Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Falka pisze: Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu?
Kazia pisze:Przyznam sie, że na razie przeczytalam tylko końcówkę wątku.
!. O ile mi wiadomo, z hodowli Orisiam Dream nie wyszedł żaden kot wariant ( o ile mi wiadomo....nie na 100%)
2. Ostatnio widzialam rodowody, cały miot, z pomyłkowymi wpisami wlaśnie tego var...to ewidentna pomyłka i rodowody powinny być porawione, jaeśli komuś będzie zależało, na pewno bez problemu to zalatwi. Mówię o tym, bo to się może zdarzyć, taka pomyłka.
3. Syjam jest kotem z kolorowymi końcówkami ( pyszczek, uszy, łapy, ogon), kontrastującymi wyraźnie z tlem na tułowiu. Kolory końcowek teraz już nieograniczone. Oczy niebieskie.
Orient jest kotem jednakowo ubarwionym na calym ciele, też we ezszystkich kolorach, pręgowaniach itd. Oczy zielone.
Balijski to syjam z przedlużonym wlosem, cala kolorystyka jak u syjama.
Jawajski to orient z przedłużonym wlosem, kolory jak u orienta.
Dopisek var oznacza, że kot jest syjamem lub orientem, a jedno z rodzicow było Bal lub Jav.
Z takiego polączenia nie może wyjść pelny kot Bal ani Jav, bo krótki włos jest cechą dominującą, w pierwszym pokoleniu nie wyjdzie (o ile mi wiadomo...genetyka czasem robi niespodzianki)
Wydaje mi się, że z 2 kotow var nie może być Bal ani Jav, ale tego nie jestem pewna. Wg. tabeli może być 25%...no więc pewnie tak wlaśnie jest.
Dopuszczalne jest krzyżowanie wszystkich 4 ras: Sia, Ori, Bal i Jav. W dowolny sposób.
Rozrożnienie, czy kociak jest Bal/Jav czy Sia/Ori var, nie zawsze jest takie proste, czasem dopiero u doroslego kota można wiedzieć na pewno.
Właśnie spojrzałam do tabeli.
Tam jest Balibesse var, a u nas przyjęto Sia var, ale chodzi zapewne o to samo, kot z krótkim wlosem i genem dlugiego.
mni2 -
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 93 gości