Futra z psow i kotow???

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 09, 2003 13:33

Zgadzam się z Agni. Nie pojmuję jak w dzisiejszych czasach, przy takiej technologii i wspaniałych, ciepłych tkaninach, dla kaprysu hoduje się i zabija (jakiekolwiek) zwierzęta na futro. Był kiedyś taki plakat- Dziewczyna trzyma w ręku zakrwawione, obdarte ze skóry zwierzę (chyba lisa)a na dole jest podpis: "Here is the rest of your coat". Mocne- ale może pomaga ludziom połączyć jedno z drugim- że futra, buty, paski itp. nie biorą się znikąd.
Nie chcę teraz wyjść na hipokrytkę- bo choć sama nie jem mięsa i nie kupuję skórzanych rzeczy, o futrzanych nie wspominając, to w końcu karmię kota mięsem. Chodzi mi tylko o posiadanie tej świadomości, że coś musiało zginąć, w pewnym sensie dla nas i szanowanie tego.
hm.. nie wiem czy jasno to wyraziłam. Jakby co to będę prostować :wink:

Ylva

Od: Pon kwi 07, 2003 16:59

Post » Pon maja 12, 2003 15:11

To view this article in full please visit:
www.ukpets.co.uk

jest wiele stron na temat futer, wstukajcie sobie do wyszukiwarki, czeste sa tez apele online i akcje "antyreklamowe", niestety wiekszosc po angielsku.
nigdy w zyiu nie kupie futra, poza tym robie rodzinie i znajomym powazne wyrzuty (czyt. dzikie awantury) i karze ogladac plakaty oraz filmy dokumentalne. Ten proceder to niestety zadna nowosc, ale zgadzam sie, ze roznica miedzy futrem z kota a tym z norki, lub hodowanych do tego celu w ciasnych klatkach lisow jest baaardzo subtelna.
jeden z lepszych plakatow przedstawia malego liska z podpisem "czy twoja mama ma futro? moja je stracila."

Masza

Od: Pt lut 28, 2003 0:26

Post » Pon maja 12, 2003 15:38

Ylva pisze:Nie chcę teraz wyjść na hipokrytkę- bo choć sama nie jem mięsa i nie kupuję skórzanych rzeczy, o futrzanych nie wspominając, to w końcu karmię kota mięsem. Chodzi mi tylko o posiadanie tej świadomości, że coś musiało zginąć, w pewnym sensie dla nas i szanowanie tego.

Dla mnie tam jasno - jeżeli się je mięso, nie można zamykać oczu na to, że je się kogoś, czyli zabite zwierzę. Z drugiej strony - gdybyśmy sami musieli zabić swój obiad, to ilu mięsożernych by pozostało? Mam wrażenie, że jednak dużo. Ostatecznie jesteśmy częścią natury, karmimy się tym samym, co nasi praprzodkowie, sztucznego jedzenia które by pozwalało zdrowo przeżyć jeszcze nie wynaleziono. A kicie, gdyby nie miały podanej pod nos wołowinki, mordowałyby myszki i ptaszki, w końcu to drapieżniki.

Futra to jest całkiem inna sprawa. Nie musimy ich nosić, sztuczne są nie gorsze, a lżejsze i fantazyjniejsze. Odkąd widziałam kiedyś dawno futro z chomiczków i uświadomiłam sobie, jaka musiała nastąpić hekatomba, żeby uszyć ten jeden płaszcz, noszę wyłącznie sztuczne.

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon maja 12, 2003 16:20

Moja znajoma miała futro z kotów. Mdliło mnie na sam jej widok.
...

Padme

Od: Pon lut 04, 2002 15:32

Post » Pon maja 12, 2003 17:17

Moja znajoma miała futro z kotów. Mdliło mnie na sam jej widok.

JEZU! Naprawdę ? Jeszcze na szczęście nie widziałam futra z kotów, albo .... nie przyznano się z czego owo futro :(

W tą sobotę lub widziałam w którychś wiadomościach w naszej TV (nie pamiętam programu) właśnie informację o tym procederze (naganną).
Pokazywali też króciuteńki film a w nim ... pozszywane i jeszcze nie pozszywane futerka. Okropność...
Ogladał to ktoś?

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

Post » Pon maja 12, 2003 18:14

Mnie zastanawia napis na drzwiach zakładu szyjącego futra:
"Wykonujemy futra z materiałów własnych i przyniesionych"
Czy to "prxyniesione" to może być w tym wypadku "cokolwiek"? Sądzę niestety, że tak. :(

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pon maja 12, 2003 18:15

Pierwszy wers, to miał być cytat z wypowiedzi Padme, czyli nie potrafię jeszcze tego robić :(

Nelly

Od: Nie lut 10, 2002 9:36

[poprzednia]