Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pon maja 21, 2007 5:56

hej!

Dzisiejszy ranny wynik Maxi to 551, podalam jej 2,5 jednostki tj. 3 kreski U100.

pa
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Pon maja 21, 2007 8:23

Halo Paulinkominko,

no tak, wczorajsza wieczorna dawka była jednak trochę za niska. A może ona najadła się późnym wieczorem za dużo suchej karmy? Kto mógł przypuszczać, że Maxi aż tak zareaguje. Na przyszłość będziemy wiedziały, żeby w takich przypadkach nie redukować dawki o wiecej niż 1/3.

Pozdrawiam
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pon maja 21, 2007 10:00

Hi dziewczyny :lol: :lol: :lol:

U mnie też wiele się dzieje, tylko mam chwilowe - przejściowe z internetem. Walczę ze wspólnotą mieszkaniową, która nie wiadomo jakim prawem ingeruje w moje prywatne sprawy: tzn. decyduje z kim mam podpisać umowę na internet i która firma może okablowywać budynek. Ale to już inna sprawa.

Insulina LANTUS, którą podaję Matyldzie to nie wołowa, to jakiś syntetyk analog insuliny ludzkiej, nie znam się na tym. Bardzo sobie chwalą ludzie chorzy na cukrzycę, bo nie ma prawie krzywej i cały dzień można mieć przy niej dobre samopoczucie. Nie jest refundowana przez NFZ. Można ją w Polsce kupić w różnych ilościach przy 100 jedn/1 ml buteleczki pojedyńcze lub komplet wkładów do pena, z którego można również pobierać dawkę strzykawką: 1 but.x5 ml, 1 but.x10 ml; 5 wkł.x3 ml; 5 wkł.x5 ml. Z wkładem (fiolką to jest tak, że jak nabiera się insulinę do strzykawki to dno przesuwa się i nie ma w środku powietrza).
Ja kupiłam opakowanie 5 fiolek po 3 ml (300 jednostek w fiolce) z terminem ważności do lipca 2009 r. Najważniejsze żeby cały czas była przechowywana w lodówce. :?

W sobotę były dni otwarte w SGGW w tym można było zwiedzić Klinikę Małych Zwierząt, która w rankingu najlepszych klinik w Warszawie jest na I-miejscu. Rozmawiałam z dwoma przemiłymi doktorami i oto rezultat rozmowy:
1. Nie leczą kotów insuliną LANTUS, ale insulinami Lente, Maxrapid i inne z Tarchomina;
2. Insulinę można rozcieńczyć specjalnym rozcieńczalnikiem do iniekcji do kupienia w aptece w stosunku 1:1. (Moja uwaga: nie wszystkie insuliny można rozcieńczać, LANTUS nie);
3. W leczeniu należy stosować zasadę: pre rano i pre wieczór najpierw jedzenie potem insulina. Jedzenie dokładnie to samo najlepsze suche w tej samej ilości. Żadnego jedzenia w ciągu dnia między PRE. Nawet najmniejsza przekąska np. odrobina szynki, czy dodatkowe granulki suchego mogą mieć wpływ na trudności w wyregulowaniu poziomu cukru u kota. I to powinno stać się regułą. Kiedy zasugerowałam, że Matylda nie jest w stanie zjeść na raz pół dziennej dawki karmy suchej na raz i wolałabym ustawić ją na puszki to powiedzieli, że powinna to być jedna firma np. Leonardo i ten sam smak, różne smaki w tej samej firmie mogą mieć wpływ na poziom cukru. A wogóle to kilka razy zasugerowali podawać karmę suchą dwa razy dziennie (rano - jedzenie - zastrzyk - długo nic - wieczór - jedzenie - zastrzyk - noc nic).
4. Dawka insuliny uzależniona jest od tej samej karmy i takiej samej aktywności kota.
5. Krzywą na początku dawania insuliny lub jej zmiany na inną, wystarczy robić pre, +3, +6, +9, pre, czyli 5 razy na 12 h, następne krzywe np. po kilku tygodniach: pre, +4, +8, pre, czyli 4 razy na 12 h. (Mam wrażenie, że mieli na myśli insuliny z Tarchomina).
6. Insulina musi zawsze być w lodówce, można ją wtedy wykorzystać w ciągu kilku miesięcy.
7. Przy podejmowaniu decyzji o leczeniu ważne jest: pierwszy poziom cukru po zauważeniu objawów cukrzycy; czy były już wykryte ketony, wiek kota. Oglądali wyniki moczu i krwi Matyldy, zasugerowałam czy wątroba jest OK, stwierdzili że nic nie wskazuje na stłuszczenie wątroby, ale wątroba trochę niedomaga i że badanie krwi robione były po dużym nawodnieniu kotki. (Zgadza się bo dzień przed badaniem Matylda była na kroplówce).

