Okrucieństwo wobec kotka na festiwalu filmowym (BRUTALNE)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 08, 2007 8:25

Kot byl chory...tralalala...Kozyra chyba teź chyba wybierala "chore" zwierzeta? Prawda to czy nie choremu zwierzęciu należy się humanitarna śmierć a nie bestialskie odebranie źycia...jestem tak wściekła źe od kilku dni mnie nosi i nie wiem kiedy mi przejdzie...
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

Post » Wto maja 08, 2007 8:28

również się zdziwiłam - myślałam, że coś źle przeczytałam (w artykule); może się mylę, ale tak mi wyszło, że film dostał od jury osobną nagrodę (külödíj) - nie wiem jakie było jej uzasadnienie.
Gucci AKA Cianek ['] 21.10.2006 Wołów - 02.04.2022 Zurych
Iberia Negra AKA Bercia

robi

Od: Czw lut 01, 2007 13:44

Post » Wto maja 08, 2007 17:02

Greta_2006 pisze:dora750 - świetny pomysł!!!
i wysłać przez Węgierski Instytut Kultury - tam przynajmniej ktoś mówi po polsku...
filmu nie obejrzę, bo będę chora przez tydzień, a kotu to i tak nic nie pomoże :cry:
natomiast autora trzeba dopaść :evil: :evil: :evil:

Po polsku, a można by też na angielski to przetłumaczyć, rosyjski, a nawet jakbym obczaiła na ile dobrze laski u mnie w pracy- Węgierki znają angielski, to bym poprosiła o przetłumaczenie na Węgierski :twisted:

No róbmy coś!
Ja im pokażę wyróżnienie!

Czym się on wyróżnił ? Bestialstwem?
O poczekajcie, ja uruchomię swoje kontakty. Przeca mam Węgra w rodzinie ! Geza ma na imię i swojego czasu mieszkał w Katowicach. Nie tak dawno. Już dzwonię do mamy!

Tylko kto to mądrze napisze? Bo ja to jak napiszę to esej, oparty na przykładach literackich, co może być za długie... :wink:
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Od: Wto cze 25, 2002 21:30

Post » Wto maja 08, 2007 17:07

Z ostatniej chwili: Wujek Geza przetłumaczy nam co chcemy :lol: Mama z nim na Skype gada. No to co? Idziemy na całośc? :> :twisted:

PS. Wujek jest Węgrem, ma żonę Polkę, moją imienniczkę, siostrę cioteczną mojego taty. Teraz są na Wegrzech, obydwoje są dwujęzyczni.
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Post » Wto maja 08, 2007 19:16

Wyróżnienie?!?!?!?!?!!!!

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Wto maja 08, 2007 19:20

dora750 pisze:Z ostatniej chwili: Wujek Geza przetłumaczy nam co chcemy :lol: Mama z nim na Skype gada. No to co? Idziemy na całośc? :> :twisted:

Idziemy - wyżej obiecałam, że napiszę; trochę wprawy mam. Właśnie rozważaliśmy z TŻ, co zrobić.
Trzeba sprawdzić fakty - czy taki festiwal się naprawdę odbył i taki film dostał wyróżnienie. Bo prowokacja w necie jest świetną formą autoreklamy :roll:
Jak będziemy mieli potwierdzenie, trzeba napisać, uzgodnić formę zbierania podpisów i wysyłać.
TŻ mi przypomniał, że jest ktoś taki jak attache kulturalny w ambasadzie.
No i do instytucji unijnych trzeba się zgłosić.
Na pewno będą jeszcze jakieś pomysły :twisted:

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Wto maja 08, 2007 19:47

Słuchajcie ja nie znam prawa węgierskiego, znam natomiast prawo unijne i wiem, że koleś je złamał, a Węgry bądź co bądź są w Unii!!! Europejska Konwencja Ochrony Zwierząt Towarzyszących (Strasbourg 13.11.1987) zabrania "zadawania zwierzęciu bólu, cierpienia i stresu", a także mówi o tym, że "tylko weterynarz lub inna osoba kompetentna może uśmiercić zwierze" (oczywiście w określonych sytuacjach - ale tego chyba nie trezba tłumaczyć) a także że "uśmiercenie powinno się odbywać przy zachowaniu minimalnego fizycznego i psychicznego cierpienia". Konwencja wymienia też 3 niedopuszczalne metody uśmiercania - wśród nich NA PIERWSZYM MIEJSCU podane jest topienie!!!!
Facet złamał też postanowienia Światowej Dekleracji Praw Zwierząt (ART 3 -"żadne zwierze nie może być przedmiotem maltretowania i aktów okrucieństwa" i "jeśli zwierze musi być zabite, należy je uśmiercić szybko nie narażając na ból i strach") i paru innych unijnych i światowych aktów prawnych.
Umówmy się - Wegry to nie jakaś dzicz i na pewno też mają swoje prawo, którego łamanie jest ścigane przez tamtejsze organy ścigania. Napisałam do ambasady polskiej na Węgrzech i węgierskiej w Polsce z prośbą o informację dotyczącą ustaw o ochronie zwierząt na Węgrzech (podałam się za studentkę ochrony środowiska, która pisze pracę o prawach zwierząt w UE :-) ) - jak tylko znajdę odpowiedni przepis (a znajdę na pewno) po prostu złożę zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa i tyle. Nie wiem czy jakieś marsze czy demonstracje takiemu padalcowi zaszkodzą - raczej nie, wręcz myślę, że o to mu chodziło, żeby wzbudzić tanią sensację - natomiast prokuratura owszem może a nawet będzie musiała mu zaszkodzić. Wiadomo - dożywocia za to nie dostanie, ale niech mu chociaż grzywnę wlepią, chociaż symbolicznie niech zostanie ukarany - może następny debil chociaż chwilkę się zastanowi zanim da wyraz swojej "artystycznej wolności".
Obrazek Obrazek Bazylek
Filipek [']
ok.15/11/2006-6/11/2009
Śpij Słoneczko...

