Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Śro cze 27, 2007 20:37

:( Nic czekam dalej ...... I liczę na cud ....
Obrazek

KaśkaGM

Od: Pon lis 21, 2005 14:13

Post » Śro cze 27, 2007 21:58

Napisz PW do CoToMa. Ja kupowałam z Lucyną właśnie Trovet "na społkę" - może weźmie Renala Eukanuby?
Marcelibu

Post » Śro cze 27, 2007 22:31

KaśkaGM pisze:To ciesz sie, że Mrauka chce jeść i nie ograniczaj jej papu ... Wody tym bardziej .... Niech pije, żeby miała czym wypłukiwać mocznik ..... wdepnę do wątku żeby zobaczyć dokładniej historię Mrauki ... Kreatynina może się podnosić też w momencie gdy kota jest niedożywiona .....

Mrauka chce jeść po kroplówkach, dziś wieczorem jest gorzej, bo niedała się wsadzić do transportera i nie poszłyśmy na kroplówkę. sama jej nie dam bo jest z nią kongo, dwie osoby to mało.

Kotka jest bardzo chudziutka, anatomi kociej można się uczyć. :roll:

Doruniad

Od: Wto mar 27, 2007 18:59

Post » Śro cze 27, 2007 22:37

Stajcie na głowie, bo ją trzeba płukać, nie ma zmiłuj .... :( Jak chudy kot przestanie jeść to w sumie walka przegrana, niestety ..... Za wszelką cenę nawadniać ..... A jak z sikaniem ??
Obrazek

KaśkaGM

Post » Śro cze 27, 2007 22:47

Sika na potęge, pije suuper. U nas jest od wczoraj, ma rujke ( z powodu wyników na razie sterylka to marzenie) więc to wszystko nie sprzyja jedzeniu w dzień, pewnie doje w nocy, zostawiłam jej jedzonko (nie robię tego kociarni ale tej chudzinie niech idzie na zdrowie).
Dziś zjadła całą saszetkę renala i miseczkę spora suchego, więc źle nie jest....jedynie teraz poranny zapał się zmniejszył.

Doruniad

Od: Wto mar 27, 2007 18:59

Post » Czw cze 28, 2007 13:00

przyłączam się do wątku - okazuje się, że mam nerkowego tymczasa...

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Czw cze 28, 2007 21:17

Rowniez sie przylaczam. Tydzien temu Kacper mial operowana nerke, zostal z jedna z torbielem. Ogolnie czuje sie dobrze tylko mamy problem z jedzeniem, jest glodny ale mu nie smakuje, karmimy go renalem strzykawka. Mam nadzieje ze zacznie sam jesc po kilku dniach.Jutro ide z wynikami do weta (bez kota bo dzis byl na zdjeciu szwow).
Mocznik w normie 67md/dl, ale kreatynina 2,66 mg/dl. Zobaczymy co powie wetka ale wg norm jest za duza :-(

kacperska

Od: Sob cze 23, 2007 21:23

Post » Czw cze 28, 2007 23:58

KaśkaGM pisze:Mam pytanie do opiekunów nerkowców .....

Czy ktoś karmi kota suchą karmą Eukanuba Renal ?? Jeśli tak to czy byłby chętny do wspólnego zakupienia karmy ..... Sprawy techniczne do uzgodnienia ... My po prostu chcemy spróbować tej karmy, bo Rosie mówi już zdecydowanie nie renalowi RC i Hill's k/d ..... :(
Ewentualnie czy ktoś także chciałby spróbować tej karmy ... Wtegy "eksperyment" wyjdzie zdecydowanie taniej, bo karma sprzedawana jest tylko w opakowaniach 3 kg ..... Koszt takiego opakowania ok.100.- gdyby znalazło się 2 chętnych to eksperyment byłby zdecydowanie tańszy - i mniej dla nas bolesny na wypadek gdyby kota jednak nie zechciała takiej karmy ....

Ja bym chętnie kupiła (szukałam jakiś czas temu i miałam ten sam problem), ale mam zapas Hillsa na 2 miesiące :( .
Trovet znalazłam w końcu na wagę, ale kocica nie zaakceptowała. Myślę, że oprócz smaku był dla staruszki za twardy i "kanciasty".
Napisałam maila "z pretensją" :) do dystrybutora Eukanuby - zobaczymy co odpowiedzą. Trochę dziwi mnie polityka tej firmy. Koci Urinary jest w mniejszych opakowaniach, Renal dla psów też jest w opakowaniach 700 g, a kociego nie ma. Co oni myslą? Że mamy nerkowe tygrysy?!

