Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy
Jana pisze:A teraz jeszcze a propos umowy, którą dostała ode mnie Cheri lady jako zainteresowana adopcją kotki ode mnie (co już jest nieaktualne, jak się wczoraj dowiedziałam).
Rozmawiając z potencjalnym domkiem, po przejściu przez różne inne kwestie i ustalenia, informuję, że warunkiem adopcji jest podpisanie umowy cywilno-prawnej. Następnie przesyłam wzór takiej umowy i proszę o uwagi lub akceptację jej treści. Treść podlega negocjacji, jak każda inna umowa. Jeśli obie strony zgadzają się z jej brzmieniem (zdarzało mi się wnosić poprawki), umowa zostaje podpisana i jest zobowiązaniem obu stron.
Umowa, którą ja podpisuję, nie jest szczególnie restrykcyjna, ale zawiera podstawowe dla mnie kwestie dot. opieki nad kotem. Ja również zobowiązuję się do pewnych rzeczy i wywiązuję się z nich zgodnie z umową.
Przy adopcji kota najważniejsze jest zaufanie - w końcu oddaję w czyjeś ręce życie zwierzęcia. Zaufanie musi być obustronne, a jeśli pisemne i prawne zobowiązanie się do należytej opieki nad kotem jest dla kogoś problemem, do adopcji nie dochodzi.
Jana pisze:Cheri, dostałaś starą wersję, przepraszam, w tej, którą np. wczoraj podpisałam, jest klauzula o tym, że dane osobowe nie zostaną wykorzystane nigdzie indziej.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości