Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt kwi 20, 2007 16:36

Halo Magicmada,

poszukaj leku homeopatycznego Ipecacuanha D 6 w granulkach (wymioty białą pianą) lub Nux vomica D 6 i Pulsatilla D 4 w granulkach przy zaburzeniu wydzielania soku żołądkowego. Mam te wszystkie środki w domu i w przypadku, gdy Tinka częściej w ciągu dnia wymiotowała, podawałam jej na przemian Pulsatilla D 4 i Nux vomica D 6 co dwie godziny po 5 granulek, dopóki nie nastąpiła poprawa. To naprawdę złote środki. U nas zawsze miały pozytywny skutek.

Mam w domu jeszcze inny bardzo skuteczny środek w injekcji, który czasem przy wymiotach podaję Tince. Jest to Metoclopramidhydrochlorid, w skrócie MCP. Nie jest to lek homeopatyczny, wydaje się go na receptę. Jest on u nas w weterynarii bardzo powszechny. Szukałam w polskim necie, znalazłam tylko środek Metoclopramidum. Wprawdzie substancja czynna jest taka sama, jak w mojej ampułce, ale nie wiem, czy to rzeczywiście to samo. Zapytaj twego weta, czy już kiedyś to podawał i co o tym sądzi.

Zobacz ten link: http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1414
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Pt kwi 20, 2007 17:29

No i po jedzeniu ma wynik 63 za 15 minut sprawdze jeszcze raz...

Tatiana33

Od: Śro kwi 18, 2007 14:43

Post » Pt kwi 20, 2007 18:02

Sprawdziłam...
20 minut po zjedzeniu podskoczyło do 173...
nie wiem dlaczego są takie rozbiezności-może to wina glukometru? mam gluco sense ale na paskach testowych jest ok.
Teraz to już zupełnie nie wiem czy zdecydować się podawanie tej insuliny czy nie...

Tatiana33

Post » Pt kwi 20, 2007 18:15

Witaj Tatiano,

widzę, że byliście dziś w trójkę bardzo, bardzo dzielni i pracowici. Muszę przyznać, że Twój Dafi to jeden z bardziej interesujących przypadków. Trochę przypomina mi Znasia Flores.
Zakładam, że te pomiary były wszystkie w porządku. Mimo to interpretacja jest dosyć trudna.

Jaki masz glukometr? Mój jest taki, że jak na pasek dostanie się za mało krwi, nie pokazuje się error, tylko wynik jest dziwnie zaniżony. Muszę wtedy dla pewności pobierać krew jeszcze raz. Mam nadzieję, że Twój glukometr tego nie robi.

Jeśli wasze wczorajsze i dzisiejsze pomiary się zgadzają, to znaczy, że Dafi nie potrzebuje wcale lub prawie wcale insuliny. Te dwie kreseczki na U 40, które zalecił wet, to 4 jednostki Twojej insuliny Lente ChO-S osiemdziesiątki. Glukoza w gabinecie wynosiła 246, dosyć niski wynik jak na tak dużą dawkę insuliny, jeśli weźmiemy jeszcze pod uwagę, że Dafi był u lekarza zestresowany, a stres podwyższa przecież glukozę we krwi.

Moim zdaniem, trzustka Dafiego chce jakoś zaskoczy, żeby produkować własną insulin, ale nie zawsze jej się to udaje. Tak jak silnik w samochodzie, w którym jest nadwyrężony akumulator.
Mówiąc szczerze, przy takich wynikach, jakie zaprezentował dziś Dafi, bałabym się podawać mu insulinę, pomijając zalecaną przez weta dawkę. Zastanawiałam się wprawdzie nad małą kropelką, ale jak widzę przy +6 /239, przy +8 /85 i ostatnie wyniki (63, 173) to czuję się trochę bezradna.

Na Twoim miejscu kontrolowałabym w następnych dniach cukier bez podawania insuliny częściej. Dopiero gdy cukier nie schodziłby przez cały dzień poniżej 150 podałabym dla zachęcenia trzustki do samodzielnej pracy kropelkę insuliny. Musisz na Dafiego bardzo uważać. Nie wiem, czy badasz mocz paskami testowymi na ciała ketonowe. Jeśli nie, to gorąco polecam, bo właśnie w takich nieustabilizowanych sytuacjach, kiedy nie wiadomo, czy podać insulinę, czy nie i ile, mogłyby przyplątać się ketony.

