Trujace jedzenie dla psow i kotow

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 04, 2007 16:02

Klaudia pisze:
kasia essen pisze:nie wiem co nowa sanabelle grande ma w sobie ale moje oszalały zupelnie na jej punkcie.No i wreszcie gryza a nie połykaja 8) wymieszałam im z almo nature bo niezyb im ta druga karma podchodzi :roll:

przepraszam za OT, ale nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby zakupić grande, jakoś tak przyjęłam, że to dla kotów typu MCO
może też spróbuję, bo u mnie Shilla persowata, właśnie łyka suche, zęby ma, że szkoda gadać, a niedawno czyszczone :x

renatka pisze:czemu tak sie dziwicie ze na wage? gdzie moge podac na pw to ze sklep sobie rozpakowuje worek i tak sprzedaje to chyba nie nowosc...a to ze im zaszkodzila to nie moj wymysl jesli nie ma glutenu to mam jasnosc ze z czym innym to zwiazane ...ale to nie zmienia faktu ze po niej sie rozchorowaly i do tej pory cos jest nie tak karme oczywiscie dawno zmienilam
nie chce nikogo zrazac do acany ...moje zwyczajnie jej nie lubia a tamta kupiona im zaszkodzila to nie jest dowod na to ze acana jest zla...

tak jak pisałam post wyżej, nie słyszałam nawet, aby Acana była sprzedawana w sklepach
jest rozprowadzana przez dystrybutorów lokalnych, ew sklepy internetowe, no ale te nie sprzedają na wagę

myślę, że nikt kto jest przekonany do Acany nie zrazi się do niej po Twoim poście
każdy kot inny, co innego mu służy co, innego szkodzi

ja znam kilka sklepow gdzie mozna dostac bez problemu ten w ktorym kupilam ma tez internetowy nietylko acane maja na wage ale i rc purine nawet whiskasa...
co do twojej koci moge ci polecec hillsa hairballa duze kawalki w srodku jakby z czyms...a moze wrazenie moja persiasta tez jak ognia unika gryzienia tylklo ze ona nie lyka tylko wcale nie ruszy jak zbyt duze granulki np na zeby...noi jest potworniw wybredna sanabelle ladnie je ale tylko sensitiv lub elegance to drugie gorzej i hillsa z krolika a te odklaczajaca bardzo chetnie gryzla i smakowalo jej...

renatka

Od: Nie kwi 16, 2006 9:30

Post » Śro kwi 04, 2007 20:43

Kazia pisze:http://www.acana.com.pl/www/index.php?cat=27&pro=63

"Digest HEALTH™ - nie zawiera pszenicy, kukurydzy ani glutenu, z suplementami
kompleksowych węglowodanów (MOS i FOS), ułatwiającymi trawienie i zmniejszającymi ryzyko zaburzeń pokarmowych."

"Mączka z kurczaka (o niskiej zawartości popiołu), świeże mięso kurczaka, parowana mąka owsiana, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli, kwasu cytrynowego i ekstraktu z rozmarynu), mielone siemię lniane (naturalne źródło Omega 3), olej śledziowy (naturalne źródło DHA i EPA), bulion z kurczaka, canola, ekstrakt z drożdży (MOS), korzeń cykorii (FOS), kultury drożdży (Saccharomyces Cerevisiae), yucca shidigera, ekstrakt z nagietka (źródło luteiny), ekstrakt z rozmarynu, cały czosnek, algi atlantyckie, parowana marchew, natka pietruszki, pomidory (naturalne źródło ), parowane jabłka, żurawina, sól morska, chlorek potasu, chlorek choliny, lizyna, suplement witaminy A, octan DL alfa-tokoferolu (witamina E), metionina, L-karnityna, suplement witaminy D3, *Bioplex™żelaza, *Bioplex™cynku, *Bioplex™manganu, biotyna, *Bioplex™miedzi, niacyna, ryboflawina, jednoazotan tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), witamina B12, kwas foliowy, jodan wapnia, *minerały chelatowane"

Nie ma glutenu...
Ten sklad tez tlumaczylby, czemu nie kazdy kot ja lubi, jest tu duzo nietypowych dodatkow.

