AlkaM pisze:Maryla pisze:Kazia pisze:http://www.acana.com.pl/www/index.php?cat=27&pro=63
"Digest HEALTH™ - nie zawiera pszenicy, kukurydzy ani glutenu, z suplementami
kompleksowych węglowodanów (MOS i FOS), ułatwiającymi trawienie i zmniejszającymi ryzyko zaburzeń pokarmowych."
"Mączka z kurczaka (o niskiej zawartości popiołu), świeże mięso kurczaka, parowana mąka owsiana, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli, kwasu cytrynowego i ekstraktu z rozmarynu), mielone siemię lniane (naturalne źródło Omega 3), olej śledziowy (naturalne źródło DHA i EPA), bulion z kurczaka, canola, ekstrakt z drożdży (MOS), korzeń cykorii (FOS), kultury drożdży (Saccharomyces Cerevisiae), yucca shidigera, ekstrakt z nagietka (źródło luteiny), ekstrakt z rozmarynu, cały czosnek, algi atlantyckie, parowana marchew, natka pietruszki, pomidory (naturalne źródło ), parowane jabłka, żurawina, sól morska, chlorek potasu, chlorek choliny, lizyna, suplement witaminy A, octan DL alfa-tokoferolu (witamina E), metionina, L-karnityna, suplement witaminy D3, *Bioplex™żelaza, *Bioplex™cynku, *Bioplex™manganu, biotyna, *Bioplex™miedzi, niacyna, ryboflawina, jednoazotan tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), witamina B12, kwas foliowy, jodan wapnia, *minerały chelatowane"
Nie ma glutenu...
Ten sklad tez tlumaczylby, czemu nie kazdy kot ja lubi, jest tu duzo nietypowych dodatkow.
..: CO TO JEST GLUTEN? :..
Gluten to białko roślinne znajdujące się w zbożach takich jak:
•
pszenica oraz jej mniej znane odmiany: durum, semolina, orkisz, spelt i kamut.
• żyto,
• jęczmień,
• owies. dajecie sobie kit wciskać
Maka owsiana nie zawiera glutena badz bardzo znikoma jego ilosc, dlatego maka owsiana jest zalecana w diecie niskoglutenowej np dla osob uczulonych na gluten. Ciasto w 100% z maki owsianej nie wyrosnie , co sama w ramach ekperymentow kulinarnych doswiadczylam, bo gluten jest tym co powoduje, ze ciasto rosnie. Do maki owsianej trzeba dodac zawsze make z glutenem jak np pszenna, aby nie bylo zakalca.
A tak w ogole to nawet najbardziej glutenowa maka pszenna zawiera od
8% do 14 % glutenu, natomiast gluten jako wymieniony osobno skladnik karmy to 100% glutenu
Podobno to własnie jest najbardziej niezdrowe w pszenicy(i tuczące chyba też, ale tego nie jestem pewna w tej chwili) nawet dla ludzi, którzy nie sa na niego uczuleni -gluten. Pewnie i niektóre koty mogą byc uczulone na gluten.
Orijen nie zawiera w ogóle żadnych zbóż (może dlatego moje koty nie chcą go jeśc , bo jedzą mój chleb żytni i kaszę jaglaną (czyli owies), a Ernestyna ukradła mi ptaszka wielkanocnego z ciasta drożdżowego kupionego na kiermaszu etnograficznym i zaraz go zjadła), na oko zawiera dużo więcej jarzyn i ziół i innych rozmaitości (a może to im nie odpowiada-wielka szkoda), te chemiczne dodatki (mam na myśli witaminy i mikroelementy) jakby trochę są inne (ale to muszę jeszcze to przeanalizować). Dla mnie w smaku RC, Acana i Orijen w ogóle się nie różnią (a koty podobno maja mniej kubków smakowych niż ludzie (chociaż często są bardziej wybredne niz ludzie , i tego nie rozumiem))
Ale Orijen pachnie i dla mnie zupełnie inaczej. A koty na pewno mają lepszy węch niz ludzie. Może więc tu tkwi przyczyna tego, że moje koty go powąchają ,
dadzą się namówić na jeden chrupek, ale potem już nie chcą.
Z drugiej strony Ernestyna, która z mokrych pokarmów je tylko Whiskasa
i nawet nie tknie Leonardo, Animondy i innych lepszych dań (obwącha i zostawia), je trochę Orijano chociaż bez wielkiego entuzjazmu.
Dlatego podejrzewam jakieś węchowe przywabiacze, które może nie są wymieniane w składzie.
A karmy na wagę na NA PEWNO tracą zapach (a sprzedający chyba więcej wtedy zarabiają, bo większe opakowanie dużo mniej ich kosztuje). I w pewnych przypadkach też chyba tam coś szczególnego przez przypadek może się dostać.