Mieleckie koty, biało bury Kicor,kocha człowieka, koty i psy

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw mar 29, 2007 10:38

No cóż obawiam się że przeciętni ludzie (nikogo nie obrażając) nie zdają sobie sprawy z warunków panujących w naszych schroniskach nawet pomimo najlepszych chęci w przypadku Mieleckiego Schroniska. Kiedy myślą o schronisku to widzą programy z Animal Planet i śliczne pomieszczenia dla psów i kotów niestety do tej rzeczywistości nam dużo brakuje - wszystko rozbija się o kasę :( Choć każdy by tak chciał.

dziewczyny nie można by wyraźniej zaznaczyć na stronie głównej schroniska że można na nie puszczać 1%
Bea i Futrzaki - Czaruś i Perełka

MOŻE GDZIEŚ ISTNIEJE LEPSZY ŚWIAT.... DLA TYCH KTÓRYCH KOCHAMY

Obrazek

beatka

Od: Wto sie 17, 2004 12:45

Post » Czw mar 29, 2007 17:36

Puss, jesteś kochana!

Beatko, to fakt, wiele zlego i większość niedomówień wynika z niewiedzy.
Ale łopatą nikomu do głowy niczego nie włożysz. Jak nie ma woli poznania, kaplica!
Jakieś problemy techniczne ze stroną i umieszczeniem na niej info o 1%.

terra

Od: Pon lip 03, 2006 16:54

Post » Czw mar 29, 2007 17:53

Wydaje mi się, że strona finansowa jest tu żle rozwiązana. Być może sie mylę ale uważam, że skoro do mieleckiego schroniska są przywożone zwierzęta z sąsiednich miast, gmin to powinny się one dokładać do jego utrzymania.
Aga_

Post » Czw mar 29, 2007 19:53

Nie jestem kompetentna w tej sprawie, powtórzę za Ulką18, która pisała o tym na dogo. Mieleckie schronisko ma podpisane umowy z kilkoma gminami. Iloma, nie wiem. Jednak każde bezdomne zwierzę może znaleźć w nim azyl, bo kierownik schroniska to człowiek z sercem na dłoni i żadnego bezdomnego zwierzęcia nie zostawi na pastwę losu. Nie usypia się starych i chorych zwierząt, wykorzystując wpierw wszystkie inne możliwości.
Ponadto w tym schronisku widzi się autentyczną troskę o przebywające tam zwierzęta. A pieniędzy istotnie brakuje. Potrzeb jest wiele.

terra

Post » Pt mar 30, 2007 10:31

Aga_ pisze:Wydaje mi się, że strona finansowa jest tu żle rozwiązana. Być może sie mylę ale uważam, że skoro do mieleckiego schroniska są przywożone zwierzęta z sąsiednich miast, gmin to powinny się one dokładać do jego utrzymania.

Schronisko ma podpisane umowy z miastami np. Krosno, Ostrowiec Sw, Łancut, itd.
Schronisko sie stara jak może, ale gminy po prostu nie chca podpisywac umow na wylapywanie i opieke nad bezdomnymi zwierzetami.
Jak zmusic gminy do podpisania umow?
W sierpniu 2006 Pan Jerzy Harlacz z TOZ Animals pomagal sklonic gminy do wywiazania sie z ustawowego obowiazku opieki nad bezdomnymi 4-nogami. Pisal pisma, zrobil spotkania w UM. I co?
Z tego co wiem byla zainteresowana JEDNA gmina.
Inne nie byly, bo rzekomo na ich terenie nie ma bezdomnych zwierzat.
Radni z gmin i wojtowie wola podpisac umowe ze schroniskami typu Olkusz, Legnica, a nie Mielec czy Kundelek. Na wylapanie i tzw. 14 dni, a potem niech sie dzieje ze zwierzakiem co chce.
Juz raz byla afera, bo jakis urzedniczyna sie kapnal, ze musi zaplacic
za 30 dni, a nie 14 i zalatwil przeniesienie zwierzat do Legnicy. Przyjechala policja, jakis hycel, samochod do przewiezenia zwierzat z Mielca do Legnicy. Nasz kierownik po prostu zwierzat nie wydal, bo wiedzial, ze poszlyby na pewna smierc.

Na stronie glownej schroniska www.mielec.bezdomne.com jest statystyka przyjec i adopcji. Mielismy ponad 250 psich adopcji i 40 kocich w 2006.
Gdyby wiecej osob pomagalo nam w akcjach i aukcjach, adopcji byloby wiecej. Mieleckie zwierzaki wystawiamy: ja, Terra, Sabina02 z dogomanii, czasami Tanitka, sporadycznie inni dogomaniacy.

