Wielka prośba do osób mających zabezpieczenie z siatki ryb.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 23, 2007 23:43

Zunia,gdybym wtedy byla taka mądra jak teraz ,to zamiast wiercic tyle dziu,rozpielabym siatke na drewnianej ramie i tę bym przywiercila do sufitu.nO CÓŻ,CZLOWIEK UCZY SIE NA BLEDACH
Obrazek

joanjoan

Od: Sob maja 13, 2006 18:23

Post » Wto kwi 24, 2007 0:09

Jesli blisko masz na ulice Obroki to mozesz zpbaczyc siec, ktora wisi juz dwa lata. Kupowana w Korszach http://www.sieci.pkt.pl/. Taniej niz u p Rozmiarka a takie same. Panie bardzo zyczliwie podchodza do kociarzy, w kazdym razie ja bylam bardzo zadowolona.
Boki mam zrobione na grubych tyczkach bambusowych, gora na drozku rosporowym. Ja mam jeszcze taki koci balkonik, kotory dosc trudno bylo osiatkowaj, dlatego siec nieco zwisa ale funkcjomuje bardzo dobrze. Nasze koty wychodza na balkon nawet pod nasza nieobecnosc. Teraz w miejsce skrzynek wlozona mam wykladzine i tam tez moga sie wylegiwac. (odpuscilam czortom polowe skrzynek z kwiatkami:((
Moze znajde zdjecia.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Wto kwi 24, 2007 0:10

Hmm ja miałam niedawno te same pytania i rozterki. Z tatą długo myśleliśmy jak to wszytsko zrobić, żeby było dobrze - byliśmy chyba z 5 razy w Castoramie, szukając różnych patentów.
Mamy balkon typu loggia, siatką rybacką zabezpieczyliśmy przestrzeń nad belką balkonową (tym czymś do opierania się :wink: ). Wygląda to tak, że chyba co 50 centymetrów wkręcone są kołki (takie z okrągłym zakończeniem) - ustawione raz w jedną, raz w drugą stronę (by konstrukcji nie dało się ani pociągnąć do wnętrza balkonu, ani wypchnąć). Kupiliśmy siatkę beżową (mało widać), oczka nie pamiętam ile mają ale chyba coś koło 3 - 4 cm. Siatka rozpięta jest na ramce zrobionej z prętów zbrojeniowych, umieszczonych w tych kołkach. Ponieważ nasz balkon jest bardzo długi, jeden pręt by nie wystarczył, dlatego na długość pręt jest w dwóch kawałkach. W miejscach łączeń prętów (w połowie długości i na narożnikach) są kawałki uzbrojonego węża ogrodowego o średnicy identycznej jak pręty - na wcisk. Dzięki temu nie jest to konstrukcja na stałe (można łatwo rozmontować), ale jest sztywna i bezpieczna (żadne naciągnięcie siatki nie wchodzi w grę, bo szparę między siatką a ścianą ogranicza sztywny pręt). Ja bym się bała zostawić moje koty z siatką naciągniętą tylko na kołki same.
Siatka była kupiona z zapasem jeśli chodzi o rozmiar, ale zdecydowaliśmy się ją jednak naciągnąć (zapas siatki zwisa :wink: ), bo luźna smętnie zwisała, jak się zmoczyła deszczem.
Nie wiem, czy to jest zrozumiałe, jakby co to pytaj :D Zdjęć nie mam, bo aparatu brak, ale mogę poprosić tżta żeby pożczył i obfotografuję całą konstrukcję.
PS. Mieszkamy na 10 piętrze i tata wiercił otwory tylko na belce balkonowej i na ściankach bocznych. Na suficie wiercił pan ocieplający blok w sąsiedztwie - miał wieratę z takim mega długim wiertłem i nie musił wchodzić na krzesło ani nic, tylko z podłogi to robił, więc bezpecznie było. Ale zakładanie siatki to już tata uskuteczniał, ja zamykałam oczy :roll:

asica

Od: Sob sty 28, 2006 15:31

Post » Wto kwi 24, 2007 7:11

Ja zamawiałam siatke rybacką na allegro. Mam oczka zdaje sie 3,5 cm, ale spokojnie i 4 cm moglyby być. Poprosiłam o siatkę wzmocnioną (mocniejsza ta przędza czy nić czy jak to się zwie) oraz mam ją obszytą linką. Gdbyby nie ta linka to sama musiałabym się bawić w przeplatanie jakiegoś sznurka czy linki przez oczka siatki.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Wto kwi 24, 2007 7:43

Igulec pisze:To i ja pozwole sie przyłaczyć :D Magija, ja mam podobny balkon do twojego, czyli nie loggia. Podpowiedz mi, jak zamontowaliście siatke od góry - chyba jakąs rame zbudowaliście. Bo ja nie bardzo mogę się "w sąsiadów" na górze wwiercać.

no właśnie, mieliśmy ten sam problem, nie chcieliśmy się wwiercać w balkon sąsiadów. Mamy zrobioną stalową konstrukcję wyglądem przypominającą bramkę - przymocowaną do barierki i do ściany nad oknami, wyglada estetycznie i jest demontowalna, gdy zajdzie taka potrzeba (remontowali nam balkony w zeszłym roku i bez problemów zdjeliśmy bramkę a póxniej znów założyliśmy) Na tej bramce już mam przyspawane haczyki. Dokładniejsze foto mogę zrobić i wstawić z domku.
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Wto kwi 24, 2007 7:47

Magija pisze:
Igulec pisze:To i ja pozwole sie przyłaczyć :D Magija, ja mam podobny balkon do twojego, czyli nie loggia. Podpowiedz mi, jak zamontowaliście siatke od góry - chyba jakąs rame zbudowaliście. Bo ja nie bardzo mogę się "w sąsiadów" na górze wwiercać.

no właśnie, mieliśmy ten sam problem, nie chcieliśmy się wwiercać w balkon sąsiadów. Mamy zrobioną stalową konstrukcję wyglądem przypominającą bramkę - przymocowaną do barierki i do ściany nad oknami, wyglada estetycznie i jest demontowalna, gdy zajdzie taka potrzeba (remontowali nam balkony w zeszłym roku i bez problemów zdjeliśmy bramkę a póxniej znów założyliśmy) Na tej bramce już mam przyspawane haczyki. Dokładniejsze foto mogę zrobić i wstawić z domku.

