mamba luna pisze:a telewizja??? interwencja?? uwaga?? moze jakis inny program???
mozna opisac sytuacje, poza tym to nie jedyny taki przypadek-moze wlasnie tv powinna takie sprawy naglasniac, moze to ludziom uswiadomi, ze zwierzak to nie rzecz, nie zabawka, tak samo czuje, tak samo chce zyc, bo ma do tego prawo !!! a ten kto tego nie rozumie i krzywdzi biedne stworzenie powinien dostac surowa kare !!!!!!!!

MonaKicia pisze: A możeby tak zawiadomić media? Nie wiem np. jakąś gazete w stylu "Fakt" czy TVN z programem "Uwaga". Może zrobiliby jakiś reportaż o bestalskim traktowaniu zwierząt.... W takim stylu żeby ukazać bezbronnośc zwierząt i uczulić ogół ludzi na problem.
Mam jednak trochę wątpliwości czy taki program lub artykuł nie podziała gorzej na takich oprawców, czy np nie pobudzi ich do morderczego działania? Jednak niektóre programy typu "Interwencja", itp, sa tak robione jakby ukazać cel odwrotny do oczekiwanego... Przeciez nikt z nas nie chciałby, żeby artykuł w gazecie podziałał na tego oprawce tak, by poczuł sie on "bohaterem dnia".
Z jednej strony media mogą być pomocne, na pewno nagłaśniają sprawę, poruszają ważny temat, niektórych uwrażliwiają, ale z drugiej, gdy skupiają się na sensacji za wszelką cenę mogą stać się swoistą "instrukcją" do działania przeciwko bezbronnym zwierzętom. Różni ludzie sa odbiorcami takich programów.... Taki ktoś, kto zdolny jest do tak podłych czynów, jest pozbawiony wszelkich skrupułów i może poczuć się jak "idol", który ma "siłę i władzę"
Sama mam mieszane uczucia.
Do dziś pamiętam program reporterów z dwójki o zadreczonych, zagłodzonych i zabitych koniach... Taki program pozostawia trwały ślad w pamięci..