..: CO TO JEST GLUTEN? :..

Gluten to białko roślinne znajdujące się w zbożach takich jak:

pszenica oraz jej mniej znane odmiany: durum, semolina, orkisz, spelt i kamut.
• żyto,
• jęczmień,
owies.

dajecie sobie kit wciskać
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Śro kwi 04, 2007 21:41

to jest poprostu idiotyczne,tak zachwalamy lepsze karmy a tu co? 8O cholera jasna za przeproszeniem to juz chwyt ponizej pasa,pisz ana karmie nie ma glutenu a tu.. :roll:

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Czw kwi 05, 2007 0:46

Maryla pisze:

kompleksowych węglowodanów (MOS i FOS), ułatwiającymi trawienie i zmniejszającymi ryzyko zaburzeń pokarmowych."

"Mączka z kurczaka (o niskiej zawartości popiołu), świeże mięso kurczaka, parowana mąka owsiana, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszaniną tokoferoli, kwasu cytrynowego i ekstraktu z rozmarynu), mielone siemię lniane (naturalne źródło Omega 3), olej śledziowy (naturalne źródło DHA i EPA), bulion z kurczaka, canola, ekstrakt z drożdży (MOS), korzeń cykorii (FOS), kultury drożdży (Saccharomyces Cerevisiae), yucca shidigera, ekstrakt z nagietka (źródło luteiny), ekstrakt z rozmarynu, cały czosnek, algi atlantyckie, parowana marchew, natka pietruszki, pomidory (naturalne źródło ), parowane jabłka, żurawina, sól morska, chlorek potasu, chlorek choliny, lizyna, suplement witaminy A, octan DL alfa-tokoferolu (witamina E), metionina, L-karnityna, suplement witaminy D3, *Bioplex™żelaza, *Bioplex™cynku, *Bioplex™manganu, biotyna, *Bioplex™miedzi, niacyna, ryboflawina, jednoazotan tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), witamina B12, kwas foliowy, jodan wapnia, *minerały chelatowane"

Nie ma glutenu...
Ten sklad tez tlumaczylby, czemu nie kazdy kot ja lubi, jest tu duzo nietypowych dodatkow.

• żyto,
• jęczmień,
owies.

Maka owsiana nie zawiera glutena badz bardzo znikoma jego ilosc, dlatego maka owsiana jest zalecana w diecie niskoglutenowej np dla osob uczulonych na gluten. Ciasto w 100% z maki owsianej nie wyrosnie , co sama w ramach ekperymentow kulinarnych doswiadczylam, bo gluten jest tym co powoduje, ze ciasto rosnie. Do maki owsianej trzeba dodac zawsze make z glutenem jak np pszenna, aby nie bylo zakalca.
A tak w ogole to nawet najbardziej glutenowa maka pszenna zawiera od
8% do 14 % glutenu, natomiast gluten jako wymieniony osobno skladnik karmy to 100% glutenu

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Czw kwi 05, 2007 5:51 TrujAce jedzenie dla psów i kotów

AlkaM pisze:
Maryla pisze:

Nie ma glutenu...

• żyto,
• jęczmień,
owies.

Maka owsiana nie zawiera glutena badz bardzo znikoma jego ilosc, dlatego maka owsiana jest zalecana w diecie niskoglutenowej np dla osob uczulonych na gluten. Ciasto w 100% z maki owsianej nie wyrosnie , co sama w ramach ekperymentow kulinarnych doswiadczylam, bo gluten jest tym co powoduje, ze ciasto rosnie. Do maki owsianej trzeba dodac zawsze make z glutenem jak np pszenna, aby nie bylo zakalca.
8% do 14 % glutenu, natomiast gluten jako wymieniony osobno skladnik karmy to 100% glutenu

Podobno to własnie jest najbardziej niezdrowe w pszenicy(i tuczące chyba też, ale tego nie jestem pewna w tej chwili) nawet dla ludzi, którzy nie sa na niego uczuleni -gluten. Pewnie i niektóre koty mogą byc uczulone na gluten.