Tyle na razie - traktujcie powyższe jako głos w dyskusji. Jutro wieczorem wybieram się z Matyldą na wizytę do mojego weta-diabetologa.

Teraz wynik krzywej z niedzieli dawki 1,5 jedn. LANTUS:
sobora pre wieczór 19.00 250 mg/dl
niedz. pre rano 7.00 314 mg/dl
+3 222 mg/dl
+6 110 mg/dl
+9 219 mg/dl
pre wieczór 19.00 334 mg/dl
stężenie glukozy w moczu prawie 500 (++). Siusia 2 razy na dobę, mało pije, dużo śpi, aktywna jest o świcie i późno wieczorem).

Doszłam do wniosku, że powinnam zwiększyć dawkę o 0,5 jedn. tj do 2 kresek U-100 i wieczorem dałam 2 kreski.
Wynik dzisiaj rano: pre 7.00 226 mg/dl
wynik wieczór pre 19.00: nie robiłam
wynik +5,5 godz. 0.30 166 mg/dl stężenie glukozy w moczu trochę ponad 250 (+) uwaga: dopisałam 22.05 godz. 9.14

Przepraszam, że mało ustosunkowuję się do problemów Maxi czy Znasia, ale moja wiedza o cukrzycy kotów jest naprawdę mała, poza tym sama borykam się z moja Matyldą. :oops:
Ostatnio edytowano Wto maja 22, 2007 8:19 przez "Kociara", łącznie edytowano 1 raz

"Kociara"

Od: Pt kwi 13, 2007 9:55

Post » Pon maja 21, 2007 10:48

Tinka
Tak do końca to nie wiem, czy powinnam zwiększyć dawkę o 0,5U. A może trochę więcej niż 0,25U.
Gdybym musiała zmniejszyć dawkę o 0,25U (do 1,25U) to byłoby 0,5 kreski na insulinówce U-40, a zwiększenie o 0,25U na U-100 to już się nijak nie da.
Dokonałam na wodzie kilka prób, by sprawdzić ile kropelek mieści się w jednej kresce i doszłam do wniosku, że jeśli ustawi się dawkę na kresce 2U i wypuści się (czytaj zmarnuje) małą kropeleczkę to powinno być to coś 1,8 do 1,85. Więc pisząc 2 kreski jako nowa dawka mam na myśli prawie 2 kreski - bez malutkiej kropelki.
Byłam w sobotę w jednej hurtowni weterynaryjnej i tam powiedzieli mi że nie ma zapotrzebowania z lecznic wetowych na strzykawki U-100 0,5 ml, więc nie sprowadzają ich. Mają tylko U-100 1 ml. Natomiast udało mi się kupić podłoże do pobierania moczu u kotów do analizy. Są to bardzo drobne plastikowe granulki przypominające silikonowy żwirek dla kotów. Ostatnio bawię się z Matyldą w kotka i myszkę żeby złapać ją w kuwecie, bo siusia tylko 2 razy dzienne. :lol: :lol: :lol:

"Kociara"

Post » Pon maja 21, 2007 16:41

hej!

Kociaro w jakiej hurtowni były strzykawki U100 bo ja mam problem żeby u siebie kupić

pozdrawiam
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Pon maja 21, 2007 18:31

witajcie!
Maxi dzisiejsze PRE wieczorem 407 , więc wróciłam do starej dawki3,25 jednostki tj 4 kreski U100.

Dostanie jeszcze jak zawsze ok. 22 trochę suchej karmy
P.s. Maxi zaczyna się burzyć przy badaniu może się jej znudziło i nie wiem jak sobie poradzę z badanie pre rano i wieczorem?

pozdrawiam
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Pon maja 21, 2007 22:11

byłam u wterynarza, dostałam recpetę na CHOS ultra lente. Dowiedziałam się, że jest to insulina na 80 czegoś tam, więc mogę podawać ją strzykawkami U-40, tylko o połowa mniej. W niedziele spróbuję z tą insulina.
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Pon maja 21, 2007 23:25

Halo Paulinkominko,

Maxi jest i tak bardzo grzeczna. Może był to rzeczywiście tylko jednorazowy wybryk z jej wczorajszym wieczornym wynikiem. Nie wiem, nie potrafię tego z całą pewnością powiedzieć, bo nie znam jeszcze tak dobrze działania tej insuliny Zresztą każdy kociak reaguje na jedną i tę samą insulinę nieco inaczej. Z CHO-S nie znam jeszcze nikogo, kto tak skrupulatnie i konsekwentnie robiłby to jak Ty. Po prostu nie mamy z tą insuliną wyników porównawczych.

