» Śro kwi 04, 2007 20:34
Szanujmy kocie oczy
Skoro już poruszyłam temat uszu, to chyba warto rozwinąć temat, a nawet poszerzyć go o inne narządy i zmysły...
USZY
Uszy kota słyszą różne dźwięki: szelest otwieranej torebki z chipsami za którymi dadzą się posiekać (Psotka), szuranie szuflady, w której znajduje się ulubiony kocyk (Plisia). Rytmiczny dźwięk kapiącej wody, której można się napić albo w hipnotycznym transie obserwować, a nawet bawić się łapką lub przechadzać pod spodem sprawdzając, kiedy futerko przemoknie (Totuś). Absolutnie wszystkie koty słyszą cichutki dźwięk otwieranej lodówki albo puszki z ulubioną karmą... Są też dźwięki, których koty nie słyszą, jak np. nawoływania przed kąpielą lub wizytą u weterynarza. Przykładów można mnożyć i mnożyć. Każdy, nawet początkujący człowiek, szczęśliwie posiadany przez kota, dobrze o tym wie!
Uszy, jak wspominałam, to bardzo ważny narząd i to nie tylko u kotów. Uszy nierozerwalnie wiążą się ze słuchem a tenże z wymową. Wiemy, że bywają osobnicy na świecie, posiadający słuch absolutny ale również i całkiem głusi. A koty? Koty mają słuch wybiórczy.
MOWA
Niewtajemniczonym może się wydawać, że kocia mowa jest bardzo archaiczna. Zawiera zaledwie kilka pierwotnych dźwięków jak tradycyjne „miau” oraz mruczenie. To oczywiście wierutna bzdura. Koty mają bardzo rozwinięty język obejmujący nie tylko dźwięki ale i ciało. Sam aparat mowy bardzo różni się od ludzkiego, jednak w moim skromnym mniemaniu koty mówią znacznie więcej niż ludzie. Wystarczy tylko posłuchać...
OCZY
Oczy kota są niezwykłe, zarówno kolorystycznie jak i pod względem samej budowy. Widzą więcej niż nam, ludziom może się wydawać. Widzą zarówno w świetle dnia jak i czarnej ciemności nocy. Widzą nasze dusze, serca, myśli i nastroje. Widzą dobro i zło bardziej, niż jakakolwiek inna istota na ziemi. Szanujmy kocie oczy, bo mają ścisłe powiązanie z kocimi sercami.
SERCE
Serca kotów, choć tak niewielkie, to mają nieograniczoną pojemność. Nie to co ludzie. Koty bezwzględnie kochają, wybaczają i pragną obdarować swoją miłością wszystkich, których spotkają na swojej drodze.
Kot, to istota magiczna. Całkowicie po za zasięgiem pojmowania ludzkich troglodytów. Wiemy o prześladowaniach kotów, wiemy o ich bezbronności w walce z ciemnotą. Magia kotów polega tylko i wyłącznie na ich dobroci i indywidualności. Śmiem powiedzieć – również na wyższości nad człowiekiem.
Żadne niebo nie będzie Niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.