» Pt kwi 20, 2007 18:15
Witaj Tatiano,
widzę, że byliście dziś w trójkę bardzo, bardzo dzielni i pracowici. Muszę przyznać, że Twój Dafi to jeden z bardziej interesujących przypadków. Trochę przypomina mi Znasia Flores.
Zakładam, że te pomiary były wszystkie w porządku. Mimo to interpretacja jest dosyć trudna.
Jaki masz glukometr? Mój jest taki, że jak na pasek dostanie się za mało krwi, nie pokazuje się error, tylko wynik jest dziwnie zaniżony. Muszę wtedy dla pewności pobierać krew jeszcze raz. Mam nadzieję, że Twój glukometr tego nie robi.
Jeśli wasze wczorajsze i dzisiejsze pomiary się zgadzają, to znaczy, że Dafi nie potrzebuje wcale lub prawie wcale insuliny. Te dwie kreseczki na U 40, które zalecił wet, to 4 jednostki Twojej insuliny Lente ChO-S osiemdziesiątki. Glukoza w gabinecie wynosiła 246, dosyć niski wynik jak na tak dużą dawkę insuliny, jeśli weźmiemy jeszcze pod uwagę, że Dafi był u lekarza zestresowany, a stres podwyższa przecież glukozę we krwi.
Moim zdaniem, trzustka Dafiego chce jakoś zaskoczy, żeby produkować własną insulin, ale nie zawsze jej się to udaje. Tak jak silnik w samochodzie, w którym jest nadwyrężony akumulator.
Mówiąc szczerze, przy takich wynikach, jakie zaprezentował dziś Dafi, bałabym się podawać mu insulinę, pomijając zalecaną przez weta dawkę. Zastanawiałam się wprawdzie nad małą kropelką, ale jak widzę przy +6 /239, przy +8 /85 i ostatnie wyniki (63, 173) to czuję się trochę bezradna.
Na Twoim miejscu kontrolowałabym w następnych dniach cukier bez podawania insuliny częściej. Dopiero gdy cukier nie schodziłby przez cały dzień poniżej 150 podałabym dla zachęcenia trzustki do samodzielnej pracy kropelkę insuliny. Musisz na Dafiego bardzo uważać. Nie wiem, czy badasz mocz paskami testowymi na ciała ketonowe. Jeśli nie, to gorąco polecam, bo właśnie w takich nieustabilizowanych sytuacjach, kiedy nie wiadomo, czy podać insulinę, czy nie i ile, mogłyby przyplątać się ketony.
Ile waży Dafi? Ile dostaje karmy i jak często?
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.