Filemon - rak płaskonabłonkowy, niewydolność nerek. Walczymy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lut 21, 2007 15:38

Wyniki mam 8)

białko całkowite 70,7 g/L norma 55-80 g/L
mocznik 267,9 mg/dL norma do 68
kreatynia 6,8 mg/dL

wapń 2,27 mgl/dl norma 3 mmol/l
fosfor 14,8 mg/l norma 6 mmol/l

AST 40,1 U/L norma do 44
ALT 187,4 U/L norma do 107
Amylaza 2680 U/L norma do 1250
Fosfataza alkal. 10 ( U/L

sód 160 mmol/L norma 143,6 - 156,5
potas 6,83 mmol/L norma 3,7-5,6

Rozmaz:
Pałeczkowate 2
Podzielone 83
Limfocyty 11
Monocyty 4
anizochromia krwinek czerwonych 8O nie wiem co to oznacza

Morfologia: ( w nawiasie badanie z dn. 31.01.07)

WBC 26,1 (22,4) WLx 10 do pot3/mikronl
RCB 5,45 (1,67) x10 do pot6/mikronl
HGB 8,2 (2,4) g/dL 8O

HCT 31,3 (9,4) % 8O
MCV 57,4 (5,1) fL
MCH 15 (14,4) pg
MCHC 26,2 (26,1) g/dl
PLT 717 (429) PUx10 do pot3/mikronl

RDW 22,9 (16,8) fl

Mam nadzieję, że wskaźniki nerkowe i watrobowy da sie opanować. Nie popadam w panikę.
Po zachowaniu Fila nie widać, że ma wysoki mocznik 8O
Łazęguje, drapie kanapy, prosi o miesko, tylko o miesko oczywiście 8)

Teraz mam prośbę: napiszcie czym zbija sie sód i potas?

Weta zaleciła podskórne kroplówki z trzydniową dawką furosemidu.
Ponieważ hemoglobina i hematokryt w normie, obie wetki mają odmiennie zdanie do podania EPO. Jedna uważa, ze powinien otrzymać, druga nie, a ja po środku nie wiedziałam co powiedzieć, głupio mi było.

Co radzicie? Wymusić i podać EPO?

A co do diety: nadal go wzmacniać mieskiem z nerkowym?
Ostatnio edytowano Śro lut 21, 2007 16:19 przez Fredziolina, łącznie edytowano 2 razy

Fredziolina

Od: Śro kwi 13, 2005 19:24

Post » Śro lut 21, 2007 15:50

nie znam się na tak pełnych wynikach, ale ten uśmiech w tytule oznacza, że trzeba sie cieszyć, tak? :D
moja trójka ObrazekObrazekObrazek

Punto [*] 03.08.2013.

dzioby125

Od: Pt paź 21, 2005 20:03

Post » Śro lut 21, 2007 15:57 Filemon

Biedne nereczki Filusia!!!
Na tym tylko sie znam, no i fosfor ogromny.
ale ja znam normę w mmol/l 1,45 - 2,61
Czy faktycznie ma 14 mmoli? a nie mg/dl?

Na anemię to nie wygląda moim zdaniem i wstrzymalabym Epo.
W USA podaja dopiero jak hematokryt jest ponizej 18%.

Jedzonko , nie wiem, z duza dawką Alusalu (3/4 tabletki na kg wagi kota )moze chyba i z mieskiem,byleby jadl.

Czy on kroplowki dostawal z NaCl?
Ale Jadziu, pamiętaj , leczy sie kota, a nie wyniki!!!

gisha

Od: Wto sty 17, 2006 12:01

Post » Śro lut 21, 2007 16:14

Gisha, no właśnie tak staram sie leczyć kota a nie wyniki, bo wyniki nie są zachwycające, ale najgorsze za nami: poteżna aniemia i niski HCT.

Fila nawadniam zwykłym płynem z furosemidem. Dobrze reaguje na podskórne kroplówki, wiec mam nadzieje,że sie mocznika pozbedziemy.

Poprawiłam fosfor jest mg/dL.

