biomill - im tłustsze tym lepsze - czyli selective najlepszy
RC Feline na sierść i skórę
Sanabelle - też im tłustsze tym lepsze, a właściwie im droższe tym lepsze (chyba zna ceny skubaniec)

Może ta informacja przyda się osobom które mają bardzo wybrednego kota. właściwie do suchej karmy przekonałam go dzieki RC excigent.

teraz mokre:
w tej chwili chyba najbardziej pasują mu Felixy. tylko przy nich nie wybrzydza.
W przypadku innych puszek, saszetek, tacek to albo uda się trafić w jego humor i smak, albo nie - niestety najczęściej nie.
z góry odpadają jednak puszki z b. dużą zawartością mięsa typu animonda carny, leonardo czy ostatnio Bozita. z animondy jadł tylko Broconis, ale też mu się znudził...
najlepiej więc jakbym go karmiła na zmianę saszetkami whiskasa (wiem że to świństwo, ale kot mało pije, a tam jest przynajmniej dużo sosu), felixem i surowym mięsem: wołowinką lub kurczaczkiem (tylko takie je), w dodatku nie przemrożonym i bardzo świeżym.
Dlatego własną dietę uzależniam od kota - najczęściej na obiad mamy kurczaczka :P . a skoro już jestem w mięsnym to i małe kawałki wołowiny dokupię - bo nigdy nie wiadomo co będzie wolał - kuraka czy wołu...
próby gotowania zamiast dań z puchy czy saszetki nie przyniosły rezultatu - jak większość rzeczy wylądowało to u podwórkowców.

oczywiście znam sposób na zwiększenie jego apetytu - drugi kot, ale dopiero po przeprowadzce planuję dokocenie.

uff, ale się rozpisałam :?
aaa, jeszcze jedno - ostatnio znalazłam w Piotrze i Pawle po 1.99 saszetki których nazwy nie pamiętam (prawie całe białe opakowanie) dla kotów wrażliwych - mają po 14% mięsa chyba. kupiłam na spróbowanie i Behemot był zachwycony. więc się przerzucę na nie z whiskasa.

beheta

Od: Czw lis 02, 2006 21:46

Post » Śro lip 25, 2007 12:43

Rezydentka lat 8 je aktualnie Acana Light.
Nowy kocio je teraz Purina Kitten
Co myślicie o tych karmach.
I czy dodawać kociakowi ma 8 tygodni jakieś witaminy??

Etiopia

Od: Pt gru 09, 2005 11:26

Post » Pt wrz 07, 2007 9:46

A co sądzicie o karmie Brit? Karma klasy premium za atrakcyjną cenę.
Karmię tą karma od ok. 2 lat psy i wszystko jest ok. Z tym, że przy składzie karmy psiej jest podana zawartość mięsa np. 35%, przy kociej tego nie ma.

Brit kitten
Składniki: mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego, tłuszcz drobiowy, olej z łososia, ryż, kukurydza, pszenica, drożdże browarniane, pulpa buraczana, olej słonecznikowy, minerały, DL-metionina, L-lizyna, miedziowy siarczan pięciowodny (CuSO4 x 5H2O), witamina A, witamina D3, witamina E, tauryna.
Množství
drėgmė 34,0%
tłuszcz 22,0%
białko 10,0%
popiół 7,0%
błonnik 2,5%
wapń 1,0%
fosfor 0.95%
miedź (Cu) 20 mg
witamina A 33000 m.j.
witamina D3 2000 m.j.
witamina E (alfatokoferol) 280 mg
taurina 1700 mg

Brit adult z kurczakiem
Składniki: mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego, tłuszcz drobiowy, olej z łososia, ryż, kukurydza, pszenica, drożdże browarniane, pulpa buraczana, produkty pochodzenia roślinnego, olej słonecznikowy, minerały, DL-metionina, L-lizyna, miedziowy siarczan pięciowodny (CuSO4 x 5H2O), witamina A, witamina D3, witamina E, tauryna.
drėgmė 32,0%
tłuszcz 18,0%
białko 10,0%
popiół 7,0%
błonnik 7,0%
wapń 1,0%
fosfor 0.9%
miedź (Cu) 20 mg
witamina A 30000 m.j.
witamina D3 2000 m.j.
witamina E (alfatokoferol) 250 mg
taurina 1500 mg

