Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt lis 24, 2006 17:25

Edyta i Sebastian:) Witam gorąco:)
Juz bardzo dawno nie leczę swoich zwierząt w M-jach, chociaż powstały dwa nowe gabinety weterynaryjne, zrezygnowałam po pierwszej wizycie. Ja też będę szukać jakiejś dobrej lecznicy w szczecinie i jeśli znajdę na pewno dam kontakt i opiszę swoję wrażenia. Czekam na odpowiedź od Pedra, możliwe, że mnie nakieruje:)
Póki co zakupiłam dzisiaj dla Kitka wodę do picia Połczyn Zdrój, jest niskozmineralizowana i ma 2,4 mg/l potasu. Cały czas jestem dobrej mysli:)
Pozdrawiam gorąco i trzymam kciuki za wszystkie kociaki:)
Obrazek

bozenaki

Od: Czw lis 23, 2006 19:13

Post » Pt lis 24, 2006 17:28

Edyta i Sebastian:) Witam gorąco:)
Juz bardzo dawno nie leczę swoich zwierząt w M-jach, chociaż powstały dwa nowe gabinety weterynaryjne, zrezygnowałam po pierwszej wizycie. Ja też będę szukać jakiejś dobrej lecznicy w szczecinie i jeśli znajdę na pewno dam kontakt i opiszę swoję wrażenia. Czekam na odpowiedź od Pedra, możliwe, że mnie nakieruje:)
Póki co zakupiłam dzisiaj dla Kitka wodę do picia Połczyn Zdrój, jest niskozmineralizowana i ma 2,4 mg/l potasu. Cały czas jestem dobrej mysli:)
Pozdrawiam gorąco i trzymam kciuki za wszystkie kociakiki:)
[img]http://www.kidzior.dolsat.pl/fileupload/store/kitek.gif[img][/img]
Obrazek

bozenaki

Post » Pt lis 24, 2006 18:10

Epti! Nie mogłam wcześniej odpowiedzieć bo nie miałam komputera. Tak, dr. Wiśniewska z lecznicy Fiolka. Ona ma właśnie malutkie dziecko, ale umów się z nią na konsultacje.Czy kot jest na rygorystycznej nerkowej diecie i czy na pewno czegoś nie podjada?

guga13

Od: Czw maja 18, 2006 21:01

Post » Pt lis 24, 2006 18:26

bozenaki pisze:Póki co zakupiłam dzisiaj dla Kitka wodę do picia Połczyn Zdrój, jest niskozmineralizowana i ma 2,4 mg/l potasu.

Bozenaki, pisałam Ci już, przed zbadaniem poziomu potasu nie wolno go suplementować. Bo nie znasz wyników. Potas może wyjść w normie, może wyjść go za mało, ale może też za dużo. Próbując mieszac w kociej diecie możesz tylko zaszkodzić a nie pomóc, naprawdę.
Trzymam kciuki za znalezienie odpowiedniego weta.

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Pt lis 24, 2006 19:09

Ok. Woda stoi na razie na półce i czeka na wyniki:)
Obrazek

bozenaki

Post » Pt lis 24, 2006 19:18

bozenaki pisze:Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem tu po raz pierwszy:) W związku z diagnozą postawioną dzisiaj mojemu kotu, mam kilka pytań. U Kitka (kot syjamski 6,5 roku) stwierdzono niewydolnośc nerek (jedna nerka uszkodzona całkowicie, gruga do połowy) oraz marskość wątroby.
Wyniki badania krwi:
GPT: 90,6 U/l
GOT: 63,2 U/l
BIL: 0,795 mg/dl
ALP: 63,9 U/l
UREA: 145 mg/dl
CREA: 3,37 mg/dl

Weterynarz daje mu maksymalnie rok życia przy odpowiedniej diecie, jestem załamana. Zalecił karmę Prescription Diet Feline k/d.

Proszę napiszcie, czy może jeszcze z tego wyjść i jak go leczyć. Czytałam o kroplówkach NaCL, Furosemidzie i Fortekorze, ale kompletnie się na tym nie znam, a wet nie wspominał nic o lekach, jedynie o diecie.
Pozdrawiam
cześć wyniki twojego kota nie sa jeszcze takie złe ,mam pytanie czy twój kot miał robione usg ze stwierdzono marskośc i takie chore nerki ??? czy to było pierwsze badanie krwi czy tez nie ??
żeby określić rokowania dla kota trzeba ilkanaście razy badac krew i wprowadzic leczenie -właśnie fortecor ,furosemid niekoniecznie ,no i jeszcze inne ale to dopiero jak się stwierdzi jak naprawdę te nerki pracuja -no i jeszcze trzeba Koniecznie ZROBIĆ BADANIE MOCZU-W CELU STWIERDZENIA WYDOLNOŚCI NEREK CO DO ZAGĘSZCZANIA MOCZU I JESZCZE ELEKTROLITY WE KRWI I DOPIERO JAK JEST TAKI KOMPLET BADAŃ + OBJAWY KLINICZNE MOŻNA POWIEDZIEĆ JAKIE SA ROKOWANIA -KOT TO NAPRAWDĘ CIĘŻKI PACJENT-CIĘŻKI DO LECZENIA,DIAGNOZOWANIA ALE BARDZO TWARDY-ZNAM KOTY KTÓRE ŻYŁY Z KREATYNINĄ 7,7 MG% 5 LAT !!!!!!OCZYWIŚCIE BYŁY NA LEKACH I DIECIE-

