biegunka w Fundacji :( / potrzebna RC intestinal s 2 !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 13, 2007 9:39 biegunka w Fundacji :( / potrzebna RC intestinal s 2 !!!

Mamy w fundacji od jakiegos czasu biegunke :/
Ma ja wiekszosc kotow- a nie dostawaly nic nowego do jedzenia.
Wkroczylismy z lekami, ale chcialam podac im tez cos typu smecta...
Tylko, ze wiele kotow nie da sobie nic podac do pyska- przejdzie tylko w jedzeniu lub piciu. Smecta po 2 sekundach opada na dno i koty sie tego nie napija np w mleczku 'klara'.

Czy jest cos co mozna podac kotom np rozpuszczajac w wodzie i dodajac do mleka 'klara' ?
Ostatnio edytowano Wto maja 15, 2007 12:34 przez lidiya, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Nie maja 13, 2007 9:43

Ja stosowałam enteroferment, który który rozpuszczałam w wodzie do picia.
U Myszaka bardzo dobrze się sprawdził.
Smectę też kiedyś stosowałam, ale u mnie aż tak dobrze sie nie sprawdzała.
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Nie maja 13, 2007 9:46

Lidka, proponuję Ci w miseczkach podać lekki napar z siemienia lnianego, zamiast wody, wszystkim wyjdzie na zdrowie.
Ja tak zrobiłam gdy miałam w altanie kilka kotów, bez możliwości podania czegoś dopyszcznie.
Podajesz im mokre?
Posyp żarcie trilaciem, tańszy i skuteczniejszy od lakcidu.
Może przejściowo rozgotowany ryż z kurczakiem i marchewką?
Ostatnio edytowano Nie maja 13, 2007 9:50 przez Fredziolina, łącznie edytowano 1 raz

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Nie maja 13, 2007 9:49

one dostaja ryz z drobiem zwykle codziennie. staramy sie nie podawac im puszek bo na dobre nas nie stac.

Trilac tez dostana tak wspomagajaco bo pewnie juz wszsytko wyniszczone w jelitkach po takiej biegunce maja.

Tylko chcialam cos anty biegunkowego tez podac typowo
Obrazek
Obrazek

lidiya

Post » Nie maja 13, 2007 9:51

Zawiesina, zapomniałam jak sie nazywa sul...coś tam, tez skuteczna na biegunki.

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Nie maja 13, 2007 10:40

Lidka, a jakie one leki dostają już na tą biegunkę?
Zrezygnuj z nabiału w ogóle na jakiś czas - żadnego mleka, serka itd.
Kiedy je ostatnio stadnie odrobaczałaś?
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Nie maja 13, 2007 10:49

Lidka koniecznie nifuroksazyd w syropie strzykawka do pysiów-kuracje z 5-7 dni.
To naprawdę siwtna sparwa i podstawowa w walce z biegunka u kotów.
Po 3 dniach powinno sie poprawić ja zawsze stosuje standardowo do biegunek i to tanie rozwiazanie.

gagucia

Od: Śro lip 20, 2005 2:54

Post » Nie maja 13, 2007 11:08

gagucia pisze:Lidka koniecznie nifuroksazyd w syropie strzykawka do pysiów-kuracje z 5-7 dni.
Po 3 dniach powinno sie poprawić ja zawsze stosuje standardowo do biegunek i to tanie rozwiazanie.

Nifuroksazyd to nie jest "podstawa".
Poza tym - wstrzymałabym sie z doradzaniem tak konkretnych leków dopóki nie jest znana PRZYCZYNA biegunki.
Jeśli np. koty mają glisty, to tez doradziłabyś Nifuroksazyd? :?

nie wiem czy doczytałaś - Lidka w pierwszym poście pisze, że koty dostały już leki: "Wkroczylismy z lekami, ale chcialam podac im tez cos typu smecta... "
Jak mozesz doradzać podanie takiego leku, nie wiedząc, co już dostały?
Obrazek

ryśka

Post » Nie maja 13, 2007 11:11

ryśka pisze:Lidka, a jakie one leki dostają już na tą biegunkę?
Zrezygnuj z nabiału w ogóle na jakiś czas - żadnego mleka, serka itd.
Kiedy je ostatnio stadnie odrobaczałaś?

I jeszcze: one były u weta?
Obrazek

ryśka

Post » Nie maja 13, 2007 11:30

Mój Zenek miał kiedyś przepisany Enterol http://www.i-apteka.pl/go/_info/?id=1291. To lek bez recepty i kot go sam jadł (rozpuszczony) bez problemów. Dawkowanie było 1/2 kapsułki (w kapsułkach jest proszek) 2 razy dziennie.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Nie maja 13, 2007 12:59

Coz - ja to bym przede wszystkim zrobila kilku kotom z biegunka badania kalu na pierwotniaki - bo to one sa najczestsza przyczyna takiego masowego problemu w duzych gromadach kotow.
Podawanie lekow typu smecta niczego nie zmieni...

