Stajenny czarny alergik - opolskie

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Sob maja 19, 2007 12:30 Stajenny czarny alergik - opolskie

Jakiś czas temu ktos podrzucił do stajni kilkutygodniowe kocięta w pudełku. Załozyłam wtedy wątek na kociarni, ale nie zdazyliśmy - maleństwa poumierały.
Stajnia to nie jest złe miejsce dla kota, pod warunkiem ze jest to kot w pełni sił witalnych. Nie kocię, nie chorowitek....

I tak się składa, ze kolejny kot stamtad potrzebuje pomocy. Kolor niechodliwy, bo czarny. Młody, na oko roczny chłopczyk z przemiłą mordką i żywymi oczkami. Do niedawna dość dziki - nie pozwalał się dotykać, ale regularnie dokarmiany coraz bardziej ufa - daje się łapac przy karmieniu, nie przejawia agresji w stosunku do ludzi. Zyje w wielkiej komitywie ze staruszką Łatką - spią razem, czyszczą sobie futro... pewnie byłaby sielanka, gdyby nie to, ze na wiosnę czarny zaczał łysieć. Najpierw troszkę, podejrzewaliśmy świerzb, dostał strongholda ale sierści nadal ubywało, nie drapał się, skóra wyglądała na zdrową a inne koty nie miały zadnych objawów. Zeby wykluczyć grzybice, pobrałam mu sierść i zawiozłam do weta na posiew. Wczoraj odebrałam wynik - nic nie wyrosło. Więc to jednak alergia.
Podawanie w stajni karmy dla alergików (nawet gdyby ktos mu zafundował takie drogie jedzonko) nie wchodzi w grę, bo nie dopchałby się do michy - jest dosć delikatny, a wszystko co wsypiemy do miski znika błyskawicznie - tamtejsze koty są wiecznie głodne, ciagle jedzą jakieś resztki, albo to co upolują.
Czarnemu jest potrzebny prawdziwy dom i ktoś, kto zadba o jego potrzeby. Czy znajdzie się ktoś kto zechce łysego czarnulka... wiem ze nie bedzie łatwo, ale wierzę ze dostanie swoją szansę.
Teraz jeszcze nie tragedia, ale kiedy przyjdzie zima - bez sierści nie przetrwa.

Tak wyglądał jesienią

Aktualne zdjęcia niebawem.

nongie

Od: Nie wrz 26, 2004 14:39

Post » Nie maja 20, 2007 9:27

Nikt się nie zainteresował... pewnie trudno sobie wyorazić, jakim byłby pieknym kotem, gdyby miał porządną karmę i opiekę.

Zdjecia z kwietnia, teraz jest łysy rownież na brzuszku i zadnich łapkach. Na ostatnim kolejno od góry: Łatka, Czarny, Korek.
Obrazek Obrazek Obrazek

nongie

Post » Nie maja 20, 2007 9:50

Ma cudne oczy.. :love:
Dla mnie czarnulki są przecudowne, jedyny "minus" stanowi trudność przy fotografowaniu :wink:
Niestety sama nie mam w tej chwili warunków na kota, ale trzymam kciuki, żeby długo nie czekał na pomoc
:ok: :ok:
Obrazek

Aktualnie - Kacper, Benuś, Songo, Myszka i pies Antonio!

catawba

Od: Czw kwi 26, 2007 9:28

Post » Nie maja 20, 2007 12:27

O własnie...spojrzcie na Urwisa w podpisie Catawby... jeśli ktoś da Czarnemu szansę, będzie miał równie piękną pumę.

nongie

Post » Nie maja 20, 2007 21:57

nongie pisze:O własnie...spojrzcie na Urwisa w podpisie Catawby... jeśli ktoś da Czarnemu szansę, będzie miał równie piękną pumę.

No a jak!! :D Dzięki nongie, Urwis aż urósł w oczach :lol:
Niestety moja puma nie toleruje innych kotowatych, dlatego nawet nie marzę o dokoceniu.. musi mi jeden wystarczyć :( jestem odpowiedzialna za jego samopoczucie i zdrowie psychiczne :wink:

ale gorąco namawiam.. czarne koty mają coś w sobie magicznego i prawdziwą przyjemnością i radością jest obserwowanie ich na codzień!
kto pomoże kiciusiowi???
Obrazek

catawba

Post » Śro maja 23, 2007 21:46

czarne koty są najpiękniejsze na świecie...
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Czw maja 24, 2007 7:31

Wielbłądzio pisze:czarne koty są najpiękniejsze na świecie...

