» Czw gru 07, 2006 13:42
Skoro 80g Sheby filets (de facto raczej generalnie kiepskiej marki, tylko te filety jakos wygladaja, reszta - syf) zawierajacej ok 35-45% miesa kosztuje ok 4,5zl a np:
Miamor Fein Filets - 100% ryby, 100 gram, ok 3,50zl
Miamor Ragout Royala - ok 70% miesa (60% drobiu 10% ryby) szaszetka, 100 gram, ok 3zl
Leonardo - 100% miesa, 200 gram, ok 3zl
... to po co kupowac gorsza i drozsza Shebe...? Nie chcialo mi sie przepisywac za duzo - wystarczy jednak generalnie porownac takie marki jak Leonardo, Maimor, Le Chat - niektore ich produkty sa o niebo lepsze a niektore porownywalne skladem z ta Sheba ale za to tansze - i w wiekszych opakowaniach. Co prawda 100% miesa brzmi podejrzanie - ale te marki i tak robia generalnie srednie lub dobre puszki wiec mam wieksze zaufanie niz do Sheby, ktora przewaznie robi beznadziejne. Sheba chyba kaze sobie placic za zlociste opakowanko.
Co do Orijena - kupilam mala paczuszke na probe, doszla ale nie wiem kiedy podam, narazie ma biomil - ale jedno mnie zastanawia. Dlaczego pisza, ze ta karma jest optymalna dla wszystkich kotow (nie wazne czy male, duze, wychodzace czy nie itp?) - z reguly jest inne zapotrzebowanie. Co prawda - pisza to na opakowaniu, ze kazdy kto jest inny i ma inne zapotrzebowanie. Ale nie chodzi tylko o zapotrzebowanie na ilosc karmy ale tez na proporcje w niej zawarte - a to juz przeczy zalozeniu, ze ten Orijen jest dostosowany dla kazdego kota.
A dwa - jest napisane 75% miesa ale w skladzie: maczka z kurczaka , maczka z indyka, swieze mieso, ryby, tluszcz z kurczaka, maczka z lososia, olej z lososia, bulion z kurczaka (czyli to razem daje te 75% bo pozostalych 25% to maja byc warzywa - a wiec nie wiadomo ile jest maczki, tluszczu i reszty z wymienionych a ile wlasciwego miesa tak naprawde) dla porownania na biomilu mam napisane 51% miesa oraz (poza tym) tluszcz, ryba i olej itd.
EDIT: Jest na kotach watek poswiecony Orijenowi - warto poczytac. Rozwial moje watpliwosci co do skledu miesnego, m.in. maczki (obawialam sie, ze to rowniez dziubki, pazurki itp - okazuje sie, ze nie) choc kwestia ile miesa a ile tluszczu itp - pozostala.
Ostatnio edytowano Czw gru 07, 2006 14:20 przez
nomiczek, łącznie edytowano 1 raz