Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 04, 2007 20:00

nomiczek pisze:
kasia essen pisze:e tam miamiory,leaonardo i animonda,moje nie chca tego jesc :cry: zrobiłam im ostatnio super jedzonko a one tylko niewiele zlizaly za to zdrowsze niz puchy
-piers z kurczaka lub indyka
- odrobina wołowiny
- jedna marchewka
-lyzeczka ryzu
Zalalam to niewielka iloscia wody,tylko zeby zakryc składniki i ugotowałam do miekkosci,potem dodałam olej z lososia i odrobine zelatyny,zeby był gesty sosik,dla zapachu dodalam jedna łyzke animony light lunch,wszystko zmiksowalam,po pól godzinie wygladało to jak animonda albo leaonardo ale w duuuuuzo wiekszej ilosci,naprawde pachnie super,sa kawalki miesa a przede wszystkim wiem ze sklada sie z samego miecha i jednej marchewki,zadnej chemii,szkoda ze moje koty nie chca za bardzo tego jesc,za to fretka sie zajada
Naprawde polecam,bo i wychodzi taniej i zdrowiej,ze dwa kawalki wołowiny odkroimy z tego na gulasz piers z kurczaka tez duzo nie zawazy a jest duzo jedzonka :D no i ten galaretkowaty sosik :wink:

Zrobilam dokladnie to samo tylko w innych proporcjach - ok 50% wolowinka, 25% kurczak 20% ryz i 5% marchewka.
Efekt: koty jedza jak juz nie ma nic innego w polu widzenia :? Serdnio mnie to cieszy, koty rowniez - a tak sie staralam. Tyle czasu w kuchni. Jeszcze miesko dostaly najwyzszej jakosci - nie jakies scinki gulaszowe tylko super kawalki bo byly na rosolek dla nas. Nam zostal wywar (oczywiscie doparawiany pozniej, po wyjeciu mieska) a kociatym miesiwo. Widac kotuchny przyzwyczaily sie do smakow i zapachow puszkowych. Co prawda nie wiem co Tobie Kasiu w gotowanym, nieprzyprawianym miesie pachnie super - jak dla mnie pachnie to duzo gorzej niz pucha. Ale katar mam ostatnio (alergia na Wacika) to moze nie czuje za dobrze :)

Zdrowiej na pewno ale u mnie gorzej przyswajane przez kociaki :( A fretki nie mam.

pachnie po zmiksowaniu,zmiskowalas swoim?no i ja jeszcze dodalam łyzke animondy dla zapachu,zmiksowane wyglada naprawde super,jak animonda light lunch :D no i ja dodalam olej z łososia i wtedy wszystko takze pachnie ryba :D

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Czw sty 04, 2007 21:48

Też się raz postarałam i zrobiłam domowy" obiadek, nic z tego-obwąchane i zlekceważone...trudno, niech wcinają to co lubią :)
Obrazek
Obrazek

aja1974

Od: Wto lis 21, 2006 16:24

Post » Czw sty 04, 2007 22:58

Moje też bardzo kręcą nosem na gotowane. Z puszkami różnie ale jedzą.
Ostatnio na spróbowanie zamówilam Feline Porta 21 i zasmakowało, szkoda, że takie to drogie.
Nataniel lat 12:)

Alina1971

Od: Sob maja 21, 2005 17:33

Post » Pt sty 05, 2007 0:39

Moje paskudy tez nie jadly chetnie gotowanego kurczaka z marchewka i groszkiem oraz ryzem ;) Wkurzylam sie :D Ale za to pies zjada tak, ze az uszy sie trzesa. Jej juz gotuje, bo suchego nie zje ;)
Dzisiaj kupilam kotuchom jako smakolych animodne, niestety byla taka co miala chyba tylko 28% miesa, ale wzielam. Ostatni raz mokre to w listopadzie jadly, rzucily sie jak wyglodniale wilki :) Nie sa bardzo wybredne, chociaz bardziej wola mokre, to jednak ja zbyt czesto nie chce im tego dawac.