A może Kattovit? Ma niezłą opinię - a przy okazji szukania żwirku znalazłam tu:
http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ovit/31098
KK1, KK2, Kocia Koalicja 3
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Od: Śro lut 08, 2006 21:42

Post » Pt cze 29, 2007 1:41

:? Myslam,ze do tego wątku juz nigdy nie wrocę a jednak :( Teraz moj Filut, 10 lat skonczy w sierpniu, jest chory :(

Krew:
WBC 23,0
HGB 9,6
RBC 6,7
HCT 41%
MCV 48fl
PLT 216 tys/ul
Obraz krwinek bialych
neutrofile segmentowe 53%
eozynofile 2%
Limfocyty 45%
AST 10,6U/l
ALT 61,8
AP 29,7
Kreatynina 2,1 mg/dl
mocznik 54,4 mg/dl

glukoza 77,2mg/dl i wet powiedział aby sie tym nie przejmowac.

mocz ma taki:
C.W 1,010
ph 7,5
białko 30mg/dl
WBC 2-4 w.pwp
ERY 4-6 wpw
sluz; pojedyncze pasma
nabłonki;okrągłe i wielokatne pojedyncze w preparacie
Wałeczki szkliste i ziarniste pojedyncze w prparacie

Czekamy na wynik posiewu,
w srodę bedzie mial robione usg nerek

Juz od dzis przeszedl na karme dla nerkowcow i od jutra uro-pet.
szaszetke ronala wchłonał, na hillsa puszke nawet nie chce patrzec :(
Suchą ominąl z daleka renala, czekam na hillsa karme dla nerkowcow.

A wogole to nie wiem czy to wszystko ma sens, te karmy dla nerkowców, u niego, kiedy on jest wychodzący i na łące sie pozywi, wrazie cos :( Zimą to wyjscia nie bedzie mial, tylko domowe, ale do zimy jest daleko :?

Zastanawiam sie czy w tych warunkach on nie powinien miec wiecej parametrow krwi zrobionych?
Z tego co wyczytalam w vetserwisie to powinno sie zbadac stosunek kreatyniny do białka, w moczu. Czy ma to sens aby zrobic? Wet mowi,ze przewlekle stany zapalne wyjda na usg, czy tak?
Ostatnio edytowano Pt cze 29, 2007 2:23 przez ARKA, łącznie edytowano 2 razy
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Pt cze 29, 2007 2:09

Arka, podaj może jednostki przy wynikach.
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Pt cze 29, 2007 2:17

to sa wynik z lab weterynaryjego -tez podawac jednostki?

ARKA

Post » Pt cze 29, 2007 2:44

Mocznik wg tych jednostek jest w normie, kreatynina nieco przekroczona, ale nie bardzo. Takie wyniki raczej nie przemawiają za nerkową karmą! Trochę za dużo białka w moczu. pH za wysokie.Glukoza za niska - czy on miał apetyt przed wykonaniem badań?
Podobne wyniki miał mój kot przy stanie zapalnym pęcherza (oprócz glukozy): pomógł Uro-pet i witamina C - ale to pojedynczy przypadek - może ktoś bardziej w tym biegły zanalizuje wyniki?
Tu m.in. są normy w różnych jednostkach:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=2661
ROWERZYŚCI TO ZUO!

Monostra

Post » Pt cze 29, 2007 7:22

Monostra - to brać Eukanubę, właśnie robię zamówienie ;)
Obrazek

KaśkaGM

Post » Pt cze 29, 2007 8:01

Monostra pisze:Mocznik wg tych jednostek jest w normie, kreatynina nieco przekroczona, ale nie bardzo. Takie wyniki raczej nie przemawiają za nerkową karmą! Trochę za dużo białka w moczu. pH za wysokie.Glukoza za niska - czy on miał apetyt przed wykonaniem badań?
Podobne wyniki miał mój kot przy stanie zapalnym pęcherza (oprócz glukozy): pomógł Uro-pet i witamina C - ale to pojedynczy przypadek - może ktoś bardziej w tym biegły zanalizuje wyniki?

Ale ciężar moczu jest bardzo niski, za niski (dolna granica to 1,025). Do tego wałeczki szkliste i ziarniste, a one - jeśli dobrze pamiętam - występują w kanalikach nerkowych, ich obecność w moczu świadczy o tym, że jednak coś się z tymi nerkami dzieje. Nam przy podobnych wynikach (mocznik w normie, kreatynina 2,2, ale ciężar moczu 1,017) zalecono jednak leczenie.
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Pt cze 29, 2007 10:10

smil pisze:
Monostra pisze:Mocznik wg tych jednostek jest w normie, kreatynina nieco przekroczona, ale nie bardzo. Takie wyniki raczej nie przemawiają za nerkową karmą! Trochę za dużo białka w moczu. pH za wysokie.Glukoza za niska - czy on miał apetyt przed wykonaniem badań?

Ale ciężar moczu jest bardzo niski, za niski (dolna granica to 1,025). Do tego wałeczki szkliste i ziarniste, a one - jeśli dobrze pamiętam - występują w kanalikach nerkowych, ich obecność w moczu świadczy o tym, że jednak coś się z tymi nerkami dzieje. Nam przy podobnych wynikach (mocznik w normie, kreatynina 2,2, ale ciężar moczu 1,017) zalecono jednak leczenie.

No wlasnie. Z tego co przestudiowałam na stronie vetserwisu to juz jest nawet II faza niewydolnosci nerek. Jak parametry mocznika i kratyniny sa przekroczone to juz jest III faza ta beznadziejna :cry: A tak niski ciezar moczu i te wałeczki jest niedobrze :cry:
Filut schudł i siersc zaczął miec nie taka jak potrzeba stad zacząl sie moj niepokoj o nerki własnie :(

ARKA

[poprzednia][następna]