Ile waży Dafi? Ile dostaje karmy i jak często?
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Pt kwi 20, 2007 19:01

witaj Tinka :)
Dziękuję Ci za odpowiedź :)
Teraz odpowiem na Twoje pytania-Dafi waży obecnie 5.100 ale był dużo grubszy tylko zrzucił to przez oststnie 2-3 miesiące. Je mokry pokarm Animonda Carny 3xdziennie po ok 100 g (zawsze tak jadł i więcej nie chciał),do tego przez cały dzień ma suchy pokarm w miseczce RC diabetic który sobie podgryza przez cały dzień.Zauważyłam też,że przez ostatnie 2-3 dni pije dużo mniej wody niż zwykle(czasmi wypijał 2 miseczki po 200ml a dziś ubyło z jednej zaledwie trochę).
Co do paseczków to nie,nie mierzyłam do tej pory takich rzeczy bo muszę się do tego troszkę przygotować a za bardzo nie wiem jak-Dafi ma wspólna kuwetę z Chojrakiem i na dodatek siusiają do podściółki drzewnej tak,że wszystko znika w oka mgnieniu ;)
Chę Ci bardzo podziękować za okazaną pomoc i wsparcie-było mi ono bardzo potrzebne.Postaram się dalej systematycznie mierzyc glukozę(co do glukometru to gluco sense i czasmi pokazuje lo albo hi jak jest za mało krwi ale zdarza mu się i zmierzyć taka miniaturkę jednak staram się zawsze takie badanie powtórzyć dla pewności)
Ucieszyła mnie Twoja wypowiedź na temat nie stosowania na razie insuliny ze względu na to ,że wybieram się w poniedziałek do szpitala na kilka dni i podejrzewam,że mąż sam nie dałby sobie z tym wszystkim rady.
Poszłam też za Twoją rda i kupiłam takie igiełki do nakłówania uszu jakie Ty stosujesz i zaopatrzyłam sie również w strzykawki U 100 insulin 0.5ml.

Tatiana33

Post » Pt kwi 20, 2007 20:00

Witajcie

Dziewczyny gdzie mozna kupić strzykawki U100 0.5 ml lub 0,3ml.
Zamówiłam w aptece internetowaj w której w niej znalazłam strzykawki 0.5ml ale dziś poinfomowano mnie, że nie moga mi przysłac bo ich nie mają i nie mogą nawet zamówić.
Proszę o pomoc bo podawnie tak małych ilości na innych strzykawkach jest bardzo trudne

Pa
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Pt kwi 20, 2007 20:25

Tatjano, wasz problem nie jest wcale taki łatwy do rozwiązania. Zakładając jednak, że te dzisiejsze badania się zgadzają, tj że Twój glukometr dobrze mierzy, to Tinka ma prawie takie same wyniki po podaniu insuliny jak Dafi bez insuliny. Powinnyśmy mieć teraz tylko jedno na względzie: doprowadzenie trzustki Dafiego, jeśli się tylko uda, do takiego stanu, by produkowana w niej insulina sama mogła odpowiednio regulować poziom glukozy we krwi. Jak widać z Twoich pomiarów, jeszcze jej tak dobrze nie wychodzi, ale ma przebłyski. W tej fazie stała kontrola jest jednak konieczna, bo nie wiemy, na którą stronę się szala przechyli.

Dlatego w tej fazie ważne są testy na obecność ketonów w moczu, bo gdyby się one pojawiły, to potrzebne są kroplówki i insulina. Nie wszystkie koty cukrzycowe i guasi cukrzycowe jak Dafi mają skłonność do ketonów, ale ja osobiście jestem na tym punkcie bardzo przewrażliwiona. Tinka przeżyła na szczęście jedną kwasicę ketonową i jeszcze potem miala od czasu do czasu ketony, ale na pierwszym poziomie (na pasku kolor różowy), kiedy jej poziom glukozy we krwi nie był jeszcze ustabilizowany.

Ja lecę do kuwety, jak widzę że Tinka tam się wybiera, i pdstawiam pod jej ogonek zgrabną szufeleczkę do mąki, którą przeznaczyłam właśnie bezpowrotnie na siusiki mojej kocicy. Moja panna nieraz trochę się na mnie złości, że przeszkadzam jej w siusianiu, ale jak poleci pierwsza kropelka na żwirek, to i tak nic nie pomoże, siuśki lecą potem do czystej szufeleczki.

Pozdrawiam ciepło! Trzymajcie się!