Orijen nie zawiera w ogóle żadnych zbóż (może dlatego moje koty nie chcą go jeśc , bo jedzą mój chleb żytni i kaszę jaglaną (czyli owies), a Ernestyna ukradła mi ptaszka wielkanocnego z ciasta drożdżowego kupionego na kiermaszu etnograficznym i zaraz go zjadła), na oko zawiera dużo więcej jarzyn i ziół i innych rozmaitości (a może to im nie odpowiada-wielka szkoda), te chemiczne dodatki (mam na myśli witaminy i mikroelementy) jakby trochę są inne (ale to muszę jeszcze to przeanalizować). Dla mnie w smaku RC, Acana i Orijen w ogóle się nie różnią (a koty podobno maja mniej kubków smakowych niż ludzie (chociaż często są bardziej wybredne niz ludzie , i tego nie rozumiem))
Ale Orijen pachnie i dla mnie zupełnie inaczej. A koty na pewno mają lepszy węch niz ludzie. Może więc tu tkwi przyczyna tego, że moje koty go powąchają ,
dadzą się namówić na jeden chrupek, ale potem już nie chcą.
Z drugiej strony Ernestyna, która z mokrych pokarmów je tylko Whiskasa
i nawet nie tknie Leonardo, Animondy i innych lepszych dań (obwącha i zostawia), je trochę Orijano chociaż bez wielkiego entuzjazmu.
Dlatego podejrzewam jakieś węchowe przywabiacze, które może nie są wymieniane w składzie.
A karmy na wagę na NA PEWNO tracą zapach (a sprzedający chyba więcej wtedy zarabiają, bo większe opakowanie dużo mniej ich kosztuje). I w pewnych przypadkach też chyba tam coś szczególnego przez przypadek może się dostać.

ossett

Od: Pon lis 20, 2006 14:08

Post » Czw kwi 05, 2007 7:19

Qrcze. :? Własnie wczoraj wylądowałam u weta w związku z sensacjami żołądkowymi moich panienek. :? Zwalałam to na podaną wołowinkę, myśląc, że może akurat trafiła się niezbyt świeża. Ale teraz uświadomiłam sobie, że dzień wcześniej kupiłam też i dałam dziewczynkom Nutro Choice. :? Zaraz po powrocie do domu sprawdzę, czy faktycznie pochodzi on z wycofywanej partii. Ale coś czuję, że i tak wyrzucę całe opakowanie. :?

Wawe

Od: Pt wrz 24, 2004 21:14

Post » Czw kwi 05, 2007 7:48

W odpowiedzi na sugestię odnośnie Hills'owego k/d

To ze strony producena:

"De Hill’s Prescription Diet c/d, k/d en i/d Feline pouches geproduceerd in Australië en verkocht in Europa bevatten wel tarwegluten maar zijn niet betrokken bij de vrijwillige terugroeping en kunnen verder in het volste vertrouwen gevoerd worden. Immers, de tarwegluten gebruikt voor deze producten zijn ter plaatse in Australië aangekocht en niet bij de leverancier welke ook tarwegluten leverde aan het bedrijf Menu Foods in de VS. "

Jeśli ktos ma faktycznie amerykańskie puszki ( z czym nigdy do tej pory się nie spotkałam a podaję karmy nerkowe Rosie ) to faktycznie wolałabym wyrzucić .... Nie mniej jednak nie należy panikowac tylko zdroworozsądkowo podejśc do sprawy - najpierw sprawdzać gdzie to zostało wyprodukowane, a potem mysleć co dalej ..... Ja tak robię, bo inaczej musiałabym wrócić do karmienia TYLKO mięsem, a zapewne kiedyś okaże się, że to mięso tez może być czymś zanieczyszczone .... Pamiętacie chorobę wściekłych krów, ptasie grypy itp. itd .... Poza tym moje kociszcza nie za bardzo lubią mięcho ... czyli musiałyby przejść na życie na "powietrze" ....