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie maja 13, 2007 13:55

ryśka pisze:
gagucia pisze:Lidka koniecznie nifuroksazyd w syropie strzykawka do pysiów-kuracje z 5-7 dni.

Nifuroksazyd to nie jest "podstawa".
Poza tym - wstrzymałabym sie z doradzaniem tak konkretnych leków dopóki nie jest znana PRZYCZYNA biegunki.
Jeśli np. koty mają glisty, to tez doradziłabyś Nifuroksazyd? :?

nie wiem czy doczytałaś - Lidka w pierwszym poście pisze, że koty dostały już leki: "Wkroczylismy z lekami, ale chcialam podac im tez cos typu smecta... "
Jak mozesz doradzać podanie takiego leku, nie wiedząc, co już dostały?

jakiego leku?To tylko nifuroksazyd jak maja robaki to i tak maja jelita w jakims stanie albo zapalenia albo podraznienia a nifuroksazyd to delikatny lek i zamiast lekow typu smecta ktora daje tylko jak sie z kota leje zeby zapobiec odwodnieniu...nie napisalam olej wszytsko i podawaj nifuroksazyd tylko polecam go poniewaz prawie kazdy ma go w domu i daje dobre rezultaty.
Moze faktycznie nie doczytalam ze sa w trakcie leczenia.
jezeli chodzi o leki typu smecta to jeszcze daje zawsze wywar z suszonych jagód, węgiel zeby pozbyc sie toksyn i absolutnie do diety ryż z gotowanym kurczakiem dla smaku.
Pozdrawiam i powodzenia.

gagucia

Od: Śro lip 20, 2005 2:54

Post » Nie maja 13, 2007 18:29

ryska- koty byly odrobaczane jakies 4 miesiace temu i kilkanascie dni temu jak tylko zaczela sie biegunka. najpierw mialy 3 koty, teraz maja prawie wszsytkie.
Niestety z takim stadem to jest koszmar z podawaniem lekow- kilka kotow nie daje sobie nic wsadzic do pyska, uciekaja po scianach jak chce im cos podac. Dlatego tez odrobaczanie to ten sam WIELKI klopot :( Odrobaczane byly zastrzykami ivomec (po konsultacji z weetem) , bo te bojace jeszcze na jedno uklucie uda mi sie dopasc. Co prawda po takiej akcji moge pomarzyc, ze do mnie podejda, ale stosujac tabletki przy ok 20 kotach to kilku nie ma szans podac wcale, kilka zwymiotuje i odrobaczanie nic nie dawalo :(
Tylko dlatego wspomnialam tu o tym mleczku "klara"- bo mozna w nim cos przemycic.

Musielismy wybrac jakis taki sposob aby kazdy kot dostal lek i po konsultacji z wetem koty dostaja tabletki Synergal pokruszone i wymieszane z puszka- wtedy prawei wszsytkie sie rzucaja, a jedzenie jest rozlozone w wiele misek i kazdy zjada porcyjke.
Innej opcji nie udalo nam sie wymyslic.

Moze ty moglabys jakis pomysl podsunac? :)
Obrazek
Obrazek

lidiya

Post » Nie maja 13, 2007 18:47

Ktos kiedys polecal siemie lniane, ale gotowane 15 minut...Jola.goc chyba...zreszta siemie do picia zamiast wody, a pewno na jelita dobrze zrobi, nawet jesli nie zlikwiduje biegunki

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Nie maja 13, 2007 19:07

jak przyniosłamkocicę z podwórka też miała rozwolnienia, do jedzenia dodawałam jej enteroferment+stullmisan oraz taninal. stopniowo to wyregulowało jej brzuch i teraz jest w miarę ok. taninal do dostania w aptece bez recepty.
Obrazek
Pusia 14.03.2006, Kizia 01.11.2012, Złociutki 18.03.2022, Karolek 25.09.2022, Misia 09.10.2022 :( moje Słoneczka będziecie zawsze w moim sercu :( Więcej kotów nie będzie.
Gwizdusiowa [*] 16.04.2007 Kacperek cioci :( 14.04.2017 Blondasek cioci 09.2021 :(
Wynajmę mieszkanie we Wrocławiu od września/października 2019-koty mile widziane! kliknij!

zutor

Od: Sob maja 31, 2003 22:55

[następna]