Pedro pisze:Sylwka czy mozesz napisac co tam jest napisane na jezyk polski. Oczywiscie w skrocie.
To trudne będzie, bo to potwornie długie. Może Oberhexe coś przetłumaczy (na podforum hodowlanym tez jest taki temat). Jeśli chodzi o najważniejsze dla nas informacje to nie ma tam nic nowego. Wiadomo, że w karmach wykryto malaminę i kwas cyjanurowy i w odnośnikach są linki do listy tych karm (a to już wszystko wiemy). Jest natomiast opisana dokładnie chronologia zdarzeń, schemat identyfikacji zgonów zwierząt i zachorowań (łacznie z próba liczenia przypadków), jest opis substancji i w jakim celu są one używane. Przytoczono również wyniki badań nad mechanizmem powstawania kryształów w nerkach i tym samym ich bezpowrotnego uszkadzania. Są streszczone wyniki badań nad stosowaniem tych produktów w karmach zwierzęcych, jak również wpływ na ludzkie zdrowie spożywania przez ludzi mięsa zwierząt (też ryb bo w hodowlach ryb są to dosyc powszechnie stosowane srodki) tak karmionych (nie ma w zasadzie zagrożenia), jest opis reakcji rządu USA i stosownych organizacji i wiele innych informacji. Jest to jakby zbiór (poparty badaniami, artykułami w mediach i oficjalnymi oświadczeniami różnych organizacji) informacji związanych z wykryciem tej afery. Ilość informacji jest ogromna i dokładne przetłumaczenie wymaga jeszcze troszkę wiedzy chemicznej, weterynaryjnej itp. (ja jestem fizykiem i nie wszystko jest dla mnie jasne) i różnych organizacji w Stanach. Najważniejsze dla nas jest to, że sprawa jest ciągle badana (tak samo jak składniki karm zwierzęcych) i już raczej Chińczykom nie odpuszczą.
edit: Jeszcze ważne: "Pet owners were advised to monitor their animals for the following signs of possible kidney failure that may be associated with the unknown toxicant: loss of appetite, lethargy, depression, vomiting, diarrhea, sudden changes in water consumption, and changes in the frequency or amount of urination. "
Czyli własciciele zwierząt powinni kontrolować ich zachowanie i zwracać uwage na symptomy mogace swiadczyc o problemach z nerkami, które mogą mieć związek z nieznanymi substancjami toksycznymi : utrata apetytu, ospałość, depresja, wymioty, biegunka, nagłe zmiany ilości wypijanej wody, zmiany w czestości i ilości oddawanego moczu. I w razie zaobserwowania takich objawów - do weta.