Tinka07

Post » Pt kwi 20, 2007 20:47

Droga Paulinkominko,

ja mogłabym zamowić Ci każdy rodzaj insulinówek, jaki chcesz, i przesłać do Polski. Podałam Ci link firmy, gdzie kupuję insulinówki dla Tinki. 300 insulinówek kosztuje 56,75 euro. Musiałabym jednak doliczyć przesyłkę z Niemiec do Polski. Za przesyłkę z firmy do mnie nie płacę nic, bo od 50 euro nie ponoszę żadnych kosztów. Jeśli nie znajdziesz żadnej innej możliwości, to zrobię to chętnie. Zdaję sobie jednak sprawę, że może to być trochę drogie jak na polskie warunki.

Pozdrawiam serdecznie

Tinka07

Post » Pt kwi 20, 2007 21:26

Hej Paulinkominko :)
Mnie się ostatnio udało kupić insulinówki U100 0,5ml w zwykłej aptece.Jutro pójdę i zapytam czy jeszcze mają to bym Ci kupiła i wysłała :)
Napisz tylko ile byś ich chciała :)
Jak znajdę to napiszę...
Pozdrawiam gorąco :)

Tatiana33

Post » Pt kwi 20, 2007 21:42

Tatiana33

Post » Sob kwi 21, 2007 1:08

Ja przeznaczyłam do łapania siusków take płaska łyzke wazowa do sosów.Jak widze że ktorys wbiera se do kuwety to jak przykucnie od tyłu podkladam łyżke i łapie siki, potem delikatnie wyciągam.
Życze powodzenia w łapaniu.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Sob kwi 21, 2007 6:14

Witajcie

Tatiano właśnie z tej apteki zamówiłam strzykawki, ale wczoraj mnie poinformowali że ich nie będzie. Jak znajdziesz w swojej aptece to kupi mi 5 paczek po 10szt jeśli tyle bedą mieli.

Tinko te strzykawki nie wychodzą tak drogo bo jest ich 300szt w opakowaniu nie ma w mniejszych opakowaniach bo ja w Polsce kupuje w woreczkach po 10szt?

pozdrawiam :!:
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Sob kwi 21, 2007 8:50

Halo Paulinkominko,

w tej aptece internetowej, do której podałam Ci link, nataniej wychodzi, jak się zamówi 3 x 100. Jedno pudełko (100 insulinówek) kosztuje tam niestety aż 25,20. Do tego dochodzą jeszcze koszty przesyłki. Ja kupuję więc od razu 3 pudełka za 56,75 euro. Mam jeszcze jedną aptekę internetową, w której czasem coś zamawiam. Tam jedno pudełko (100 sztuk) kosztuje 19,95 euro i też nie ponoszę kosztów przesyłki do mnie do domu.

http://shop.sanicare.de/produkte/redire ... Nr=4144150

Pozdrawiam serdecznie

Tinka07

Post » Nie kwi 22, 2007 17:15

Witajcie!

Tinko zrobiła dzisiaj nową krzywą cukru, oto wyniki:

PRE (rano) 6.00 354
+ 2 347
+ 4 297
+ 6 297
+ 8 331
+10 293
PRE (wieczorem) 18.00 390
Maxi dostało o 6.00 jedzenie 30g i o 15.00 10g.

Myślę ze mój glukometr dobrze mi mierze bo dziwne jest że dwa razy miało 297. Z obserwacji Maxi wynika, że więcej pije i sika chyba już wczesniej o tym pisałamm. Powinna dostawać więcej insuliny co ty na to ?
Maxi była bardzo dzielna przy badaniach :!: :!: :!: ja jeszcze muszę nauczyć się żeby nie marnować pasków.

Jeszcze co do badania ketonów w moczu to jak wiem kiedy Maxi bedzie s... to zostawiam pustą kuwetę i Maxi robi to niej.
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Nie kwi 22, 2007 18:47

paulinkaminko. na pewno nabierzesz wprawy. Ja na poczatku tez soro pasków zmarnowalam a teraz idzie mi to sprawnie.

Jeżeli chcialabym badac cukier tylko 1 x dziennie to kiedy to robic lepiej , rano czy wieczorem. A może jednak zostawic 2 badania. Wiewiórek ma teraz cukier na poziomie
rano / wieczór

śtoda 57 / 68
czwartek 60 / 68
piatek 57 / 70
sobota 60 / 61
niedziela 64 / 73
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

[poprzednia][następna]