Dzienna dawka:
2 kg – 38g
3 kg – 55 g
4 kg 73 g
5 kg – 90 g
6 kg – 110 g

Brit z tuńczykiem
Składniki: mięso z tuńczyka morskiego, olej z łososia, mięso drobiowe i produkty pochodzenia drobiowego, tłuszcz drobiowy, ryż, kukurydza, pszenica, drożdże browarniane, pulpa buraczana, olej słonecznikowy, minerały, DL-metionina, L-lizyna, miedziowy siarczan pięciowodny (CuSO4 x 5H2O), witamina A, witamina D3, witamina E, tauryna.
Parametrzy żywieniowe Brita / 1 kg:

drėgmė 31,0%
tłuszcz 20,0%
białko 10,0%
popiół 8,0%
błonnik 3,0%
wapń 1,2%
fosfor 1.1%
miedź (Cu) 20 mg
witamina A 30000 m.j.
witamina D3 2000 m.j.
witamina E (alfatokoferol) 250 mg
taurina 1500 mg
Dawkowanie:
2 kg – 35g
3 kg – 52 g
4 kg 70 g
5 kg – 85 g
6 kg – 100 g
Pozdrawiam,
Ludek
Szyszka 07.2005 r., Apik 07.2007 r., Zdzira 2018 r. + 2 boorki
Klakier [*] 02.08.90 r. -09.04.07 r., Tygrys [*] 09.91 r. - 05.07.07 r.

Ludek

Od: Pon gru 27, 2004 20:14

Post » Nie wrz 23, 2007 16:36

Hmm po lekturze tego forum doszłam do wniosku że Royal Canin to najlpesza karma a teraz sporo osób mowi ze jednak nie a mimo wszystko wiekszosć karmi RC... :/ Nie rozumiem tego w takim razie...

CO mam zatem kupić mojej 9-tygodniowej kotce w miare przystepnej cenie... RC jest strasznie drogi... :/

Ajlon

Od: Pt wrz 21, 2007 14:51

Post » Nie wrz 23, 2007 16:41

Biomill dla maluszków poniżej 4 miesiąca życia albo RC Babycat. Oba drogie ale w dla kotów tak maleńkich inne firmy nic nie produkują.

Po 4 miesiącach możesz dawać Acanę Kitten - bdb. i dużo tańsza.
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Nie wrz 23, 2007 16:43

Ajlon pisze:Hmm po lekturze tego forum doszłam do wniosku że Royal Canin to najlpesza karma a teraz sporo osób mowi ze jednak nie a mimo wszystko wiekszosć karmi RC... :/ Nie rozumiem tego w takim razie...

RC ma około 20-30% mięsa. jeśli więc procent mięsa jest wyznacznikiem to orijen i acana są dużo lepsze. bo mają ok 70 % mięsa. Jednak wiele kotów ich mnoie lubi. Ze smacznych karm najbardziej wartościowy jest RC (między innymi oczywiscie, bo podobno hills tez jest dobry).
Ja mojemu Łatkowi kupiłam i Orijen i acanę i nic nie chciał jeść, wróciłam do RC.
Pytanie czy tylko % mięsa w karmie jest wyznacznikiem jej wartości?

kavala

Od: Pt lip 27, 2007 21:28

Post » Nie wrz 23, 2007 16:59

Wyznacznikiem wartości karmy jest jej zbilansowanie. Bardzo ważne są składniki, związki mineralne, witaminy itp. Przecież nikt nie żywi kota tylko samym suchym. Ja podaje mięso, a suche jako przegryzkę i uzupełnienie mikroelementów i niezbednych składników których w mięsie nie ma.
RC mimo, że ma mało mięsa jest lepiej zbilansowana niż Hills, posiada też bardziej przyswajalne składniki mineralne.
Obrazek

Karolka

Post » Nie wrz 23, 2007 17:07

Mój kot ma dość dziwne wymagania w kwestii żywienia. Z gotowych karm mokrych je tylko i wyłącznie Shebę Filets, nic innego nawet nie tknie, natomiast w suchym jedzeniu nie jest wymagajacy. Lubi: Purinę Cat Chow, Royal Canin, Hill's, Purinę One, Perfect Fit, a nawet Whiskas 8O Wszystkie te karmy (prócz ostatniej) mieszam ze sobą, dodaje jeszcze smakołyki z Whiskasa (nie są tak złe jak karma) i ma fajną mieszankę :) Planuję jeszcze wprowadzić PPP, a z mokrych Gimpet Shiny Cat, który wygląda podobnie do Sheby, to moze mu zasmakuje :) Pozdrawiam
Obrazek Obrazek

koci_maniak

Od: Sob cze 16, 2007 13:21

Post » Nie wrz 23, 2007 18:09

Karolka pisze:Bardzo ważne są składniki, związki mineralne, witaminy itp. Przecież nikt nie żywi kota tylko samym suchym.