To czekam na zdjęcia :D
Obrazek
Naszym kotom się przelewa - darowiznę na konto!
Fundacja Kocia Dolina Lukas Bank SA /O. Toruń
47 1940 1076 3018 9272 0000 0000

Igulec

Od: Wto mar 28, 2006 21:15

Post » Wto kwi 24, 2007 9:24

Ja też czekam na zdjęcia ale przede wszystkim bardzo Wszystkim dziękuje.My niestety musimy się wwiercić w balkon sąsiadów, ale może nie zauważą :wink: Balkon mamy mieć remontowany to własnie chcemy przy okazji wepchnąć tej ekipie wiercenie w suficie tzn balkonie nad nami.

Czy są rózne kolory tych siatek i jaki kolor jest najbardziej ekonomiczny?
Obrazek
"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'

zunia

Od: Śro lut 15, 2006 11:55

Post » Wto kwi 24, 2007 10:00

ja też bardzo dziekuje ,niestety narazie nie mamy siatki w oknach i okna są otwierane jak koty zapedzi się wszystkie do drugiego pokoju i tak na zmiane ,ale zaraz upały pewnie i czas na zakup.
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Wto kwi 24, 2007 10:05

U nas tak samo pokoje są wietrzone po uprzednim dokładnym sprawdzeniu czy nie znajdują się w nich koty.Po czym wietrzony pokój jet zamykany.
Obrazek
"Uchroń mnie przed wrogiem, który ma coś do zyskania, i przed przyjacielem, który ma coś do stracenia...'' T.S.Eliot'

zunia

Post » Wto kwi 24, 2007 10:11

a górze mialam siatki ,a tu jeszcze nie ,ale męczy mnie to okropnie ,uchyły otwieramy ale tak minimalnie i jeszcze zakręcam gumkami żeby nie otworzylo się szerzej ,kurcze okropne to jest.... :cry:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Wto kwi 24, 2007 10:21

Jeśli siatka nie będzie mocno naprężona, tylko luźniejsza to kot nie ma możliwości wspinania. Mamy siatkę puszczoną przed (a nie za) barierką, koty próbują łapać ją łapkami szykując się do wspinaczki ale zaczynają się z siatką bujać i nic z tego :wink:

Siatke mamy rozciągnięta na lince stalowej, zaczepiona na haczykach. Oczka 4x4cm, wisi już rok, nie jest brudna, wygląda jak założona wczoraj :wink:

Zamawiana w Korszach, wychodzi taniutko, najdroższy element zabezpieczenia to takie cosik do połączenia końcówek linki, jakoś nie pomyśleliśmy i zamiast linki z metra były 4 odcinki, automatycznie zamiast jednego miejsca łączenia były 4.
Obrazek Obrazek
z nami także 4kocie ogony i jeden psi

Klaudia

Od: Wto cze 01, 2004 21:30

Post » Śro kwi 25, 2007 17:54

wklejam zdjęcia i w razie pytań służę odpowiedzią :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Magija

Od: Sob cze 05, 2004 11:34

Post » Śro kwi 25, 2007 19:11

Serdeczne dzięki, u nas naszczęście nie musi być aż tak skomplikowana konstrukcja, ale sami tego nie zrobimy dlatego tak ważne są dla mnie Wasze opisy i zdjęcia bo jak przyjdą panowie od remontu to podłoże im ściąge :wink:
Obrazek

zunia

Post » Pt kwi 27, 2007 14:14

Doradźcie
ile powinno być tej siatki na balkonie typu loggia? Na wymiar czy trochę więcej (ma być napięta, żeby smętnie nie zwisała)
i ewentualnie to ile to jest to trochę ;)
Ludzie się dzielą na tych którzy kochają koty i na tych pokrzywdzonych przez los

Obrazek
WĄTEK MOICH DZIEWCZYNEK

gingerka

Od: Śro sty 10, 2007 9:22

Post » Pt kwi 27, 2007 16:38

gingerka pisze:Doradźcie
ile powinno być tej siatki na balkonie typu loggia? Na wymiar czy trochę więcej (ma być napięta, żeby smętnie nie zwisała)
i ewentualnie to ile to jest to trochę ;)

moim zdaniem lepiej ciut więcej niż za mało, u mnie to ciut to było zaokrąglenie w górę tak do cm, ale nie brałam celowo więcej
jak siatka jest luźna, nie napięta, kotom trudniej się na nią wspiąć, właściwie jest to nie możliwe, siatkę mam puszczoną przed balustradą i kot jak łapie ją łapkami to się z nią buja, nie da rady włazić
Obrazek Obrazek
z nami także 4kocie ogony i jeden psi

Klaudia

Od: Wto cze 01, 2004 21:30

[poprzednia][następna]