Koty cukrzycowe- ABC- cudny słodziak szuka domu str.86

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto kwi 03, 2007 23:27

Kochana Flores,

ile podajesz insuliny? 2,5 jednostki raz dziennie? Może trzustka Znasia zaczęła sama powoli pracować. Omów z wetem dalsze dawki insuliny. Mnie osobiście wydaje się, że należałoby zmniejszyć dawkę i dać szansę trzustce, by zaczęła sama przejmować kontrolę nad produkcją insuliny.

Pozdrawiam serdecznie i pisz, jak się Znaś czuje.
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Od: Pt lut 09, 2007 15:31

Post » Śro kwi 04, 2007 7:26

A co podajecie jak jest hipoglikemia. Ja kupilam glukoze i zawsze mam miód ale nie wiem jak i ile podawac czy rozpuscić w wodzie i podawać strzykawka do pyszczka.
Glukometr mi jeszcze nie przyszedł więc podaje insuline na slepo tak jak zalecil wet 3 kreseczki 2 x dziennie o 7:30 i o 20:30. Wiewiórek jest weselszy i nie jest juz taki żarłoczny. Przedtem ( odkąd ma nadmiar cukru) zjadal wszystko ile sie dało i za 10-15 min byl głodny. Teraz juz wybiera wszystkiego nie zjada i nie upoimina sie tak czesto, tak jakby mniej pił ( oczywiście w stosunku do stanu z podwyzszonym cukrem). Więc tak z obserwacji Wiewi orka wydaje mi sie jakby mial ten cukier mniejszy. Mam nadzieję że dzisiaj juz przyjdzie glukometr.
Powiedzcie jak radzicie sobie z paskami bo bez recepty kosztuja 50 pasków 50 zł. Dla mnie to stanowczo za drogo, bo musialabym miec przynajmniej 60 na miesiąc.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Od: Wto sty 04, 2005 21:52

Post » Śro kwi 04, 2007 8:27

Witajcie

Tinka, podaję Znasiowi 2 jednostki rano (1 jednostka maxi rapid i 1 jednostka lente - fiolka 10 ml - 800 j w strzykawce U-40). Dziś rano Znasio miał cukier 244. Nie podałam mu rapida bo nie chciałam mu gwłałtownie obniżać cukru przy takim wyniku. Podłam mu 1,5 jednostki (czyli 3 jednostki przy 40, Znasio waży 7,1 kg) samej lente i go obserwuję. Póki co smacznie śpi bezczelnie rozwalony na "swojej" kanapie. Już rozmawiałam z wetem na temat zmniejszenia dawki. Jeżeli będzie taka potrzeba mam to zrobić powoli. I tak chyba zrobię. Na razie pozostanę przy dawce 1,5 j i zobaczymy co się będzie działo. W piątek będę miała nową insulinę i też zaczniemy od 1,5 j.
Tinka gdyby się okazało, że ta nieszczęsna trzustka ma ochotę pracować jak należy to byłabym najszczęśliwszym człowiek pod słońcem. :dance2:
Napisz co myślisz o tym zmniejszeniu dawki.

Iburg, ja wczoraj dałam Znasiowi serek biały wymieszany z cukrem bo jeszcze chciał jeść. Nie używam cukru ale cukiernica zawsze stoi na widoku. Musze kupić tę glukozę (czy to się jakoś specjalnie nazywa?) ale jak ostatnio zapytałam w aptece o taurynę to pani zrobiła wielkie oczy i powiedziała, że wogóle czegoś takiego nie mają. Tak mnie zbiła z tropu, że o nic więcej nie zapytałam. I oczywiście w brodę sobie plułam w domu.

Pozdrawiam

Flores

Od: Wto mar 20, 2007 12:06

Post » Śro kwi 04, 2007 9:43

Halo Iburg,

Ja mam w domu glukozę w żelu (w tubce) bezsmakową (Jubin), ale nie wiem czy coś takiego można dostać w polskich aptekach. Glukoza, inaczej cukier gronowy, jest cukrem prostym i jest dużo szybciej wchłaniana przez organizm niż normalny cukier. Lepsza jest glukoza sprasowana niż w tabletkach. Jeśli masz glukozę w tabletkach, powinnaś ją rozpuścić w odrobinie wody i podać strzykawką (bez igły) do pyszczka. Z miodem jest jeszcze łatwiej, bo można trochę wziąć na palec i posmarować podniebienie lub ząbki, żeby kociak tego nie mógł wypluć. A ile musisz tego podać, to zależy od stanu kociaka i wyniku poziomu glukozy we krwi. Jeśli zaobserwujesz typowe objawy hipoglikemii powinnaś podać więcej. Ja to robiłam zawsze na oko. Wyciskałam żel na palec i smarowałam Tince podniebienie i ząbki. Właśnie teraz poszperałam jeszcze na forach dla ludzi cukrzyków i jedna forumowiczka napisała, że pani w aptece we Wrocławiu popatrzyła na nią jak na UFO, jak zapytała o glukozę w żelu. Iburg, nie przejmuj się, jeśli masz miód, to tam jest też glukoza, więc to powinno wystarczyć. Czekam z niecierpliwością na twój glukometr. Oby przyszedł jeszcze przed świętami.