http://www.kiciory.pl

agusiaw

Od: Wto lut 06, 2007 15:10

Post » Wto maja 08, 2007 20:25

doczytałam - film nagrodę dostał - wyróżnienie. na początku członkowie jury nie chcieli tego faktu komentować; wręcz mówiono, że węgierska kinematografia odnawia się 8O

co do prawdziwości zdarzenia - to niestety film istnieje, festiwal był, film dostał wyróżnienie. w internecie jest kilka artykułów poświęconych tej sprawie (po węgiersku): m.in. na portalach filmpont.hu, magyar hirlap online, index.hu oraz pojawił się reportaż w węgierskiej telewizji (TV2) w programie Naplo (coś jak nasza Uwaga albo Interwencja).

nie wiem natomiast czy reżyser został w jakiś sposób ukarany czy coś się aktualnie dzieje w tej sprawie na Węgrzech. będę jeszcze szukała.
Iberia Negra AKA Bercia

robi

Post » Wto maja 08, 2007 20:38

podaję linka do strony, gdzie można znaleźć informację na temat w/w festiwalu: http://www.szemle.film.hu/object.2fd67093-58ed-4abb-9cee-048d20161cae.ivy
- niestety po węgiersku. film ("Hipokryta"="Az Alszent") dostał wyróżnienie za "...wykorzystanie techniki rozdzielenia tekstu i obrazu, nowe, niepowszednie opracowanie tematu sakralnego..."
Iberia Negra AKA Bercia

robi

Post » Wto maja 08, 2007 21:34

:roll:
Ostatnio edytowano Pt maja 11, 2007 14:13 przez dora750, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Post » Pt maja 11, 2007 14:22

Temat umarł razem z kotem ? :cry:
ObrazekObrazek
Obrazek

dora750

Post » Pt maja 11, 2007 15:04

Też podpisałam, jest już 5267 podpisów - nie za wiele, ale jednak przybywa. Ale co JESZCZE mozna zrobić?

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt maja 11, 2007 15:21

Dlaczego sam się nie utopił dla celów artystycznych s ... %^&&%#@.
Ludzie się nudzą, chorych trzeba leczyć a nie na festiwale filmowe zapraszać.

Nie mam słów. Petycje wysyłam. Filmu nie oglądam. Mam dość wrażeń.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pt maja 11, 2007 16:32

Nie dostałam odpowiedzi z żadnej ambasady - chyba mają gdzieś moją "pracę na temat praw zweirząt".
Kurcze nie znam węgierskiego - gdybym znała sama bym sobie znalazła odpowiedni dokument w necie.
Słuchajcie a może ktoś z Was ma kogoś znajomego kto chociaż troche mowi po węgiersku? Na tyle żeby wpisać odpowidnią frazę w wyszukiwarkę?
Obrazek Obrazek Bazylek
Filipek [']
ok.15/11/2006-6/11/2009
Śpij Słoneczko...

agusiaw

Post » Pt maja 11, 2007 16:47

Słuchajcie - coś się dzieje:
http://eux.tv/article.aspx?articleId=7290
Obrońcy zwierząt złożyli zawiadomienie o przestępstwie, koleś się tłumaczy, że dostał ten materiał z "zewnętrznych źródeł" - coś mi się wierzyć nie chce :evil:
A jury festiwalu zapowiedziało, że cofnie wyróżnienie, jeśli okaże się, że kot faktycznie zginął na "potrzeby" filmu - kurde jakby to miało jakieś znaczenie - po prostu takiego bestialstwa nie powinno się promować, a już na pewno nie wyróżniać!!
Obrazek Obrazek Bazylek
Filipek [']
ok.15/11/2006-6/11/2009
Śpij Słoneczko...

agusiaw

[poprzednia][następna]