» Śro kwi 11, 2007 14:59
Wypisałam tu z zeskanowanych przez Adrię stron Magazynu Weterynaryjnego, 2000 r., dwa cytaty.
"Optymalne proporcje poszczególnych składników diety, to jest węglowodanów, tłuszczów, białka i włókna w żywieniu kotów z cukrzycą są ciągle nieznane. Wiadomo jednak, że koty karmione dietą z dużą zawartością węglowodanów, przekraczającą 57%, mogą wymagać wyższych dawek insuliny (Rand 1997)."
"Diety gotowe o wysokiej zawartości włókna nierozpuszczalnego(...) pozwalają na utrzymanie względnie stałego poziomu glukozy we krwi, umożliwiają zmniejszenie dawki insuliny."
Oczywiście, że znane są optymalne proporcje poszczególnych składników diety. Napisano na ten temat w międzyczasie dużo artykułów naukowych. Na przykład prof. dr Wilfried Kraft z uniwersyteckiej kliniki weterynaryjnej w Monachium pisze w swojej książce: „Geriatrie bei Hund und Katze” 1997, (Geriatria u psa i kota), że komercyjna mokra karma ogólnie nadaje się na dietę dla kota cukrzycowego (przy czym zaleca się wyliczenie węglowodanów w suchej masie). Prof Kraft odradza jednak stosowania karmy suchej, bo ta zawiera na ogół za dużo węglowodanów i wtedy doprowadzenie do wyrównania cukrzycy jest dużo trudniejsze. Jego zdanie potwierdza niezliczona ilość pomiarów poziomu glukozy we krwi, przeprowadzonych przez właścicieli kotów cukrzycowych.
Jeśli chodzi o te reklamowane włókna, to prof. Kraft nie widzi w nich dla kota cukrzycowego żadnych korzyści dotyczących utrzymania względnie stałego poziomu glukozy we krwi. Przewód pokarmowy kota jest bardzo krótki, a zdolność jelita cienkiego do trawienia skrobi jest niewystarczająca, by uwolnić z niej tyle cukru, żeby podniosło się stężenie glukozy we krwi. Rolę włókien zawartych w karmach dla kotów możemy rozpatrywać tylko pod wzglądem redukcji nadwagi.
A tak swoją drogą, większość kociaków, u których zdiagnozowano cukrzycę, ma raczej niedowagę niż nadwagę.
Oczywiście trzeba tu trochę uważać, gdy kociak cukrzycowy ma dodatkowo problemy z nerkami, ale o tym kiedy indziej, bo nie mam już czasu tego tłumaczyć.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.