Syjam, orient, balijski, tonkijski? Różnice

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 02, 2003 22:02

Moim zdaniem,nikt nikogo nie zanudza...i nie widać tu żadnej zadymy...w sumie są to bardzo ciekawe tematy....przecież uczymy się całe życie :wink:
Obrazek

Eury

Od: Pon lut 10, 2003 14:58

Post » Pt maja 02, 2003 22:05

Dla mnie to tez bardzo ciekawe. Chętnie dowiem sie czegoś więcej o balijczykach, variantach i innych zawilosciach kociej genetyki. To bardzo interesujace...

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Pt maja 02, 2003 22:28

Moze zajrzy do tego wątku GN, albo Cumka albo Kazia... Oni sporo wiedzą o kociej genetyce... Niesamowite to wszystko!

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Sob maja 03, 2003 9:40

Przyznam sie, że na razie przeczytalam tylko końcówkę wątku.

!. O ile mi wiadomo, z hodowli Orisiam Dream nie wyszedł żaden kot wariant ( o ile mi wiadomo....nie na 100%)
2. Ostatnio widzialam rodowody, cały miot, z pomyłkowymi wpisami wlaśnie tego var...to ewidentna pomyłka i rodowody powinny być porawione, jaeśli komuś będzie zależało, na pewno bez problemu to zalatwi. Mówię o tym, bo to się może zdarzyć, taka pomyłka.

3. Syjam jest kotem z kolorowymi końcówkami ( pyszczek, uszy, łapy, ogon), kontrastującymi wyraźnie z tlem na tułowiu. Kolory końcowek teraz już nieograniczone. Oczy niebieskie.

Orient jest kotem jednakowo ubarwionym na calym ciele, też we ezszystkich kolorach, pręgowaniach itd. Oczy zielone.

Balijski to syjam z przedlużonym wlosem, cala kolorystyka jak u syjama.

Jawajski to orient z przedłużonym wlosem, kolory jak u orienta.

Dopisek var oznacza, że kot jest syjamem lub orientem, a jedno z rodzicow było Bal lub Jav.

Z takiego polączenia nie może wyjść pelny kot Bal ani Jav, bo krótki włos jest cechą dominującą, w pierwszym pokoleniu nie wyjdzie (o ile mi wiadomo...genetyka czasem robi niespodzianki)

Wydaje mi się, że z 2 kotow var nie może być Bal ani Jav, ale tego nie jestem pewna. Wg. tabeli może być 25%...no więc pewnie tak wlaśnie jest.

Dopuszczalne jest krzyżowanie wszystkich 4 ras: Sia, Ori, Bal i Jav. W dowolny sposób.

Rozrożnienie, czy kociak jest Bal/Jav czy Sia/Ori var, nie zawsze jest takie proste, czasem dopiero u doroslego kota można wiedzieć na pewno.

Właśnie spojrzałam do tabeli.
Tam jest Balibesse var, a u nas przyjęto Sia var, ale chodzi zapewne o to samo, kot z krótkim wlosem i genem dlugiego.

mni2 - :D

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob maja 03, 2003 10:27

Kazia, dziękuję za te informacje. Przeczytam to jeszcze raz, żeby zapamiętać :lol: :lol: :lol:

Keskese

Od: Pon lut 04, 2002 15:34

Post » Sob maja 03, 2003 10:39

To tylko takie podstawowe wiadomości.
Do prawdziwej genetyki nie mam zamilowania :)
Niemniej sądzę, że to wystarczy na początek :)

Kazia

Post » Sob maja 03, 2003 10:39

Kaziu, jestem pod wrażeniem :D
Ostatnio edytowano Sob maja 03, 2003 10:45 przez Oberhexe, łącznie edytowano 1 raz

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Sob maja 03, 2003 10:44

Jeszcze dla zainteresowanych..

Kot tonkijski rożni się od syjama mniejszym kontrastem między końcówkami a kolorem tulowia, oraz kolorem oczu - tonka oczy są koloru morskiego, takie niebiesko-zielone.
Ale z tym kontrastem też różnie może być, bo są 3 odmiany: point (jak syjam), norka (średni) i solid (jak burma). Jednak wszystkie powinny mieć oczy tonkijskie czyli morskie.

Zapomnialam dodać, że budową też sie różni oczywiście, tonki nie sa takie cienkie i dlugie...jak na razie, bo jest tendencja do ich wyciągania.
Ostatnio edytowano Sob maja 03, 2003 16:13 przez Kazia, łącznie edytowano 1 raz

Kazia

Post » Sob maja 03, 2003 11:23

Na wystawie w W-wie widziałam tonki, ale koloru niebiskiego. Na poczatek pomyliłam z rosyjskim niebieskim..... Czy takie tonki, są jednolitego umaszcznia, czy też mają znaczenia, których ja nie zauwazyłam?

Keskese

Post » Sob maja 03, 2003 11:34

Dziękuję Moderatorowi, za wyodrębnienie dyskusji ;)

Bardzo się zdziwiłam, bo dopisywałam się w wątku o pokazie, a tu nagle.... hihihi, zostałam autorka tego wątku :lol: :lol: :lol:

Keskese

Post » Sob maja 03, 2003 11:44

Proszę bardzo :lol:
Widzisz jak to jest - czasem się człowiek sam nie spodziewa a tu o - zostaje autorem ;) Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu?

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Sob maja 03, 2003 12:03

Falka pisze: Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu?

Oczywiście, że nie :)

Keskese

Post » Sob maja 03, 2003 12:04

mam taka fotke zrobiona teraz w kwietniu w szczecinie:
http://scot2003.w.interia.pl/k13.jpg ... czy to jest wlasnie tonkijski? ... bo ja szczerze to juz i tak sie dawno zaplatalam w tej dykusji :oops: :D

ktosia

Od: Pon gru 02, 2002 18:29

Post » Sob maja 03, 2003 12:16

Tak, to jest tonkijski. Oczka ma jak Samuel Ofelii ;)

Keskese

Post » Sob maja 03, 2003 12:44

Kazia pisze:Przyznam sie, że na razie przeczytalam tylko końcówkę wątku.

!. O ile mi wiadomo, z hodowli Orisiam Dream nie wyszedł żaden kot wariant ( o ile mi wiadomo....nie na 100%)
2. Ostatnio widzialam rodowody, cały miot, z pomyłkowymi wpisami wlaśnie tego var...to ewidentna pomyłka i rodowody powinny być porawione, jaeśli komuś będzie zależało, na pewno bez problemu to zalatwi. Mówię o tym, bo to się może zdarzyć, taka pomyłka.

3. Syjam jest kotem z kolorowymi końcówkami ( pyszczek, uszy, łapy, ogon), kontrastującymi wyraźnie z tlem na tułowiu. Kolory końcowek teraz już nieograniczone. Oczy niebieskie.

Orient jest kotem jednakowo ubarwionym na calym ciele, też we ezszystkich kolorach, pręgowaniach itd. Oczy zielone.

Balijski to syjam z przedlużonym wlosem, cala kolorystyka jak u syjama.

Jawajski to orient z przedłużonym wlosem, kolory jak u orienta.

Dopisek var oznacza, że kot jest syjamem lub orientem, a jedno z rodzicow było Bal lub Jav.

Z takiego polączenia nie może wyjść pelny kot Bal ani Jav, bo krótki włos jest cechą dominującą, w pierwszym pokoleniu nie wyjdzie (o ile mi wiadomo...genetyka czasem robi niespodzianki)

Wydaje mi się, że z 2 kotow var nie może być Bal ani Jav, ale tego nie jestem pewna. Wg. tabeli może być 25%...no więc pewnie tak wlaśnie jest.

Dopuszczalne jest krzyżowanie wszystkich 4 ras: Sia, Ori, Bal i Jav. W dowolny sposób.

Rozrożnienie, czy kociak jest Bal/Jav czy Sia/Ori var, nie zawsze jest takie proste, czasem dopiero u doroslego kota można wiedzieć na pewno.

Właśnie spojrzałam do tabeli.
Tam jest Balibesse var, a u nas przyjęto Sia var, ale chodzi zapewne o to samo, kot z krótkim wlosem i genem dlugiego.

mni2 - :D

To wszystko co Kazia napisała jest zgodne z tym co do tej pory sadziłam. :D
Moge tylko dodać, że pewnym wyjątkiem od umaszczenia typu point u syjamów jest Foreign White, czyli biały syjam, wg. kodów przyjętych w FIFe -SIA w 67.

mini2

Od: Sob lut 01, 2003 9:35

[poprzednia][następna]