zuleczka

Od: Czw lis 09, 2006 15:07

Post » Pt lis 24, 2006 20:52

Napisalem na PW tez.
Bozenaki a morfologia byla robiona. Czy jeszcze sie utrzymuje stan zapalny nerek mozesz sie dowiedziec z wynikow morfologii. Nie znam tej karmy , czy ona jest nerkowa ? Jaki rok zycia ? Jest szansa na dluzsze zycie tylko trzeba oprocz diety nerkowej ( czy ta karma jest nerkowa ? ) podawac leki ( Fortekor 5 lub Lotensin 5 bo to samo ) i kroplowki zeby zbic mocznik ktory zatruwa caly organizm. Takie jest moje zdanie.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
KRAWATKA KICIA BURASIA NIUNIUŚ

Pedro

Od: Nie lut 15, 2004 20:42

Post » Pt lis 24, 2006 21:59

Pedro witam i bardzo dziękuję za odpowiedź:)
Jutro z samego rana zadzwonię do zaproponowanej przez Ciebie lecznic i umówie Kitka na wizytę. Mieszkam w Międzyzdrojach, więc muszę się umówić telefonicznie.
Weterynarz, który postawił wczoraj diagnozę wykonał tylko badanie krwi i dał mi wyniki, które podałam we wcześniejszych postach. Odradził wręcz wykonania USG, ponieważ jego zdaniem już jest i tak sprawa przesądzona, czyli nerki zniszczone w 75%!!
Jeszcze raz dziękuję za polecenie lecznicy. Napewno napiszę o dalszym leczeniu Kitka. Pozdrawiam wszystkich serdecznie znad morza i dziękuję za życzliwość:)
Obrazek

bozenaki

Post » Pt lis 24, 2006 22:19

Zuleczka witam:)
Badanie USG nie było robione, jedynie badanie krwi, które podałam. Mam nadzieję, że uda mi się Kitka szybko umówić na wizytę u specjalistów w Szczecinie i zrobić USG. Pozdrawiam:)
Obrazek

bozenaki

Post » Sob lis 25, 2006 13:58

bozenaki pisze:Zuleczka witam:)
Badanie USG nie było robione, jedynie badanie krwi, które podałam. Mam nadzieję, że uda mi się Kitka szybko umówić na wizytę u specjalistów w Szczecinie i zrobić USG. Pozdrawiam:)
cześć -trzymam kciuki za kota -jest piekny !!!! dobra i sprawdzona i smaczna jest karma firmy royal-feline renal

zuleczka

Od: Czw lis 09, 2006 15:07

Post » Sob lis 25, 2006 15:53

Cześć!!

Może ktoś ma jakieś pomysły na nakarmienie kota niejadka. Nasza Biri (waży 3 kg) nie za bardzo ma ochotę na jedzenie , próbujemy różnych sposobów, ale ciągle je za mało (na początku radziła sobie świetnie i jadła 1,5 saszetki, teraz jest to w granicach 1 saszetki lub 0,5 puszki i to przy ogromnej pracy, aby tyle zjadła). Sama zjadłaby 1/3 saszetki lub 1/4 puszki. Wody aktualnie nie pije w ogóle.

Podawane karmy to (wszystko mokre):

1. Royal Cannin feline - 2 rodzaje -kurczak i wołowina
2. Hill's Prescription diet k/d feline - kurczak
3. Eukanuba Renal Formula
4. Animonda Integra Protect Nieren feline diet

Mamy też suchą dietę Royala, którą zalewamy wodą.

Codziennie trzeba próbować różnych wariantów, bo nie wiadomo co zje. Ale wyglada jakby chciała jeść, chodzi i wącha jedzenie, szuka czegoś innego... Są jeszcze dwie diety, których nie próbowaliśmy, ale przełomu się nie spodziewamy.

Pozdrawiamy z Koszalina
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

Post » Sob lis 25, 2006 19:18

Czy Biri nie bola dziasla albo zab jakis. Taki bol moze skutecznie zniechecic do jedzenia.
Ostatnio edytowano Sob lis 25, 2006 20:39 przez Pedro, łącznie edytowano 1 raz

Pedro

Post » Sob lis 25, 2006 19:19

powtorka
Ostatnio edytowano Sob lis 25, 2006 20:38 przez Pedro, łącznie edytowano 1 raz

Pedro

Post » Sob lis 25, 2006 19:55

Sprawdzaliśmy pyszczek u lekarza i wydawało się, że jest raczej w porządku. Ale w poniedziałek będziemy w lecznicy to jeszcze raz sprawdzimy dokładniej.

A tak przy okazji, to jak często robicie badania krwi?
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

Post » Sob lis 25, 2006 23:24

guga13: nie podjada. Pilnujeny, dajemy kroplowki w/g zalecen.Jestem zalamana... Myslalam ze mu sie poprawi.

epti

Od: Śro lis 15, 2006 14:10

[poprzednia][następna]