Witaj Mario,
Szkoda, że nie podajesz wyników referencyjnych. Zaoszczędziłoby to dużo czasu na szukanie tych wartości w Internecie. Nie wiem, czy wszystkie polskie laboratoria mają takie same wyniki referencyjne dla kotów. To duży problem, bo nie wiem do jakiej wartości mam odnosić wyniki Kulki.
Leukocyty 3,90 tys/mm3
alfa-amylaza 1790 U/l
ALT 75,90 U/l
Białko całkowite 10,20 g/dl
AP 104,00 U/l
Glukoza 283,00 mg/dl
Mocznik 39,30 mg/dl
Jak to interpretować?
Te leukocyty bardzo mnie dziwią, bo wygląda na to, jakby ich było dużo za mało. Potrzebuję tu wartości referencyjnej.
Alfa –amylaza to enzym trzustkowy. Wygląda na to, że ta wartość też jest podwyższona, ale znów nie mogę powiedzieć na 100%, bo nie podałaś wartości referencyjnych. Podejrzane są właściwie wartości trzykrotnie większe niż wartości referencyjne (ostre zapalenie trzustki, niewydolność nerek). Wzrost aktywności może ewentualnie wskazywać na kwasicę ketonową w cukrzycy.
Alt to enzym wątrobowy, wygląda na to, że jest w porządku (wartość referencyjna?).
Białko całkowite wygląda też nieco podwyższone (wartość referenycjna?). Podwyższenie stężenia białka całkowitego może wskazywać na odwodnienie lub przewlekłe stany zapalne.
AP to fosfataza alkaiczna. Według tego, co znalazłam o wartości referencyjnej w normie.
Glukoza jest podwyższona, jednak wynik nie jest straszny. Musisz wziąć jeszcze pod uwagę, że wizyty u lekarza weterynarii są bardzo stresujące, a to bardzo często powoduje podwyższenie glukozy w krwi. Szkoda, że nie ma w Polsce jeszcze badań fruktozaminy. Można by wtedy z całą pewnością stwierdzić czy to cukrzyca, czy nie.
Mocznik według wartości referencyjnych, które znalazłam, jest w porządku
Na podstawie tych kilku wartości trudno jest jednak powiedzieć, w jakim Kulka jest tanie. Powinna być zrobiona cała hematologia i biochemia. Podawanie sterydów przez tak długi czas mogło doprowadzić do tzw. cukrzycy posterydowej. Wydaje mi się to bardzo prawdopodobne w waszym przypadku.
Ja na twoim miejscu zaczęłabym się martwić. Co powiedział na to prowadzący lekarz weterynarz? Czy pobranie krwi było robione na czczo?
Pozdrawiam serdecznie