Ja tak robię...i miałam kiedyś wątpliwości, ale właśnie forum je rozwiało. Mięsko dostają sporadycznie, raz w tygodniu...Jedzą aktualnie Acanę Ligth na zmianę z holistyczną Chicen Soup, Otis jest po kuracji Hillsem s/d.

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Nie wrz 23, 2007 18:50

Czy w miare odpowiednie bedzie takie żywienie mojej 2-miesiecznej kotki:

Acana Kitten lub Purina Cat Chow Kitten lub Royal Canin Kitten dwa razy dziennie
+ przemrozona wołowina lub gotowana ryba dwa razy dziennie
+ od czasu do czasu mleko dla kociat i saszetka whiskas (cieżo bedzie ją oduczyć... :/)
+jakieś smakolyki
???

Ajlon

Post » Nie wrz 23, 2007 20:03

Karmy kitten wymienionych firm możesz podawać dopiero jak kotek skonczy 4 miesiące. Teraz nie.
Do tego czasu mozesz dawać Biomill i Babycat RC dla takich maluchów w wieku poniżej 4 miesięcy.

Purina Cat Chow to tak samo marna karma jak Whiskas i Kitekat. Z Puriny najbardziej wartościowa jest Pro Plan.

Nagle nie przestawisz kota z Whiskacza na samo mięso bo może odmówić jedzenia. Mieszaj mu 1/2 mięsa z 1/2 whiskasa w misce, za jakis czas 3/4 mięsa i 1/4 whiskacza. Potem eliminujesz whiskacza.

Ryby nie można podawać zbyt często.
Obrazek

Karolka

Post » Pon wrz 24, 2007 9:11

Karolka pisze:Karmy kitten wymienionych firm możesz podawać dopiero jak kotek skonczy 4 miesiące. Teraz nie.
Do tego czasu mozesz dawać Biomill i Babycat RC dla takich maluchów w wieku poniżej 4 miesięcy.

Purina Cat Chow to tak samo marna karma jak Whiskas i Kitekat. Z Puriny najbardziej wartościowa jest Pro Plan.

Nagle nie przestawisz kota z Whiskacza na samo mięso bo może odmówić jedzenia. Mieszaj mu 1/2 mięsa z 1/2 whiskasa w misce, za jakis czas 3/4 mięsa i 1/4 whiskacza. Potem eliminujesz whiskacza.

Ryby nie można podawać zbyt często.

A Pro Plana nie można podawać poniżej 4 miesiąca?
W tym tygodniu będę mieć niespełna 3-miesięcznego kociaka i mam już zapas Pro Plana kitten.
Pozdrawiam,
Ludek
Szyszka 07.2005 r., Apik 07.2007 r., Zdzira 2018 r. + 2 boorki
Klakier [*] 02.08.90 r. -09.04.07 r., Tygrys [*] 09.91 r. - 05.07.07 r.

Ludek

Od: Pon gru 27, 2004 20:14

Post » Pon wrz 24, 2007 11:12

Karolka pisze:Wyznacznikiem wartości karmy jest jej zbilansowanie. Bardzo ważne są składniki, związki mineralne, witaminy itp. Przecież nikt nie żywi kota tylko samym suchym.

Wydaje mi się, że wiele jest jednak takich osób, które dają tylko suche. Wtedy naprawdę ważne jest jak zbilansowana jest karma i % mięsa. Ja daje prawdziwe mięso, a karma sucha jest dla mnie tylko żródłem dodatków, witami, tauryny itp

kavala

Od: Pt lip 27, 2007 21:28

Post » Pon wrz 24, 2007 13:41

Karolka pisze:Purina Cat Chow to tak samo marna karma jak Whiskas i Kitekat. Z Puriny najbardziej wartościowa jest Pro Plan.

No to ja już nic nie rozumiem,... Narzekacie strasznie na whiskasa i KK. Karmicie Puriną a tu słysze ze tez jest do bani... Wczesniej ktoś pisał że RC też nie jest taki świetny...

Ajlon

[poprzednia][następna]