Ja w tej chwili jestem zwolennikiem Leonardo suchego ..... Koty go jedzą bardzo chętnie .....
Obrazek

KaśkaGM

Od: Pon lis 21, 2005 14:13

Post » Czw kwi 05, 2007 10:00

Wlasnie na puszkach Hills k/d ktore daje jest po polsku napisane ze wyprodukowano w USA. Data waznosci 12.2008. Jedzenie nerkowe je Krawateczka a w malej czesci Niunius , Burasia i Kicia. Eukanuby nerkowej nie ma w tej chwili w Polsce. RC nie chca jesc a Trovet nerkowy ma ryz i Krawateczka wymiotuje ten ryz w calosci.
KaśkaGM a czy mozesz doslownie przetlumaczyc co tam jest napisane.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Czw kwi 05, 2007 10:27

AlkaM pisze:Maka owsiana nie zawiera glutena badz bardzo znikoma jego ilosc, dlatego maka owsiana jest zalecana w diecie niskoglutenowej np dla osob uczulonych na gluten. Ciasto w 100% z maki owsianej nie wyrosnie , co sama w ramach ekperymentow kulinarnych doswiadczylam, bo gluten jest tym co powoduje, ze ciasto rosnie. Do maki owsianej trzeba dodac zawsze make z glutenem jak np pszenna, aby nie bylo zakalca.

To niezupełnie tak. Sama choruje na celiakię, więc muszę jeść bezglutenowo. Nazwą gluten określa się ogólnie białka zbóż. Do tej pory wykluczano z diety pszenicę, jęczmień, żyto i owies. Ostatnie badania wykazują, że owies może nie być szkodliwy (szkodliwy dla mnie oczywiście a nie dla zdrowych ludzi). Ja osobiście jeszcze się nie odważyłam go jeść. Producenci jednak różnie to interpretują. Niestety ze względu na poprawę jakości pieczywa (i innych wypieków) zboża były selekcjonowane tak aby zawierały dużą ilość glutenu. Gluten sam w sobie nie jest szkodliwy. To po prostu białko i nie widzę problemu w dodawaniu go do zwierzęcej karmy pod warunkiem, że nie jest to karma dla alergików bo takie zwierzaki mogą reagować podobnie jak ja. To nie gluten jest problemem a skażenie go jakimś świństwem.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Czw kwi 05, 2007 10:36

Pedro pisze:Wlasnie na puszkach Hills k/d ktore daje jest po polsku napisane ze wyprodukowano w USA. Data waznosci 12.2008. Jedzenie nerkowe je Krawateczka a w malej czesci Niunius , Burasia i Kicia. Eukanuby nerkowej nie ma w tej chwili w Polsce. RC nie chca jesc a Trovet nerkowy ma ryz i Krawateczka wymiotuje ten ryz w calosci.
KaśkaGM a czy mozesz doslownie przetlumaczyc co tam jest napisane.

To by znaczylo, ze zostaly wyprodukowane wlasnie w tym feralnym okresie, grudniu 2006...

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Czw kwi 05, 2007 10:44

Kazia a skad wiesz ze te puszki zostaly akurat wtedy wyprodukowane? Czy moze wiesz w jakmi okresie byly produkowane te zatrute puszki? Ja daje te puszki od ponad 2 tygodni bo wczesniej dawalem Eukanube Renal ale zniknela w calej Polsce.

