KaśkaGM pisze: jesli to niewydolność nerek, a jak sama mówisz - za wcześnie by o tym mówić ,
To co pisałam- że za wcześnie mówić o niewydolności pisałam w innym sensie- czasami zdarza się, że da się wyeliminować pierwotną przyczynę- bo może to infekcja, jakiś stan zapalny, podtrucie i nerki pozostaną już w takim stanie w jakim są.... Chodziło mi o niewydolność w takim kolokwialnym znaczeniu- idiopatyczną albo spowodowaną wiekiem.... Taką, którą tylko można opanowywać ale nie leczyć......
KaśkaGM pisze:dieta Renal wcale nie jest wskazana .... Wystarczy zaglądnąć na lepsze strony weterynaryjne ( patrz VetServis lub poszukać na stronie Białobrzeskiej .
Ja wiem, że można nie podawać w pierwszej fazie- wtedy jeszcze nie ma zmian we krwi ale raczej chodzi o to, że koty nie lubią karm dietetycznych.... Co nie zmienia faktu, że raczej chyba wskazana to już jest

Ale wiesz Kaśka- bardzo się ucieszę jeżeli to Ty masz rację a ja jestem pesymistyczną marudą
(chociaż przyznam, że poczułam się dotknięta sugestią, że nie czytam naukowych opracowań i opieram się na jakichś "gorszych" stronach albo nie wiadomo na czym........ Tym bardziej mi przykro, że podałaś właśnie strony, na których można przeczytać dokładnie to samo co napisałam.... )KaśkaGM pisze:a może się okaże, że "Ten Kot Tak Ma".... Przynajmniej jeśli chodzi o kreatyninę ... Aha i jeszcze jedno, dla lepszego obrazu przed kolejnymi badaniami nisch Nesca faktycznie będzie na czczo .....
Bardzo bym chciała się podpisać pod tym co piszesz ale niestety tu nie tylko o kreatyninę chodzi........ Że coś się dzieje to raczej już widać..... Sama kreatynina czy sam ciężar albo białko w moczu można by jeszcze podciągnąć pod jakieś nieprawidłowości przy badaniu czy podjadanie przed.... Ale wydaje mi się, że za dużo tu poszlak idzie w jednym kierunku....
Ciężar właściwy 1,035 już wskazuje na niewydolność. Na stronie vetservis nawet przeliczyli, że oznacza to uszkodzenie 66% nefronów- czyli ponad połowa miąższu nerek..... Myślę, że to już dużo.....
Kreatynina i mocznik przed płukaniem odpowiadały już parametrami drugiej fazie..... (vetserwis-kreatynina 1,6 do 2,8, mocznik 50-170 wyniki Neski- kreatynina 2 mocznik 71)
W drugiej fazie pojawia się też
ślad białka w moczu- było.
Dodajmy do tego jeszcze
nabłonki okrągłe- występują wyłącznie w górnych drogach moczowych, fizjologicznie nie pojawiają się nigdy.....
Krwinkomocz- też raczej nerki chociaż może być co innego- szczególnie przy takim Ph
Tutaj niby więcej jest domysłów niż aksjomatów ale jednak wszystko wskazuje na drugą fazę.... Z badań to zamiast usg, które w zasadzie tylko torbiele i nowotwory może wykazać- zrobiłabym oznaczenie elektrolitów......
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.
Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker