Koty ks.Twardowskiego - Piękna - bez happy endu...str 12

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 26, 2007 19:05

annskr pisze:Tia...
Tylko moja mama i jej zakocone koleżanki "chowają" koty, jak ksiądz chodzi po kolędzie.
Same na to nie wpadły, przy innych wizytach kotami się chwalą ....

Ja nie chowam. W zeszłym roku raz miałam nieprzyjemną sytuację, ale chodziło o psy, nie o koty. Mimo, że były na smyczach, ksiądz dość niegrzecznie kazał je zamknąć. Kotów udawał, że nie widzi. W tym roku było ok. Babunia wlazła w pewnym momencie na stół nakryty do kolędy. Zgoniłam, a ksiądz na to: nie trzeba, przecież nie przeszkadza :D .
W obu wypadkach to byli młodzi księża.

A wogóle wątek sdtrasznie smutny :cry:

Co do psów, to podejrzewam, że stało się tak dlatego, że była ich cała sfora. Psy w sforze, zwłaszcza myśliwskie, zachowują się trochę inaczej niż w pojedynkę. Tylko trzeba o tym wiedzieć i nie dopuszczać w takiej sytuacji innych zwierząt do nich.

Caty, wiersz niezwykle piękny i chwytający za serce.

Anka

Od: Sob mar 08, 2003 21:23

Post » Pon sty 29, 2007 9:04

Xandra dzięki z aukcję na rzecz Pieknej. Prośba tylko o dopisek przy wpłatach "Koty ks. Twardowskiego", żeby p. Irena miała orientację o wpłatach na ten konkretny cel.
Piękna miała w piątek pobrana krew do badania. Wynik wskazuje znowu na "rozwaloną" wątrobę (AspAT - 130. AlAT - 307! ) i niedokrwistość (płytki - 21 !!! a dolna granica normy to 300).Inne wyniki dobre (leukocyty 10,4 erytrocyty 9,67 hemoglobina 13,6 - przekroczona norma wsazuje na silne odwodnienie, Piekna nie jadła od poniedziałku), nerki OK (mocznik 30,1 kreatynina 1,2). Piękna dostaje essentiale forte oraz dożylne kroplówki (poprzednio dostawała tylko podskórne) + ornipural. Mamy łącznie 8 dawek tego leku, powinna być znaczna poprawa a potem kotka będzie dostawała już po prostu hepatil. Problem jest z podaniem kroplówki - wczoraj trzeba było ja przyśpić, żeby założyc wenflon. Dobrze, ze była czynna lecznica połozona niedaleko z wetka mająca doświadczenie z "dzikuskami". Piekna ładnie zjadła kolację. Ona się nie poddaje i musi się jej udać.
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Pon sty 29, 2007 9:58

UDA SIĘ!
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pon sty 29, 2007 13:22

Wrocławskie uliczniki trzymają pazurki - będzie dobrze. Jak kolacja zjedzona, to nie może być inaczej ( a może była przy swiecach :wink: , Piękne Damy to cenią. Zresztą nie ważne jak - ważne, że dama zjadła :D )
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Pon sty 29, 2007 13:33

[quote="Anka")

O ile pamiętam, rzuciłaś chyba artykuł ks.Musiała. Możnaby jeszcze dorzucić O.Leona Knabita. Komentować też nie będę. Ale to znaczy, że więcej jest tak mądrze myślących i piszących.[/quote]

Rzeczywiście chyba tak Aniu było.
A od O. Knabita mój synuś dostał nawet książeczkę o zwierzaczkach z osobistą dedykacją :D

Zatem chetnie sobie poczytam art. prof Chrostkowskiego.
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Pon sty 29, 2007 13:45

Dziewczyny, no ale gdzie szukac tych artykułów?
Dajcie jakies namiary, proszę.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Wto sty 30, 2007 8:38

Piękna dostała wczoraj drugą dożylna kroplowkę, byla bardzo grzeczna, nawet mruczała. A potem ugryzła studentkę, która z nia siedziała - ten typ tak ma po prostu :twisted:
Piekna je, najchętniej zaraz po kroplówce, kupale też nprzyzwoite, bez tasiemców. I siusiu też jest. Kotka powinna jeść karme leczniczą ale nie chce :evil: (puszki Hill'sa), postaram się kupić trochę suchego l/d na próbę - może przypadnie pannie do gustu?
Bardzo gorąco zapraszam na Bazarek - koszty ratowania Sfinksa i leczenie Pieknej to ogromny wydatek, ktory mocno uszczupla azylowy budżet. Liczy się naprawdę każda złotówka.
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=55556
Obrazek

