Marcelibu pisze:ARKA pisze:Marcelibu pisze:ARKA pisze:Mam wyniki usg:
Nerka prawa i lewa o powiększonej strukturze korowej.
Układ kielichowo- miedniczkowy poszerzony. Moczowody nie poszerzone. Pecherz moczowy o prawidlowej scianie. W świetle pęcherza obecny drobny piasek.
Nie mam pojecia co to oznacza dokładnie, oprócz piasku![]()
Mówiąc szczerze nie bardzo znam się na wynikach USG, ale powiększone nerki to chyba wynik ich choroby. A wet nic nie skomentował, co to znaczy?. Jeśli jest piasek to zrób badanie moczu, żeby wiedzieć jakie to kryształy, odpowiednio leczyć, żeby się kot nie zatkał. Przy chorych nerkach zatkanie to nie jest dobra sprawa...
Skomentowali ze jak na jego wiek to dobrze-te powiekszone nerki a wogole to sie motali wiec chyba skonsultuje to z jakims innym wetem. Wiem,ze zatkanie nie jest dobre, wiem to-tylko jak masz to zauważ u kota, ktory wychodzi i nie korzysta z kuwety w domu ani we wlasnym ogordzie tez nie siusia:?
Dzis Filut dał popis. Czego nigdy nie robil!
W ciagu dwoch godzin po posilku- nerkowa karma-przyniósl trzy myszki i dwie zjadl! Doslownie demonstracje zrobil! Dajesz mi takie g.....to ja sam sobie poradzę. Jedną myszke wyraznie przyniósl dla nas-polozyl i lezal sobie niedaleko niej. Moze mysli, ze my tez nie mamy co jesc konkretnego, biedactwo, mysli o nas tez![]()
A wynik moczu juz wstawiałam:
mocz ma taki:
C.W 1,010
ph 7,5
białko 30mg/dl WBC 2-4 w.pwp
ERY 4-6 wpw
sluz; pojedyncze pasma
nabłonki;okrągłe i wielokatne pojedyncze w preparacie
Wałeczki szkliste i ziarniste pojedyncze w prparacie
Tu nie ma nic o kryształach
Ciężar właściwy trochę niski, wskazujący na kłopoty z nerkami. Wg moich informacji graniczną wartością prawidłowego zagęszczania moczu jest 1,025. Białko - trochę dużo. Nie powinno być wcale. Może jakiś stan zapalny i Furaginą trzeba podleczyć? Co wet powiedział na to białko w moczu?
Nic nie powiedział, jestem załamana bo czuje, wiem ze Filut jest chory i wg. opisu vetserwisu ma II etap PNN i jak byk piszą, ze trzeba ustalic przyczyne tego PNN.

http://www.vetserwis.pl/pnn_kot_2.html
I jestem glupia juz bo pisza jesli wystepuje silny bialkomocz to karma niskobialkowa jest nie wskazana.
Wiec nie wiem czy Filut ma silny bialkomocz czy jaki

Dzis konsultowalam wyniki z innym wetem i ten mowi ze prawidlowopostepuja a wczoraj z jeszcze jednym konsultowalam i tez mowil ze ok, wiec albo ja jestem kretynka albo oni niedouczeni.
Skonczy sie tak ze tylko tym kotu zaszkodze a nie pomoge-nie wiem teraz własciwie po co mam zakwaszac tez mocz Filutowi.
Nie wiem co robic-stoje w punkcie wyjscia. Powinnam mu cisnienie zbac, szukac, szukac przyczyny...