Koty jedza RC, nie kreca nosami, wiec nie chce mi sie testowac innych karm. Ta jest dobra jakosciowo i jedza, gdyby bylo inaczej to wtedy owszem.

petaja

Od: Śro lip 26, 2006 22:22

Post » Pt sty 05, 2007 9:49

Ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat karmy suchej K-9 Feline Perfection? Jest ona w krakvecie po 24,90 za 1,8 kg. Czy to jest dobra jakościowo karma? Do jakiej można ją porównać?

aga_tka

Od: Śro cze 14, 2006 8:01

Post » Pt sty 05, 2007 11:22

gosiak pisze:
Fri pisze:
Basia_D pisze:Lechat wycofuje sie ze sprzedazy w Polsce. Tak wiec warto zrobic zapasy.
Ja kupuje tacki Lechata, Młoda wciąga, az miło.
Szkoda, ze juz nie ma kittenów :(

8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O

...eee, wycofuje...?
...no to udoopionam... znowu szukanie... wybrzydzanie... podejrzane kulinarne eksperymenta... :evil:

Jutro jeszcze dopytamy co do tego LeChata, ale to może być prawdopodobne, bo dystrybutor wycofał się z Gimpeta i Nutrienca (ten sam dystrybutor), wszystko sobie wycofają i zostawią tylko Hiltona :roll:

.... :evil: :evil: :evil: ....
sie narobiło, a parę postów wyżej wyraziłam (przedwczesne) zadowolenie, że się wśród suchych karm wybór robi...

....nie powtórzę co Frida K. sądzi o Hiltonie, bo to niecenzuralne jest...
Obrazek

Fri

Od: Śro sty 25, 2006 17:02

Post » Pt sty 05, 2007 12:32

A moje koty jedzą gotowane, domowe jedzonko :). Z czego jestem bardzo zadowolona. Ale kupuję też puszki i paszteciki, bo rano nie mam czasu na przyrządzanie smakołyków.

Little20

Od: Śro sty 11, 2006 11:13

Post » Pt sty 05, 2007 12:36

Samym domowym nie zapewni sie kotu wszystkich potrzebych skladnikow,najlepiej zeby chociaz jeden posiłek skladał sie z dobrej jakosci suchego,w ktorym sa witaminy i inne potrzebne składniki,i jezeli kot nie polyka a gryzie to dobrze to wpływa na stan dziasel i zebow i zapobieganiu kamieniu nazebnemu

kasia essen

Post » Pt sty 05, 2007 12:37

Suche też jedzą w ciągu dnia, coby nie siedziały głodne w domu, gdy ja jestem w pracy. Poza tym gotowane no i rano coś z puszek.

Little20

Post » Pt sty 05, 2007 12:38

moje kociska przez cały czas jadły royala ale wyjadaja 5 kg miesiecznie plus jakies watróbki ,kurczak rybka i moja kieszen juz troche nie wytrzymywała zakupiłam w krakvecie 2 kg biomilla i 3 acanty za 100 zł i co?Sylwi powachał i poszedł beczeć pod szafke gdzie stoi kocie zarcie,Mozi zjadł kilka i dołaczył do Sylwiego tylko Klunkiś najadł się bo jemu to wszystko jedno co on je aby nie być głodnym .Próbowałam gotować kurczaka z ryzem i warzywami ale tylko suka miała z tego uciechę i jak tu nie mówic że koty sa rozpuszczone
Obrazek

ezra

Od: Nie cze 25, 2006 18:22

Post » Pt sty 05, 2007 12:39

ja bym z checia domowym urozmaiciła pozywienie by wiecej mokrego jadły,co pewnie jest dobre dla nerek i ukladu moczowego ale moje sie upieraja i nic je nie przekona :? a szkoda

kasia essen

Post » Pt sty 05, 2007 12:41

Ja od czasu do czasu daję moim tuńczyka. Jest słony, więc potem chcąc niechcąc piją sporo wody. Nie bazuję na samym suchym jedzeniu, to trochę za mało na dzienne wyżywienie kota. Więc dostają codziennie i suche i mokre.

Little20

Post » Pt sty 05, 2007 12:42

kasia essen pisze:ja bym z checia domowym urozmaiciła pozywienie by wiecej mokrego jadły,co pewnie jest dobre dla nerek i ukladu moczowego ale moje sie upieraja i nic je nie przekona :? a szkoda

Kasia nie wiadomo co lepsze ;)
moja kocica je tylko mokre - mięcho + puszki (jako uzupełniacz)

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

Post » Pt sty 05, 2007 12:55

jasne ze nie wiadomo,ale wydaje mi sie ze na samym suchym kot sie czesciej zapycha,czesciej sa problemy z kamieniami,tym bardziej u tych kotow ktore malo pija,a moje ani mieska,ani puszek za bardzo nie chca,zlizuja troszke sosiku i koniec
tunczyka w sosie wlasnym uwielbiaja,i dostaja czasem,ale przeciez nie bede ich tym karmic :?

kasia essen

Post » Pt sty 05, 2007 12:59

Kasia a spróbuj im "polac" miecho tranem.
Skoro tak lubią rybki to "aromat" dorsza powinien być dla nich nęcący,
a tłuszcze nienasycone zawsze się przydadzą

Basia_G

Od: Śro paź 02, 2002 15:33

[poprzednia][następna]