Fredziolina

Post » Śro lut 21, 2007 16:20 Filemon

Witajcie,
jestem nową forumowiczką, sama mam kota Hugo, który ma chyba początek kłopotów z nerkami. Śledzę pilnie sprawę Filemona i sprawdziłam wyniki badań u mojej zaprzyjaźnionej wetki. Jej opinia o badaniach to:
1. anizochromia krwinek czerwonych - to znikształcenie obrazu krwinek czerwonych i może się zdarzyć przy za mocnym wstrząśnięciu krwi po pobraniu, również po pobraniu krwi strzykawką (zamiast kapania do próbowki). W tej lecznicy tego nie biorą pod uwagę za mocno.
2. Podwyższony fosfor - to w takim schorzeniu nerek to normalne - do "wyrzucenia" przez Ipakitine (wiąże fosfor i wydala)
3. Obniżony potas - do podania płyn PWE, lub 5 ml Calium effervences (ludzkie, po rozpuszczeniu w wodzie).
Trzymam mocno kciuki za kotka!!!!
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Śro lut 21, 2007 16:24 Re: Filemon

Marcelibu pisze:Witajcie,
jestem nową forumowiczką, sama mam kota Hugo, który ma chyba początek kłopotów z nerkami. Śledzę pilnie sprawę Filemona i sprawdziłam wyniki badań u mojej zaprzyjaźnionej wetki. Jej opinia o badaniach to:
1. anizochromia krwinek czerwonych - to znikształcenie obrazu krwinek czerwonych i może się zdarzyć przy za mocnym wstrząśnięciu krwi po pobraniu, również po pobraniu krwi strzykawką (zamiast kapania do próbowki). W tej lecznicy tego nie biorą pod uwagę za mocno.
2. Podwyższony fosfor - to w takim schorzeniu nerek to normalne - do "wyrzucenia" przez Ipakitine (wiąże fosfor i wydala)
3. Obniżony potas - do podania płyn PWE, lub 5 ml Calium effervences (ludzkie, po rozpuszczeniu w wodzie).
Trzymam mocno kciuki za kotka!!!!

Marcelibu cieszę sie, ze sie odezwałaś :P
Filunio dziekuje za kciuki, widzisz pomagają :D Z zapaści chłop się wydźwignął :D No i dalej walczymy !

Filemon dostaje azodyl w kaspułkach, ale bardzo smakuje mu miesko, weic mnie wcale nie dziwią podniesio wskazniki nerkowe.

Czyli podnieśc poziom wapnia a potas sie obniży? A co to jest płyn PWE?

Fredziolina

Post » Śro lut 21, 2007 16:42 Filemon

Ale Fil ma potas tez za wysoki!Więc kroplówek z potasem nie można.
Jadziu, na temat Ipakitine juz wiesz ,ze bez sensu na obnizenie fosforu,
ale Ty chyba Alusal podajesz?Jeśli nie ,to koniecznie zacznij ,bardzo, ale to bardzo niebezpieczny jest wysoki fosfor.
A znasz sklad Azodylu? Moze tam tez jest potas, bo zwykle nerkowe koty mają niedobór potasu.Podaj dokladnie sklad Azodylu.
PWE to chyba płyn wieloelekrolitowy?Jeśli tak , to Filuś nie powinien, bo tam potas i fosfor pewnie jest!!!
Ciagle mocne kciuki za Filusia!
Ostatnio edytowano Śro lut 21, 2007 16:48 przez gisha, łącznie edytowano 1 raz

gisha

Post » Śro lut 21, 2007 16:44

Gisha , podaje Fiulowi alusal i azody.
Zwieksze dawkę alusalu.
A zwykły płyn NaCl Fil mzoe dostawać?

Fredziolina

Post » Śro lut 21, 2007 16:48 Filemon

PWE - to płyn wieloelektrolitowy. I żeby nie dawać NaCl i glukozy w kroplówce. Tak mówila moja Wetka. Pogadam jeszcze z nią, bo zaraz wychodzę z pracy i idę z moim Hugo na 50 ml podskórnie.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Śro lut 21, 2007 16:54 Filus

Jadziu, NaCl najbezpieczniej , bo nie ma innych elektrolitów, których Fil ma za duzo.
Zobacz tez koniecznie sklad Azodylu,ja nie znam skladu, moze tego tez nie powinnien jak i Ipakitine,ktora ma chitosan powodujacy chudniecie kota.
Przypomnialo mi się jeszcze , ze badania zwyklego wapnia nie jest miarodajne, trzebaby zbadać wapń zjonizowany,zeby dowiedziec się jaki faktycznie jest poziom.
Ale moze twarozek mozesz mu dawac.
Szkoda ze Nan sie nie pokazuje , ona najwięcej wie na temat nadmiaru
potasu, wapnia fosforu itp.