Ja potrzebuję w miesiącu przeciętnie 90-100 pasków. Paski są rzeczywiście bardzo drogie, ale ja kupuję je na niemieckim ebay i wtedy wychodzą mnie o połowę taniej niż w aptece. Może twoje paski można kupić taniej na allegro?

Pozdrawiam serdecznie
Disclaimer: Nie jestem lekarzem weterynarii i moje porady na forum miau.pl nie zastąpią konsultacji ze specjalistą.

Tinka07

Post » Śro kwi 04, 2007 10:28

Rozmawiałam wczoraj z moim wetem o remisji cukrzycy, podobno jeśli dość wcześnie jest zdiagnozowana a kot jest młody to jest większa szansa, więc Flores może faktycznie jak Tinka pisze, zmniejszać dawkę?
Obrazek

magicmada

Od: Śro paź 05, 2005 19:10

Post » Śro kwi 04, 2007 11:18

Hi Flores

Tinka, podaję Znasiowi 2 jednostki rano (1 jednostka maxi rapid i 1 jednostka lente - fiolka 10 ml - 800 j w strzykawce U-40).

Pozwól, że zadam ci kilka pytań, bo pewnych rzeczy nie rozumiem.

Dlaczego podajesz do lente jeszcze insulinę o krótkim czasie działania? Czy lekarz weterynarz uzasadnił tę kombinację?

Dziś rano Znasio miał cukier 244. Nie podałam mu rapida bo nie chciałam mu gwłałtownie obniżać cukru przy takim wyniku. Podłam mu 1,5 jednostki (czyli 3 jednostki przy 40, Znasio waży 7,1 kg) samej lente i go obserwuję.

Dobrze, że nie podałaś Znasiowi dziś rano rapida, bo przy takim wyniku mogłabyś go wpędzić w powtórną hipoglikemię.
Nie rozumiem też twojego przelicznika insuliny lente osiemdziesiątki na insulinówkach U 40. Nie wiem, co masz na myśli, kreski czy jednostki. Trzy kreski insulinówki U 40 to 6 jednostek insuliny osiemdziesiątki. Jedna kreska to tylko jedna jednostka wtedy, jeśli podajesz insulinę czterdziestkę. Jeśli podajesz insulinę o innym stężeniu, to nie ma o tym mowy, by jedna kreska była równa jednej jednostce.

Nic z tego nie rozumiem.
:?: :roll: :?:

Tinka07

Post » Śro kwi 04, 2007 12:41

Glukoze mam w proszku 100gr. kupiłam w delikatesach kosztowala koło 3zł. Czekam na ten glukometr i narazi nic nie przychodzi a dostalam informacje że w poniedzialek mial byc wyslany.
Wiewiórek juz tak duzo nie je i zaczyna być wybredny, jest weselszy. Więc po zachowaniu sadze że ma mniejszy cukier.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Post » Śro kwi 04, 2007 14:46

Witajcie !!

ja dopóki mi Tinka nie wyjaśniła różnice pomiędzu jednostką a kreską na strzykawkach przy insulinie lente chos 80 nie zdawałam sobie sprawy wtedy gdy Maxi dostawała 3 kreski jaką silną dawkę jej dawałam ( 6 jednostek) :( i ile teraz Maxi dostaje 1 kreskę - 2 jednostki U40.

dzieki Tinka jeszcze, że namówiłaś mnie na glukometr :!: :!: :!:

jeszcze ja gdy Maxi miała hipo.... to za pierwszym razem podałam jej 1/2 łyżeczki cukru , a drugim razem jak jej tak mocno spadł cukier to już miała fiolkę glukozy i podałam jej 1ml.

Z Polfy nie dostałam jeszcze odpowiedzi ale znalazłam w internecie na temat insuliny http://www.cukrzyca.info.pl/pacjent/lek ... 01976.html

pozdrowienia dla waszych kociaków!!!
paulinkaminka

paulinkaminka

Od: Nie mar 18, 2007 9:30

Post » Śro kwi 04, 2007 19:59

Tinka, namieszałam strasznie z tymi przeliczeniami. Chyba powinnam mieć nick mieszalnik nie flores. :lol:
Zacznę od początku. Mam insulinę 10 ml - 800 jednostek
Używam strzykawki U - 40 i na tej strzykawce odmierzam dwie jednostki (dzisiaj 1,5)

I tak sobie przeanalizowałam to co pisałyście wcześniej i doszłam do wniosku, że Znasio przy swojej wadze (7,1 kg) powninien dostawać w tej strzykawce i tej insuliny około 0,8 jednostki.