Droga Paulinkominko, wiem, że Maxi nie jest tak bardzo łatwym kotem i rozumiem, że może się buntować. Ja nie podałabym jednak Tince nigdy insuliny bez wcześniejszego pomiaru cukru. Znam naszą insulinę bardzo dobrze, bo Tinka dostaje ją od 4,5 roku, ale zdarzają się takie dni, że jestem mimo wszystko bardzo zaskoczona. Dziś na przykład, kiedy wróciłam z pracy o 19.00, zmierzyłam jej cukier. Miała 202. Insulinę podaje zawsze o 9.00 i 21.00. Rano kocica miała 280. Pomyślałam sobie, ach do 21.00 wejdzie z pewnością na 270-280 i będę mogła spokojnie podać normalną dawkę insuliny. Coś mnie jednak tknęło i zrobiłam następny pomiar o 21.00 i to dwa razy, bo nie mogłam uwierzyć w to, co zobaczyłam na glukometrze – 135 /129. Więc widzisz, takie sytuacje też mogą się zdarzyć. Odczekałam 1,5 godziny, Tinka w międzyczasie po 70 g mokrej karmy „uszczęśliwiła” mnie wynikiem 146. Co miałam robić? Podałam jej zredukowaną dawkę insuliny i jeszcze 50 g karmy. Ciekawa jestem, jak będzie jutro rano.

Pozdrawiam ciepło
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pon maja 21, 2007 23:43

Droga "Kociaro",

w Twoim ostatnim poście jest wiele interesujących punktów, co do których można by było rzeczowo podyskutować. Dołączam się do dyskusji, lecz już nie dzisiaj, bo padam ze zmęczenia. Poniedziałki są dla mnie straszne, bo ruszam na pełnym gazie (11 godzin :x ). Jutro będę miała więcej czasu i mam nadzieję, że mój umysł się na tyle zregeneruje, by podać istotne kontrargumenty.

Dobranoc

Tinka07

Post » Wto maja 22, 2007 8:04

Witajcie

Paulinkaminka !
Podaję namiary na strzykawki 0,5 ml U-100 www.sklepmedyczny.com.pl
e-mail: sklep@sklepmedyczny.com.pl
Tych strzykawek nie ma w ofercie, trzeba napisać i zamówić okresloną ilość podając własne namiary. Telefon do sklepu (Warszawa-Ursus) 022 668-43-05. Wysyłają towar pocztą.
Strzykawki 1 ml U-100 były w sobotę w hurtownii weterynaryjnej KOLME ul. Kazimierzowska 22 Warszawa. Tylko nie wiem czy nie sprowadzają ich na zamówienie lecznic. Wejdź w stronę KOLME (uwaga pod tym adresem jest też hurtownia farmaceutyczna) i zadzwoń.

Magicmada !
Trochę się pogubiłam . Dotychczas korzystałaś z insuliny caninsulin, teraz chcesz przejść na LENTE CHOS ? Dobry pomysł, mój wet diabetolog właśnie tą mi przepisał równolegle z LANTUS. Zdaje się, że LENTE można rozcieńczać 1:1 - sprawdz w opisie insuliny, wtedy strzykawki U-40 sprawdzą się tak jak U-100. Najpierw w odrębnej buteleczce rozcieńczasz małą ilość (1 LENTE : 1 rozcieńczalnik) i podajesz razy 2.

W opisie działania insuliny LANTUS jest napisane, że wskazaniem do leczenia tą insuliną są mierne efekty przy dawkowaniu innych insulin.

TINKA poprawiaj mnie jeśli nie do końca mam rację, nie chcę nikomu zaszkodzić.

"Kociara"

Post » Wto maja 22, 2007 9:18

Hi Kociaro,

muszę przyznać szczerze, że nie rozcieńczałabym żadnej insuliny. O tym, że nie wolno rozcieńczać Lantus, już pisałaś, a to dlatego, że Lantus jest bardzo słabo rozpuszczalna i ma obojętne pH. Istnieje wprawdzie teoretyczna możliwość rozcieńczania niektórych insulin, u nas jednak na niemieckim forum ten temat był dyskutowany dość wyczerpująco. Zabrali tu głos również prawdziwi fachowcy, którzy często przed takim bełtaniem przestrzegali. Nie jestem chemikiem, ale wiem, że insuliny mają zarówno składniki łatwo rozpuszczalne, jak i te nierozpuszczalne (kryształki). Z pewnością po rozcieńczeniu zmienia się skład jakościowy substancji czynnej i tym samym jej działanie na organizm. Ulega też zmianom stabilność zawiesiny.

Ne, czegoś takiego nikomu bym nie polecała.

