bozenaki pisze:Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem tu po raz pierwszy:) W związku z diagnozą postawioną dzisiaj mojemu kotu, mam kilka pytań. U Kitka (kot syjamski 6,5 roku) stwierdzono niewydolnośc nerek (jedna nerka uszkodzona całkowicie, gruga do połowy) oraz marskość wątroby.
Wyniki badania krwi:
GPT: 90,6 U/l
GOT: 63,2 U/l
BIL: 0,795 mg/dl
ALP: 63,9 U/l
UREA: 145 mg/dl
CREA: 3,37 mg/dl
Weterynarz daje mu maksymalnie rok życia przy odpowiedniej diecie, jestem załamana. Zalecił karmę Prescription Diet Feline k/d.
Proszę napiszcie, czy może jeszcze z tego wyjść i jak go leczyć. Czytałam o kroplówkach NaCL, Furosemidzie i Fortekorze, ale kompletnie się na tym nie znam, a wet nie wspominał nic o lekach, jedynie o diecie.
Pozdrawiam
cześć wyniki twojego kota nie sa jeszcze takie złe ,mam pytanie czy twój kot miał robione usg ze stwierdzono marskośc i takie chore nerki ??? czy to było pierwsze badanie krwi czy tez nie ??
żeby określić rokowania dla kota trzeba ilkanaście razy badac krew i wprowadzic leczenie -właśnie fortecor ,furosemid niekoniecznie ,no i jeszcze inne ale to dopiero jak się stwierdzi jak naprawdę te nerki pracuja -no i jeszcze trzeba Koniecznie ZROBIĆ BADANIE MOCZU-W CELU STWIERDZENIA WYDOLNOŚCI NEREK CO DO ZAGĘSZCZANIA MOCZU I JESZCZE ELEKTROLITY WE KRWI I DOPIERO JAK JEST TAKI KOMPLET BADAŃ + OBJAWY KLINICZNE MOŻNA POWIEDZIEĆ JAKIE SA ROKOWANIA -KOT TO NAPRAWDĘ CIĘŻKI PACJENT-CIĘŻKI DO LECZENIA,DIAGNOZOWANIA ALE BARDZO TWARDY-ZNAM KOTY KTÓRE ŻYŁY Z KREATYNINĄ 7,7 MG% 5 LAT !!!!!!OCZYWIŚCIE BYŁY NA LEKACH I DIECIE-