Lecznie z rapidem i lente było ustawione przez "specjalistkę" :roll: Rapid dlatego, że Znasio na początku miewał glukozy prawie 700. A ponieważ teraz mierzę mu cukier codziennie i nie miewa więcej niż 300 przestaję mu dawać rapid. A od soboty i tak będzie dostawa nową insulinę lente.

Magicmada, cukrzyca u Znasia była zdiagnozowana jak mi się wydaje dość wcześnie. Ale to było rok temu i leczenie było jakby to powiedzieć, "co się któremu wetowi wymyśliło". Niestety nie wiem ile lat ma Znasio bo to jest kot zabrany ze wsi. Osobiście znam go pięć lat. Po zębach też trudno stwierdzić bo wolnożyjące koty niestety wcześniej tracą zębiska. Ale i tak mam nadzieję, że może cukrzyca "sobie pójdzie w siną dal". Dawkę będę zmniejszała powoli tak jak mi radził wet.

Przepraszam, że tak namieszałam :wink:

Flores

Post » Śro kwi 04, 2007 21:39

Hej Paulinakaminka,

jak czuje się Maxi. Czy udało Ci się w międzyczasie zbadać jej cukier?

Z tym glukometrem to możesz sama poklepać się po ramieniu :D :D :D . Gdybyś nie uważała, że to ważna rzecz, to żadna Tinka nie mogłaby Cię do tego przekonać. Widzę, że kochasz tak Maxi, że zrobiłabyś dla niej wszystko.

Pozdrawiam ciepło

Tinka07

Post » Śro kwi 04, 2007 21:46

Hej

nie udało mi sie Maxi jeszcze dzisiaj zbać cukru we krwi bo mi jej było żal, jeszcze ma takie pokłute uszki przeze mnie. Może jutro jej zbadam.
Bardziej z Maxi jest zaprzyjaźniona moja córka, która razem ze mną uczestniczy w leczeniu Maxi. Pomagała mi wczesniej przy zastrzykach , a teraz przy badaniu krwi. No i oczywiście była przeciwna uspieniu .

pozdrawiam :P
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Śro kwi 04, 2007 22:32

Paulinkaminka, ja się staram badać Znasiowi cukier przynajmniej przed podaniem insuliny. Po wczorajszej akcji mój kot też ma sitko nie uszy. Ale o dziwo dzisiaj rano miał taką piękną wielką kroplę krwi jak mu badałam cukier jakiej nie miał jeszcze ani razu. Chociaż raz się obyło bez stresu. Czasami marnuje dwa albo trzy paski zanim mi się uda złapać odpowiednia ilość krwi.

Pozdrawiam

Flores

Post » Czw kwi 05, 2007 18:08

witajcie !

udało mi się zbadać krew rano Maxi miała 398mg/dl i mogłam w miare spokojnie jej podać insulinę.
Robienie zastrzyków mi teraz nie sprawi problemu bo dajej jej w trakcie jedzenia .
Dzieki za skuteczne rady

pozdrowienia dla was i mruczków trzymajcie się ciepło
paulinkaminka

paulinkaminka

Post » Czw kwi 05, 2007 18:29

Dzisiaj po południu przyszedł glukometr. Poczekałam na syna i zabralismy sie za Wiewiórka. Zmarnowalismy 1 pasek z 10-ciu. Kot ma 4 dziury w uchu. Ale za drugim razem udało sie.
Wynik 294mg/dl Badanie było o 18:30 a o 19:30 podaje insuline. Dzisiaj dostał o 30 minut wczesniej bo podawał syn który potem wychodzil z domu więc go wykorzystalam ( lepiej to robi).
Insuline podaje o 7:30 w czasie śniadania i o 19:30 po kolacji. Wiewiórek jest karmiony o 7:30, 11:00, 13-14:00, 17:00, 19:00.
Obrazek
Obrazek

Iburg

Post » Czw kwi 05, 2007 21:30

Halo Paulinkaminka,

czy mogłabyś w najbiższych dniach sparwdzić Maxi cukier przed podaniem insuliny i tego samego dnia przy +4 lub +5. Czy mogłabyś też napisać, w których godzinach po podaniu insuliny i pierwszym posiłku Maxi dostaje następne posiłki, co i ile?

Pozdrawiam serdecznie

Tinka07

[poprzednia][następna]