Amica

Post » Śro sty 31, 2007 13:50

Zapraszam wszystkich chcących pomóc na nowe mini aukcje na KB
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=55656 kot w bucie
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=55660 broszka z trzema kotkami
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=55662 koci kubek z "podstawkiem'
Zbieram na karmę leczniczą (dla kotów chorych na wątrobę), aukcji będzie tyle ile potrzeba do zakupienia 2-3 kg suchej karmy :wink:
Obrazek

Amica

Post » Śro sty 31, 2007 14:01

Amica pisze: postaram się kupić trochę suchego l/d na próbę - może przypadnie pannie do gustu?

Kup Hill'sa albo trovet.. Suffka wcina jak karabin maszynowy..
Teraz mam Hill'sa i muszę pilnować, żeby to ona zjadła a nie moje sępy.. Szczególnie Feluś i Misiek.. :twisted:
RC nerkowy nie cieszył się takim powodzeniem..
Opowieści o moich kociastych..
viewtopic.php?p=3620054#3620054

aamms

Od: Czw lut 17, 2005 15:56

Post » Czw lut 01, 2007 8:15

Wczoraj specjalnie pojechałam do jedynej lecznicy, która sprzedaje karmy weterynaryjne na wagę, kilogram Hill'sa l/d kosztuje 35 zł. Nic innego nie mieli, kupiłam troche na probe, mam nadzieje, że będzie jadła. Dziś posprawdzam ceny w różnych miejscach, bo wiem ze bywaja spore roznice miedzy lecznicami.
Piękna czuje się lepiej, ładnie je (ale nie chce puszek hill'sa l/d), zaczęła korzystać z kuwety. Nadal dostaje ornipural, ale leku wystarczy tylko do soboty - potem dostanie hepatil. Tak się zastanawiam, co sie stało z tymi kotami? Sfiks odszedł, diagnoza przerażająca, ale tak naprawde ani białaczka , ani FIP nie zostały potwierdzone testami (pierwszy nie dał się oznaczyć, drugiego nie robiono), może to jednak była tylko wątroba? Koty mogły sie podtruć (albo regularnie podtruwać) np. środkami ochrony roślin. Nie znam sie na tym, a na temat chorej kociej wątroby strasznie mało wiadomości.
Obrazek

Amica

Post » Czw lut 01, 2007 9:26

Też myślałam, że to mogło być zatrucie... :cry: Koty plątały się po okolicy, a a z tego co pisałać "okolica" niezbyt dla kotów przyjazna...Może ludzie trują gryzonie, koty głodne były, trafiły na takiego przytrutego i...
Dobrze, że jest lepiej. Hepatil jest OK:

http://www.i-apteka.pl/go/_info/?id=812

ale nie wiem czy wystarczy (on w zasadzie tylko wspomaga pracę wątroby)...Zapytaj weta o Heparegen - ten ma działanie regenerujące:

http://www.leki.med.pl/lek.phtml?id=172 ... 505&menu=4
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw lut 01, 2007 9:31

Essentiale forte jest chyba lepsze ale i droższe.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Czw lut 01, 2007 9:36

Po ornipuralu kotka będzie dostawała hepatil w zastrzykach. Dostaje też essentiale rozpuszczone w wodzie, strzykawką do pysia (jakos się udaje, koty lubia ten zapach i smak). Jej nie poda się żadnej tabletki niestety. Za ok. tydzien planujemy kolejne badanie krwi, z oznaczeniem bilirubiny, GGT (bo nie wiedzieć czemu za pierwszym razem był tylko AlAT, AsPAT i AP).
Obrazek

Amica

Post » Pt lut 02, 2007 12:08

Wczoraj udało mi sie kupić 25 dkg karmy Trovet HLD - zobaczymy, czy Piekna będzie jadła. Zrobiłam też rekonesans cen: najtansze opakowanie Hill's l/d (2 kg) kosztuje 65 zł (Multivet), najtańsze opakowanie Trovetu (3 kg) - 80 zł (Animalia). Z aktualnych 3 aukcji na razie jest zadeklarowane 47 zł - jeszcze troszkę muszę pozbierać (nie za bardzo mogę się sama dołozyc bo na próbne ilości obu karm wydałam w tym tygodniu 27 zł a przede mną jeszcze inne wydatki).No ale zobaczymy, może się uskłada :wink:
Obrazek

Amica

Post » Pt lut 02, 2007 12:12

:ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

[poprzednia][następna]