Cześć "Kociaro"
Chciałam zrobić za kilka dni krzywą, ale okazuje się, że w ciągu tygodnia nie uda mi się wziąć urlopu. A właściwie to doszłam do wniosku, że po co robić krzywą i męczyć kota skoro zamierzam zmienić insulinę na lente tą z Tarchomina.
Właściwie masz rację. Jeśli chcesz wkrótce zmienić caninsulinę na CHO-S, to krzywa z canisuliną nie jest Ci potrzebna.
Tej insuliny nie można kupić bez recepty, więc muszę dzisiaj bądź jutro poprosić weta o receptę i poprosić o ustalenie dawki początkowej. Gdyby nie ta recepta to bym do niego nie szła.
Niestety, na każdą insulinę potrzebna jest recepta. Mam nadzieję, że wet nie będzie się wzbraniał przed jej wypisaniem.
Z tego co wyczytałam wcześniej, w Niemczech wet najpierw sprawdza działanie caninsulin, a potem aplikuje inną insulinę. Ty podajesz wołową, a jakie (inne wieprzowe daje się w Niemczech). Co sądzisz o Lantus - jest droga, dobrze działa na ludzi, a jak w przypadku kotów ?
Zgadza się, ja podaję insulinę wołową Hypurin Bovine Lente firmy CP Pharmaceuticals.
Dużo osób na naszym niemieckim forum podaję również insulinę wołową Hypurin Bovine PZI. Ma ona jeszcze dłuższe działanie niż Hypurin Bovine Lente.
Kilka lat temu powstało w Niemczech też specjalne forum dla właścicieli kotów cukrzycowych, którzy podają insulinę Lantus lub Levimir:
http://www.diabetes-katzen.net/forum/ Zasady postępowania z tą insuliną są jednak inne, bo prawie nie widać przy niej krzywej. Dziewczyny często podają również normalną dawkę przy niskich wynikach. Nie mam doświadczenia z tą insuliną, ale wiem, że było tu też wiele przypadków remisji choroby.
Co do podstawowej pierwszej dawki insuliny lente 800 j. /10 ml; to ile byłoby kresek na insulinówce U-100 -chcę sprawdzić czy dobrze liczę:
1 jednostka lente 80-tka : to 1,25 kreski na U-100, badź 0,5 kreski na insulinówce U-40.
Liczysz dobrze. Jeśli chcesz podawać insulinę CHO-S strzykawkami U 100, to mnożnik wynosi 1,25, a więc 1 jednostka insuliny CHO-S to 1,25 kreski na insulinówce U 100 itd. Z przeliczeniem na isulinówkę U 40 też masz rację.
Matylda waży 5,400 kg więc piewsza dawka dla niej to 2 jednostki lente. Na U 40 byłoby to 1 kreska, a na U-100 byłoby to 2,5 kreski .
Wyliczyłaś wszystko perfekcyjnie. Zastanawiałabym się tylko nad początkową dawką tej insuliny, bo jeśli Matylda w ostatnich dniach reagowała na 2 jednostki caninsuliny dosyć niskimi wynikami, to może wcale takiej ilości nie potrzebuje.
PS. A jełopa to naprawdę jestem dopiero co odkryłam skąd bierzecie te śmieszne ikonki.
Pozdrawiam ciepło