» Pon maja 05, 2003 10:09
Jak już pisałam, we wtorek rano Norce zaczęła się rujka, ale Miś nie wyglądał na zainteresowanego. Pozory! Wieczorem siedzę sobie i patrzę bawią się na balkonie. I widzę - Miś włazi na Norkę! Wrzasnęłam tak straszliwie, że umarłego by obudziło, oboje odskoczyli od siebie jak oparzeni. Wieczorem poszliśmy z obojgiem do weterynarza (Miś miał doszczepienie). Norka dostała zastrzyk hormonalny wstrzymujący ruję. Wet powiedział, że zadziała do 24 godzin. Było już bardzo późno, więc nic nie mogliśmy zrobić, żeby je odizolować. Najpierw zamknęliśmy Norkę w kontenerku, później w łazience, ale rzucała się tak strasznie, że musieliśmy ją wypuścić. Zamknęłam Misia - to samo. No to czuwaliśmy z TZ na zmianę przez całą noc. Nikt tej nocy nie spał - ani my ani koty. 1 maja przez cały dzień wszyscy spali - był spokój. Ok. 23 spodziewaliśmy, że zastrzyk już zadziała, ale Norka cały czas gruchała. Sądzę jednak, że musiał zmienić się jej zapach, bo Miś nie wykazywał zainteresowania. Do rana - kiedy w ostatniej chwili, dwa razy musieliśmy go odrywać od Norki, przerywając im grę wstępną - młody zabierał się do rzeczy już bardzo fachowo. Zadzwoniłam do weta - a on mi powiedział, że ten zastrzyk może zadziałać do 48 godzin, ale on się jeszcze nie spotkał z takim przypadkiem! No to właśnie się spotkał. Gdyby uprzedził nas o tym, zadziałalibyśmy wcześniej, żeby je odizolować. Miś powędrował do mamy mojego TZ (bardzo to przeżył) i wrócił wczoraj rano. Myślałam, że obie koty ucieszą się z jego powrotu, ale wyglądały na obrażone! Miś obwąchuje zadek Norki, ale ta go pierze po pysku. Piszę o tym, żeby Was uprzedzić, bo na doinformowanie przez lekarzy nie bardzo można liczyć.
Miś będzie kastrowany po 21 maja (trzeba odczekać po szczepieniu 3 tygogdnie). Zastrzyk, który dostała Norka ma skutecznie zapobiec rujce przez 3 miesiące, więc chyba nic się nie stanie. Nerwowy to był weekend...
Kocie wiersze i Kociennik
Holmes & Watson (Brytole) Gacek[*] Mika[*] Romek[*] Ziutek[*] Norka[*] Miś Major[*] Tymoteusz[*] Miodunka[*]Bambina[*] Felek[*]