Pedro

Post » Czw kwi 05, 2007 10:57

AlkaM pisze:W USA rozpoczela sie wielka akcja wycofywania z polek sklepowych kociego i psiego jedzenia, ktore niszczy nerki i spowodowalo juz smierc 10 zwierzat. Nie wiem czy amerykanskie karmy sa sprzedawane na polskim rynku, ale na wszelki wypadek podaje info.
Karmy wycofane z rynku to karmy tanie. Wszystkie byly wyprodukowane w przez te sama firme Menu Foods.

A wiec karmy wycofane z rynku:
Iams i Eukanuba, ale tylko z kodami na opakowaniu: 6339 do 7073, po ktorych jest numer 4197.
Wszystkie karmy wyprodukowane od grudnia 2006 o nastepujacych nazwach: Americas Choice; Preferred Pets; Authority; Best Choice; Companion; Compliments; Demoulas Market Basket; Fine Feline Cat, Shep Dog; Food Lion; Foodtown; Giant Companion; Good n Meaty; Hannaford; Hill Country Fare; Hy-Vee; Key Food; Laura Lynn; Li'l Red; Loving Meals; Main Choice; Nutriplan; Nutro Max Gourmet Classics; Nutro Natural Choice; Paws; Presidents Choice; Price Chopper; Priority; Save-A-Lot; Schnucks; Sophistacat; Special Kitty; Springfield Pride; Sprout; Total Pet; My True Friend; Wegmans; Western Family; White Rose; and Winn Dixie.

Tutaj wiecej info , a takze lista psich karm.
http://edition.cnn.com/2007/US/03/17/pe ... index.html

Wydaje mi sie, ze waznosc poszek jest wlasnie 2 lata...nie sadze, zeby te akurat byly dluzej....do 12.2008 to jest akurat od 12.2006.

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Czw kwi 05, 2007 12:03

Sylwka pisze:
AlkaM pisze: To po prostu białko i nie widzę problemu w dodawaniu go do zwierzęcej karmy pod warunkiem, że nie jest to karma dla alergików bo takie zwierzaki mogą reagować podobnie jak ja.

Tak jak Ty uwazaja producenci, ktorzy dodaja gluten do kociej karmy. Jednak badania w ostatnich 10 latach wyraznie wskazuja, ze koty jako miesozercy potrzebuja tylko i wylacznie bialka pochodzenia zwierzecego. Gluten go nie zastapi o czym probuje przekonac nas wilu producentow. Jedynym powodem, dla ktorego gluten jest doddawany do karmy to w celu obnizenia kosztow produkcji. Bialko roslinne jest sporo tansze od zwierzecego.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Czw kwi 05, 2007 13:29

Nie wiem czy 2 lata jest od momentu produkcji bo przeciez na zatrutych karmach juz nie pamietam Hillsa czy Eukanuby bytowych podaja ze zatrute puszki sa z data waznosci 08.2008.

Pedro

Post » Czw kwi 05, 2007 13:33

AlkaM pisze:
Sylwka pisze:
AlkaM pisze: To po prostu białko i nie widzę problemu w dodawaniu go do zwierzęcej karmy pod warunkiem, że nie jest to karma dla alergików bo takie zwierzaki mogą reagować podobnie jak ja.

Tak jak Ty uwazaja producenci, ktorzy dodaja gluten do kociej karmy. Jednak badania w ostatnich 10 latach wyraznie wskazuja, ze koty jako miesozercy potrzebuja tylko i wylacznie bialka pochodzenia zwierzecego. Gluten go nie zastapi o czym probuje przekonac nas wilu producentow. Jedynym powodem, dla ktorego gluten jest doddawany do karmy to w celu obnizenia kosztow produkcji. Bialko roslinne jest sporo tansze od zwierzecego.

Wszystko chyba zależy od proporcji (piszę o dodatkach zbożowych a nie podstawie karmy) i dlatego wybieramy karmy z przewagą białka zwierzęcego. W końcu w naturalnym kocim pożywieniu są też nasiona z mysich brzuszków.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

[poprzednia][następna]