Tinka07

Post » Wto maja 22, 2007 10:22

Hi TINKA

Dobrze, że odpowiedziałaś. :lol: To znaczy, że wszyscy tu na forum potrzebujemy strzykawek U-100 0,5 ml, żeby dokładnie odmierzać insuliny w tym LENTE z Tarchomina. U-40 mogą się przydać w przypadku okrągłych dawek.
Myślę dziewczyny, że jak kupować to od razu 300-400 szt. dla przykładu:
: 1 szt. insulinówki U-40/1 ml kosztowała mnie 0,40 zł/szt. (mam na myśli zagraniczną, nie z Polfy Lublin, gdzie cena jest 0,20 zł/szt za to końskie igły)
: 1 szt. insulinówki U-100/0,5 ml kosztowała mnie 0,32 zł/szt.
: 1 szt. insulinówki U-100/0,3 ml prawdopodobnie wyniesie ok 0,85 zł/szt
: 1 szt. insulinówki U-100/1 ml w hurtownii weterynaryjnej, w której byłam w sobotę - cena też około 1,0 zł/szt

Porobiłam już parę prób z 1 kreską U-100 i mieszczą się w niej 4 malutkie kropelki, więc daje się odmierzyć np. 1,25, czy 1,75 jednostki. Trzeba tylko zapamiętać wielkość tej kropelki, którą trzeba zwyczajnie stracić.

Jak tak dalej pójdzie zdobędę następną umiejętność: laborantka :lol: :lol: :lol:

"Kociara"

Post » Wto maja 22, 2007 10:28

Hi Magicmada,

byłam u wterynarza, dostałam recpetę na CHOS ultra lente. Dowiedziałam się, że jest to insulina na 80 czegoś tam, więc mogę podawać ją strzykawkami U-40, tylko o połowa mniej. W niedziele spróbuję z tą insulina.

To, że jest to insulina o stężeniu 80, piszemy już od dwóch miesięcy. A co do strzykawek, to gorąco polecam U 100. Ze strzykawkami U 40 nie masz żadnych szans, żeby modyfikować dawkę insuliny w małych ilościach. Chyba że takiego zamiaru wet Kuby w ogóle nie ma. Z tego, co piszesz „mogę podawać ją strzykawkami U-40, tylko o połowa mniej” tak właśnie wnioskuje.

Nie zaczynałabym nowej insuliny od tej samej dawki co caninsulina. Redukcja ilości (o połowę mniej), o której piszesz, nie oznacza redukcji dawki jako takiej. Wynika tylko z tego, że CHO-S jest dwa razy silniejsza niż canisulina. Dawka pozostaje u Kuby w takim razie taka sama.

Robiąc krzywą cukrową w niedzielę, zauważyłaś chyba, że Kuba dostaje za dużo caninsuliny. Mam nadzieję, że Twój wet też doszedł do takiego wniosku.

Jak patrzę na Kuby niedzielne wyniki, to przypomina mi się od razu wykres, który wkleiłam na pierwszej stronie naszego wątku. Przykład Kuby jest dla mnie książkowym przykładem efektu Somogyi (kontrregulacji), czy jak to nazywa Twój lekarz „efektu odbicia”. To znaczy, że organizm dostaje za dużo insuliny, a nie za mało. Nie popełniałabym tego samego błędu z nową insuliną. Zaczęłabym od rzeczywiście mniejszej dawki (0,5 jednostki na kg masy ciała) i zwiększałabym ją powoli w razie potrzeby, oczywiście przy ścisłej kontroli moczu na obecność ketonów.
Czy nie lepiej sprawdzać w miarę powoli (co tydzień) działania nowej insuliny na organizm niż od razu strzelać z armaty? W ostatniej fazie przed zmianą insuliny na nową Tinka dostawała 4 jednostk. Nasze krzywe cukrowe były bardzo podobne do tej u Kuby. Gdybym podała jej od razu taką samą dawkę nowego preparatu, z pewnością bym ją zabiła.

pre:493
+2 309
+4- 115
+6- 130
+ 8 - 246
+10- 373
+11,5- 528

Obrazek

Tinka07

Post » Wto maja 22, 2007 10:52

Hi "Kociaro",

tak właśnie myślę. Wszyscy, którzy podają insulinę o większym stężeniu niż caninsulina, powinni używać insulinówek U 100. A tak na marginesie, jednego nie potrafię zupełnie zrozumieć, jak firma farmaceutyczna taka jak Polfa może produkować insulinę 80 i nie zatroszczyć się o to, by na rynku były dostępne odpowiednie do takiego stężenia insulinówki. Mój umysł jakoś tego nie ogarnia. Pacjent jest zmuszony, żeby odmierzać insulinę na oko, bo nie każdy potrafi to przeliczyć :roll: Nawet niektórzy lekarze i panie w aptece mają z takimi działaniami matematycznymi spore problemy.

I jak tu się nie denerwować?

Tinka07

Post » Wto maja 22, 2007 11:27

czyli mają to być U 100 0,5?
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

[poprzednia][następna]