gisha

Post » Śro lut 21, 2007 18:16 Filemon

Byłam u Wetki, powiedziała, że morfologia bardzo się poprawiła, czerwone krwinki wg. ichniego laboratorium prawie w dolnej granicy normy.
Biorąc na logikę PWE bez sensu, bo będzie miał dużo tego, czego nie chcemy mieć za dużo. Moja Wetka mówiła, żeby płukac z niewielką ilością furosemidu.
Anizochromia - poprawka - to inaczej wybarwione płytki krwi, a nie ich zniekształcenie. Wetka mówiła, że tak miała nawet u swoich dzieci i nie jest to nic groźnego.

Marcelibu

Post » Śro lut 21, 2007 18:18

Filuniu będzie dobrze!!! Masz tyle wsparcia i cudowną panią. Trzymamy kciuki!!!
Oći Oći, Tvoje Oći kao sjaini biseri u noći...

ObrazekObrazekObrazek

Maraska

Od: Pon sie 22, 2005 15:27

Post » Śro lut 21, 2007 18:32

Sodem i potasem nie przejmowalabym sie wcale. Niewiele podwyzszony.
Z EPO to jest tak - mozna obserwowac kota i za jakis czas zrobic jeszcze raz badanie krwi (patrzec co jest), mozna tez podac EPO jako, ze to jest jak doping - nie szkodzi, wzmacnia organizm i zwieksza po prostu liczbe erytrocytow, co za tym idzie dostarczanie tlenu do tkanek...

Zdajcie sie na wetke :)
Trzymam kciuki

Chilli

Od: Wto mar 08, 2005 15:00

Post » Śro lut 21, 2007 18:58 Re: Filus

gisha pisze:Jadziu, NaCl najbezpieczniej , bo nie ma innych elektrolitów, których Fil ma za duzo.
Zobacz tez koniecznie sklad Azodylu,ja nie znam skladu, moze tego tez nie powinnien jak i Ipakitine,ktora ma chitosan powodujacy chudniecie kota.
Przypomnialo mi się jeszcze , ze badania zwyklego wapnia nie jest miarodajne, trzebaby zbadać wapń zjonizowany,zeby dowiedziec się jaki faktycznie jest poziom.
Ale moze twarozek mozesz mu dawac.
Szkoda ze Nan sie nie pokazuje , ona najwięcej wie na temat nadmiaru
potasu, wapnia fosforu itp.

Z tego wynika, że jeszcze mało wiem na temat kłopotów nerkowych u kotów, bo Ipaktine jednak okazuje się zły. A weterynarze polecają... Czytałam też źle o Ipaktime w Vetserwisie, i jednak tak jest. :oops:

Marcelibu

Post » Śro lut 21, 2007 19:09

Chilli pisze:Sodem i potasem nie przejmowalabym sie wcale. Niewiele podwyzszony.

Tez tak mysle.

Chilli pisze:Z EPO to jest tak - mozna obserwowac kota i za jakis czas zrobic jeszcze raz badanie krwi (patrzec co jest), mozna tez podac EPO jako, ze to jest jak doping - nie szkodzi, wzmacnia organizm i zwieksza po prostu liczbe erytrocytow, co za tym idzie dostarczanie tlenu do tkanek...

Dokładnie to samo powiedziała młodsza wet, pracownik lecznicy, ale pani właściciel jest przeciw, bo uważa, że to bez sensu. Organizm Fila pracuje, ot i już.
A może po EPO nereczki szybciej pozbyłyby sie mocznika?
Ja zaryzykowałabym.

Chilli pisze: Trzymam kciuki

Bardzo dziekujemy :D

Spodziewałam sie wysokiego mocznika, bo mięsna dieta pozwoliła odzyskać poziom hemoglobiny, ale nie bez stutków ubocznych.
Coś za coś.
Mam nadzieje, że uda mi sie opanować fosfor a mocznik wypłukać.

Fredziolina

[poprzednia][następna]