Nadżerka na języku

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 29, 2007 18:10 Nadżerka na języku

Czym może być spowodowana nadżerka na jezyku?
Kotka mojej znajomej ma i bardzo cierpi, nie je prawie..Kotka ma prawdopodobnie około 7-8 lat.
Podobno na dziąsłach nadżerek nie ma, ale kazałam przypatrzeć się uważniej jeszcze raz..
Jest to ta sama Pani o której pisalam wcześniej w wątku dotyczącym Provery. Ma 16 kotów wychodzących.
Ponoć była u weta 2 razy i leczenie nie dało rezultatów, ale ja czuję, że nie mówiła prawdy :( .

Pewnie nie ma niestety pieniędzy na weta i chciałaby pomóc kici jak najtańszym kosztem :(
Dlatego piszę w jej imieniu-czy bez wizyty u weta sią nie obejdzie?
Może są jakieś domowe sposoby na złagodzenie nadżerki?
Obrazek
Obrazek

aja1974

Od: Wto lis 21, 2006 16:24

Post » Pon sty 29, 2007 18:15

Nadżerkę na języku Rezedy mojej tymczasowej (bardzo chorej i z roznymi innymi rzeczami) przemywałam lekko rozowym roztworem nadmanganianu potasu. Doslownie jeden krysztalek rozpuszczalam w strzykawce i polewalam rankę.

Na ile to wlasnie pomoglo nie powiem, bo mala dodatkowo dostawala straszne ilosci antybiotyku i masc na zmiany na dziąsłach.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Pon sty 29, 2007 18:21

To jest z reguły wirusowe. Może powalić kota, z powodu braku apetytu, ból zniechęca do jedzenia.
Leczy sie antybiotykiem i smarowaniem miejscowym. Może byc Solcoseryl. Jest też taka maść specjalistyczna ale nazwa mi uleciała. Sprawdzę.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pon sty 29, 2007 18:21

Różne mogą być przyczyny...kaliciwiroza, białaczka...
Samo leczenie objawów nic nie da...trzeba zdiagnozować skąd się wzięła ta nadżerka.
Objawowo: ktoś pisał o leczeniu preparatem Tołpy, ja wiem o Solcoserylu...Gdzieś jest cały watek (chyba Karolki) o nadżerce...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53