Patka,
myślę, że Majus wpadł w tzw. błędne koło.
Nie je - to powoduje pobieranie tłuszczu/białka z własnego organizmu i uszkodzenia/niewydolność wątroby.
Uszkodzona wątroba boli i nie pracuje prawidłowo - stąd amoniak i niechęć do jedzenia. I koło się zamyka.
Jeśli kotek nadal nie będzie jadł wystarczających porcji - nie wyjdzie z tego błędnego koła nigdy.
Jestem nadal za tym by karmić go bardziej agresywnie, chociaż wiem jakie to trudne. Jeśli trawi, nie wymiotuje - karmić, karmić i jeszcze raz karmić.
Coś ciekawego na temat amoniaku znalazłam w sieci:
(dotyczy człowieka, ale chyba warto poczytać - u kotów jest chyba trochę podobnie, tylko są to inne endo- i egzogenne aminokwasy)
Aminokwasy to związki organiczne zawierające w cząsteczce przynajmniej jedną grupę aminową i karboksylową. Są substancjami krystalicznymi, w większości dobrze rozpuszczalnymi w wodzie. Największe znaczenie mają aminokwasy, w których grupa aminowa i karboksylowa znajduje się przy tym samym atomie węgla, tzw. aminokwasy naturalne, będące jednostkami strukturalnymi białek. Wyodrębniono ich ponad 20. Aminokwasy uczestniczą w biosyntezie wielu związków w komórkach zwierząt, w roślinach i drobnoustrojach. W komórkach głównie roślin i mikroorganizmów występują ponadto tzw. aminokwasy niebiałkowe. Rośliny i niektóre drobnoustroje syntetyzują wszystkie aminokwasy białkowe, zwierzęta (w tym ludzie!) i pozostałe drobnoustroje - tylko część z nich. Są to aminokwasy endogenne. Resztę, czyli 8 aminokwasów egzogennych, muszą pobierać z pożywieniem z zewnątrz, stąd nazwa niezbędne. Trzy z ośmiu aminokwasów niezbędnych, z uwagi na rozgałęziony wzór bocznych łańcuchów, nazywamy "aminokwasami rozgałęzionymi" (BCAA - branched chained amino acids). Te aminokwasy to izoleucyna, leucyna i walina, które w przeciwieństwie do innych aminokwasów, nie rozpuszczają się zbyt dobrze w wodzie i ograniczają przez to rozpuszczalność wielu różnych mieszanek aminokwasów. Poszczególne aminokwasy rozgałęzione pełnią w organizmie podobne funkcje i potrzebne są do syntezy niemal wszystkich białek. Około 35% mięśni składa się z BCAA. Podczas gdy większość aminokwasów ulega przemianom metabolicznym w wątrobie, BCAA wykorzystywane są bezpośrednio w mięśniach. Biorą czynny udział w transporcie energii i azotu pomiędzy mięśniami i wątrobą, gdzie są odwracalnie przekształcane w kwasy ketonowe. Największa ilość aminokwasów rozgałęzionych wykorzystywana jest w przemianach energetycznych.
W przypadku niedoboru w diecie, organizm uzyskuje potrzebne mu BCAA's w wyniku redukcji mięśni szkieletowych. "Kośćce" węglowe wykorzystuje do produkcji energii, z pozostałości azotu tworzy aminokwas L-alaninę, odtransportowuje ją do wątroby i przekształca w procesie glikoneogenezy w glukozę, która z kolei powraca do mięśni szkieletowych. Podczas tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym rozkładu aminokwasów. Wysoki poziom amoniaku w organizmie oznacza, że redukcji uległa duża ilość białka, głównie mięśni.
U mojego kota Peritol nie pomógł - ani w syropie, ani w tabletkach
Pozdrawiam i trzymam kciuki