Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
izaA pisze:Ja nie sprzątam, bo mam czystoSama zaczęłam temat komunii, to uchylę rąbka tajemnicy...ale wtrącę, że zdjęć nie mam i błagam - nie krzyczcie /plizzzzzzzzzzzzz/
W Starej Miłośnie są dwie parafie. Ja terytorialnie należę do tej młodszej. Proboszcz - niewiele starszy ode mnie przyszedł tu, do swojej pierwszej parafii z położonej obok Falenicy - tam po nim strasznie płakali. Facetowi się chce..i ma podejście do dzieciaków. Organizuje kolonie, pielgrzymki, rajdy rowerowe, ogniska na początek wakacji, bale karnawałowe itp. Takiego trzeba było na nasze Osiedle. Mamy kaplicę, budujemy kościół...jeśli Was to interesuje to szczegóły tu:
www.swhieronim.waw.pl
Tyle słowem wstępu. W naszej parafii jest dużo mniejsza grupa komunijna niż w sąsiedniej, wiecie - jak to Twoje dziecko nie idzie do komunii z klasą?Poza tym - u nas dzieci idą do ołtarza w albach, w sąsiedniej są sukienki - jednakowe i garniturki - jednakowe. Stary kościół jest drewniany, ma wdzięk, u nas - ot metalowa kaplica...dla ludzi, którzy do tego przywiązują wagę - to dość istotny argument. Jest jeszcze jedna zasadnicza różnica...oni mają tradycyjną komunię w niedzielę, my...w czwartek. Tak w czwartek 10 maja o 19.00. Uroczystość Pierwszej Komunii Świętej przeznaczona jest tylko dla dzieci i ich najbliższych, czyli rodziców i rodzeństwa. Kiedyś, np. 3 lata temu - dzieci szły tego dnia w zwykłych strojach, teraz idą w albach, co jednak nie zmienia postaci rzeczy, że jest to czas wyjątkowy i nastawiony na przeżycia wewnętrzne. Uroczystą Komunię Świętą mamy w niedzielę 13 maja, wtedy zapraszamy gości i robimy cały ten show...
My, czyli moja rodzinka, dodatkowo w tym roku robimy odstępstwo...wiecie jak to jest szewc...mó tata ma restaurację: www.gosciniec.net i teraz już wiecie dlaczego nie sprzątam, ja po prostu nie mam w domu gości, bo Dziadek w ramach prezentu - robi przyjęcieProblem w tym, że w niedzielę 13 maja - będzie na przyjęciach komunijnych w Gościńcu ponad 200 osób
i jakoś sobie nie chcę nawet wyobrażać tego tłumu i ganiających pomiędzy kelnerami dzieciaków...poza tym - przy naszym stole nie pojawiłby się ani mój Tata, ani brat - który pracuje...średnio to wygląda...podobnie - gdybym zrobiła przyjęcie w domu...dlatego robimy ... kolację w czwartek! Zacznie się około 20.30 i będzie po prostu spotkaniem z okazji komunii, a nie hucznym weseliskiem
Zapraszam tylko naszą najbliższą rodzinę - dziadków, nasze rodzeństwo z dziećmi i rodziców chrzestnych wszystkich naszych dzieci, będzie też gość specjalny - nasz przyjaciel Joel, oczywiście w koncelebrze, a potem na kolacji.
Wracając do uroczystości - oczywiście jestem w komitecie organizacyjnym, ale u nas jakoś nie ma za bardzo chętnych, a te panie, co się zgłosiły - po prostu chcą coś robić i tyle. Koncepcja dekoracji już gotowa, większość materiałów już dziś zamówiłam. Nie będę zdradzała szczegółów - ale będzie naturalnie i pięknie...i na pewno pokażę Wam na zdjęciach...
To komunia Michałka, też byłam współautorką dekoracji:
A co będziemy robić w niedzielę, kiedy wszyscy zasiądą za stołami - pojedziemy do Wilanowa i zrobimy Zuzi sesję zdjęciową, a potem pójdziemy na super pyszne lody i może jakąś pizzęW końcu to święto dzieci, co nie? Będziemy sami, tylko nasza rodzinka...
Wiem, że się rozpisałam, ale jeszcze prezenty...w naszej rodzinie - normalne - plecak, mp3, pismo św. w wydaniu brewiażowym, rower, kolczyki...
Chcemy na przyjęcie zamówić artystów z programem dla dzieci - żeby się nie nudziły podczas kolacji oraz...prezent główny - lecimy 30 maja do Włoch na 11 dni...to już widać nasza tradycja - z okazji komunii - wyjeżdżamy wspólnie na ekstra wypad...
Chciałyście zdjęć...
Co prawda sprzed trzech lat, ale są...
Tak w czwartek 10 maja o 19.00. Uroczystość Pierwszej Komunii Świętej przeznaczona jest tylko dla dzieci i ich najbliższych, czyli rodziców i rodzeństwa. Kiedyś, np. 3 lata temu - dzieci szły tego dnia w zwykłych strojach, teraz idą w albach, co jednak nie zmienia postaci rzeczy, że jest to czas wyjątkowy i nastawiony na przeżycia wewnętrzne
zunia pisze:Dodam, że Miki chciałby być Franciszkanem-weterynarzem
Użytkownicy przeglądający ten dział: crisan, Kankan i 36 gości