Ulka18

Od: Wto cze 14, 2005 20:33

Post » Pt mar 30, 2007 10:37

Mieleckie zwierzaki wystawiamy: ja, Terra, Sabina02 z dogomanii, czasami Tanitka, sporadycznie inni dogomaniacy.

eeee, czuję się pominięta :roll:
bo np Drobinkę wystawiłam ja, i to do mnie odezwała się pani Iwona, która znalazła moją aukcję
Ostatnio edytowano Pt mar 30, 2007 10:53 przez puss, łącznie edytowano 2 razy

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Pt mar 30, 2007 10:39

Puss, mialam na mysl psy. Powinnam napisac : mieleckie psy. Psy zajmuja mi wiekszosc czasu. Na koty czasami juz po prostu nie starcza :cry: Sorry za pomylke.

Drobinka ma domek dzieki Tobie :D

Ulka18

Post » Pt mar 30, 2007 15:55

Chcę przy okazji nadmienić o pewnym "fenomenie". Otóż mieleckie schronisko nie ma wolontariuszy z Mielca. Ulka18, która dwoi się i troi, i dzięki niej wszystko "hula" jest z Dębicy. To prawda, że gdyby ktoś był na miejscu, byłoby łatwiej i szybciej załatwiać przeróżne sprawy, chociażby reklamę schroniska.

terra

Post » Pt mar 30, 2007 19:05

To jest bardzo niesprawiedliwe, że inne gminy mają to wszystko w nosie :evil: Ludzom nadal brak swiadomości .
Aga_

Post » Pt mar 30, 2007 20:40

Aga, chodzi o zwykle normalne uswiadomie narodu, ze w Mielcu jest najwieksze schronisko na podkarpaciu. Nawet mieszkancy Mielca nie wiedza, ze maja schronisko dla zwierzat w swoim miescie :(

Dzieki Nowinom, Echu Dnia, Korso oraz Radiu Puls udalo sie troche dotrzec do ludzi, glownie do dzieci i mlodziezy. Szkoly nie tylko z Mielca bardzo wspieraja schronisko.

Moze gdyby schronisko byla bardziej rozreklamowane, mielibysmy wiecej adopcji, wiecej osob do pomocy, wieksza pomoc, gminy podpisywalyby umowy pod presja spoleczna.....ehhh, tak mi sie marzy.

Ja sobie dopiero niedawno uswiadomilam, ze schronisko w Mielcu ma budzet 330.000 zl na rok (w tym 1% podatku oraz pomoc i wirtualne wplaty), co daje srednią ok. 1.30 zl dziennie na kazdego zwierzaka. To nie jest duzo, biorac pod uwage, ze duzo zwierzat trafia do schroniska w fatalnym stanie, wszystkie sa leczone, szczepione przeciw wsciekliznie, czesc udaje sie wysterylizowac (86 zabiegow w 2006 roku).

Chcialabym tez, zeby na kociarni nasze watki cieszyly sie wiekszym zainteresowaniem. Wiadomo, ze w Mielcu jest ok. 150 kotow, z czego 1/3 to burasy, 1/3 to czarne, 1/5 bialo-bure, 1/5 bialo-czarne, reszta bardziej charakterystyczna. Trudno kazdemu kotu zalozyc watek, wlozyc do galerii, dac aukcje. Ale np. Puss wystawila jedna kocine Drobinke na allegro i juz ma domek. Kocinki wystawia tez Terra, ja tez, ale finansowo nie moge miesiecznie przekroczyc 100,- zl za aukcje allegro. Byloby naprawde super, gdyby nasze koty ktos nam pomogl oglaszac.

Ulka18

Post » Sob mar 31, 2007 18:49

Ulka18

Post » Nie kwi 01, 2007 9:18

http://www.allegro.pl/item179239124_kot ... ieka_.html
Przytulankę mam wystawioną na osobnej indywidualnej aukcji.

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Nie kwi 01, 2007 17:00

terra

Post » Pon kwi 02, 2007 19:07

Zeby chociaz jedna kocina znalazla dom....w ubieglym roku duzo kotow odeszlo za TM...liczba kotow w schronisku spadla, bo niestety nie przezylo 31 biedakow :(
Przyjęto psy – 336, koty - 50
Adopcje psy – 258, koty - 41
Padłe psy – 29, koty - 31
Eutanazja psy – 4, koty - 0
Oddane właścicielom psy – 53, koty - 24

Ulka18

Post » Wto kwi 03, 2007 6:28

Było zapytanie o kicię Przytulankę. Pani pytala o trzy różne koty. Odpisałam i przesłałam maila do p.Kierownika. Czy Przytulanka zostanie wybrana, zobaczymy. Trzymam kciuki!
A to dzięki aukcji puss!

terra

[poprzednia][następna]