a kto nie wierzy, niech przygarnie - szybko zmiana zdania gwarantowana :twisted: :D
Obrazek

catawba

Post » Czw maja 24, 2007 11:25

O, tak. Czarne koty mają w sobie coś niezwykłego... Właściwie wszystko w nich jest niezwykłe... Czarnuszku, kciuki za ciebie, ślicznoto! Za zdrówko i za najlepszy dom świata :ok:

reddie

Od: Śro lip 19, 2006 15:35

Post » Sob maja 26, 2007 0:25

hopsa
Lisiaczku[`] herszcie nasz, nie ma nas bez Ciebie :( Nunku[`] krowinko najpiękniejsza :( Plupluniu głupiąteczko[`]
07.03.2019 KONIEC WSZYSTKIEGO, KONIEC MNIE: Busiunia [`]
16.05.2017 PĘKŁO MI SERCE: Żabciu najukochańszy Skarbie[`]
Maciejku[`] Buniu[`] Placuniu[`] Glamutku[`] Bidonku[`] Tadzinko[`] Gadziu złotooka[`]

Wielbłądzio

Od: Sob mar 25, 2006 15:11

Post » Sob maja 26, 2007 7:28

Sliczny czarnuszek
nongie, a moze dac ogłoszenie w Wyborczej ?
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Nie maja 27, 2007 13:58

Dzieki, dziewczyny za podnoszenie biedaka.

Jeszcze nigdy nie dawałam ogłoszenia do wyborczej :oops: - zależy nam zeby domek z byl z ogródkiem (wychodzący) i zeby gwarantował ze Batman będzie żywiony karmą dla alergików.
Byłam dziś w stajni - czarnuszek ma się dobrze, ale łysienie postępuje - wewnętrzne powierzchnie zadnich nóżek są już zupełnie gołe. Jest już zupełnie oswojony, podstawia chudy grzbiecik do głasków i prosi o jedzenie cichutkim miaukiem. Dałam mu co mialam - scinki z surowych kurzych serduszek...

nongie

Post » Nie maja 27, 2007 16:46

Biedny koto :( Mam psa alergika, także wiem jak to wygląda niestety. Podoba mi się ten kotek..naprawdę.
Mścisław [']21.10.2010
Konstancja ['] 14.08.2017

ObrazekObrazek
Lecz ja na moim kutrze sam sobie sterem, wędkarzem i rybą. :mrgreen:

AniHili

Od: Pon kwi 30, 2007 22:20

Post » Wto maja 29, 2007 21:01

AniHili moze napisz parę słow jak wygląda życie z alergikiem, czy na codzień jest trudno, czy dużo drożej.
Tak jak się spodziewałam - nie będzie łatwo znaleźć czarnuszkowi domek. Jest tyle piekniejszych i zdrowszych kotów. Wszystkie potrafią odpłacić za serce przywiązaniem do końca życia.
Bardzo bym chciała, żeby i czarny dostał na to szansę.

Mowią na niego - Batman...

nongie

Post » Wto maja 29, 2007 22:06

Zaczeło się od tego, że pies wylizywał sobie takie łyse placki, a potem robił tam rany. Okazało się, że to alergia. Na początku kupowaliśmy karmę dla alergików (na wagę w lecznicy, nazwy nie pamiętam) po 20 zł/kg. Pies jest mały (taki jamnikowaty) więc w sumie nie je dużo,ale i tak to drogo. Więc przeszliśmy na jedzenie przygotowywane w domu i metodą eliminacji trafiliśmy tak, że teraz żyje bez chrupków dla alergików ale i bez alergii. Prawdopodobnie ma alergię na produkty zbożowe (lub ich składniki będące w tych nieszczęsnych chrupkach i w kaszy). Teraz je płatki ryżowe, owsiane i gotowane na ich bazie zupy i jest ok. Zero alergii, piękna sierść, badania ok.
Także dla takiego kotka tez pewnie udałoby się wykombinować taką dietę, że zniknełaby alergia. A jeśli te jedzenie w stajni jest takie "marketowe" to nic dziwnego, że ma alergię.

Tu jest fotka piesa (jeśli ktoś nie wierzy :P )
http://img485.imageshack.us/img485/7279 ... 001ky1.jpg

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem :wink:

Tak szczerze to strasznie mi się ten kot podoba...jak Demon prawie. :love:
Mścisław [']21.10.2010
Konstancja ['] 14.08.2017

ObrazekObrazek
Lecz ja na moim kutrze sam sobie sterem, wędkarzem i rybą. :mrgreen:

AniHili

Od: Pon kwi 30, 2007 22:20

Post » Czw maja 31, 2007 22:02

Byłam dziś w stajni - Batmanek jest chudziutki jak kociątko... :(

nongie