Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lis 05, 2006 3:00

Kamilo nie napisałaś ile ma kot miesięcy, czy już kastrowany itp.

moja rada - poszukaj sklepu z karmami na wage, kup po 100 - 200 gram kilku najciekawszych z nich i obserwuj ktora posmakuje, na którą organizm dobrze zareaguje.

Vixen

Od: Pon sie 28, 2006 21:48

Post » Nie lis 05, 2006 12:21

Mój wet też poleca RC. Ostatnio podczas wizyty u niego proponował nam kolejny raz zakup karmy dla kastrowanych kocurów, bo wspomniałam, że kocurkowi zdarzają się zaczerwienione dziąsła, a ta karma ma niby na to wpływać i zapobiegać osadzaniu się kamienia nazębnego. Podziękowałam, bo kupujemy RC Dental dla naszej koteczki to kocurek też podjada. Na to wet powiedział, że Dental wychodzi drogo. No nie wiem jakim cudem, bo za opakowanie 1,5 kg płacę 40 zł, a za 400g dla kastratów 14 zł.
Poza tym mówię do niego, że nie karmię moich kotów W i KK tylko dobrymi karmami (tu wymieniłam nazwy) które też zapobiegaja osadzaniu sie kamienia. Panu wetowi trochę zrzedła mina, ale już nic nie mówił, a mój mąż śmiał się całą drogę jaką to pan wet miał minę jak mu o tych karmach powiedziałam.

aga_tka

Od: Śro cze 14, 2006 8:01

Post » Nie lis 05, 2006 14:18

Aga_tko, mój wet naszczęście nie wmusza karm, żadnych ;)
Jak już to poleca, ale nawet to żadko ;P
Heh, no to niezłą musiał mieć minę! :lol:
KAmilo, o ile się nie myle to Felix (chyba, zę myle z innym) ma tylko 4% mięsa! NIe wymieniłaś zbyt dużo karm, a przecież jest ich tak wiele...
Ja karmię kicie Simbą jak narazie bo ma wiecej procent mięsa niż np. Kk
a suchą to różnie, czasem Purina, czasem Rc baaaaardzo różnie!
Radzę Ci to samo co Vixen ;)
Poszperaj trochę na pułkach w swoim zoologicznym! :)
Figusia, leniuuuuuuch kochany :)

Zuza-Figa

Od: Czw sie 31, 2006 19:23

Post » Nie lis 05, 2006 15:11

No tak, faktycznie. Zarazek ma 18 miesięcy i jest oczywiście kastratem.
Obrazek

Kamila_i_Kot_Nad_Koty

Od: Nie cze 26, 2005 17:08

Post » Nie lis 05, 2006 17:02

Jeśli Zarazek ma 18 miesięcy i jest kastratem, a stał się kotem wybrednym i ... ponieważ waży 6 kg - nie powinnaś się przejmować tym, że nie chce jeść tego co jest w misce...spokojnie karm go tym, co jeszcze masz w domu, tyle tylko, że zacznij go karmić dwa razy dziennie i ogranicz mu ilości. Jak nie zje w pół godzinki - zabierz mu miseczkę i wystaw dopiero wieczorem...zaraz się okaże, że twój kot lubi wszystko...Sonia była wybredną panienką - przede wszystkim sucha - mięsko, puszki bleee...a potam pojawiła się konkurencja do miski - poprawiło jej się...a potem zaczęłam oboje odchudzać i teraz...teraz wszystko jest bardzo, bardzo smaczne...nawet serduszka 8)

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Nie lis 05, 2006 17:21

Zarazek waży 6 kg ale nie jest gruby. On jest mieszańcem, spowinowaconym z jakąś dużą kocią rasą i jest po prostu duży - wyższy i dłuższy niż dachowce. Więc i cięższy.
A z tym zabieraniem miski to może i dobry pomysł. Zawsze karmiłam go rano i zostawiałam miseczkę, aż zjadł, drugi raz dostawał wieczorem.
Chociaż z drugiej strony, jak wychodze do pracy i kot zostaje sam na 8 godzin, to jak tu go zostawić bez jedzenia...?
SPróbuję go przestawić z puszek na suche, jakoś to będzie...
Obrazek

Kamila_i_Kot_Nad_Koty

Od: Nie cze 26, 2005 17:08

Post » Nie lis 05, 2006 17:36

Zarazek wygląda na spowinaconego z brytyjczykami a to są duuuuuuuuuuże koty :) te 6 kg wcale nie znaczy że musisz go odchudzać - to moje zdanie.

jeśli tak długo Cię nie ma w domu może dawaj mniej jedzenie rano a zostawiaj trochę suchego "na przegryzienie" w trakcie dnia?

Vixen

Od: Pon sie 28, 2006 21:48

Post » Nie lis 05, 2006 18:30

Co do suchego to jaka karma będzie najlepsza dla kociaka ok 5 m-cy? Kupiłam jej niedawno suchy pokarm, ale nie chce go jeść, może cząsteczki są dla niej za duże (pokarm z drobniejszymi cząstkami bardzo smakował). Chodzi mi o dobrą i zdrową karmę, żaden Whiskas. Co mi poradzicie?

Little20

Od: Śro sty 11, 2006 11:13

Post » Nie lis 05, 2006 18:38

Little20 pisze:Co do suchego to jaka karma będzie najlepsza dla kociaka ok 5 m-cy? Kupiłam jej niedawno suchy pokarm, ale nie chce go jeść, może cząsteczki są dla niej za duże (pokarm z drobniejszymi cząstkami bardzo smakował). Chodzi mi o dobrą i zdrową karmę, żaden Whiskas. Co mi poradzicie?

royal canin babycat, ma bardzo małe kawałeczki. Jest jeszcze royal kitten, trochę większe, ale i tak małe;)

Ivette

Od: Sob lis 19, 2005 17:05

Post » Nie lis 05, 2006 18:44

Dzięki wielkie. Spróbuję. A w zasadzie to mój kot wybredny spróbuje :D .

Little20

Od: Śro sty 11, 2006 11:13

Post » Nie lis 05, 2006 21:52

Kamila_i_Kot_Nad_Koty pisze:Chociaż z drugiej strony, jak wychodze do pracy i kot zostaje sam na 8 godzin, to jak tu go zostawić bez jedzenia...?
SPróbuję go przestawić z puszek na suche, jakoś to będzie...

Moje koty dostają swoją porcję jedzenia o 7 rano, a drugi raz dostają jeść o 18. Mimo tego, że bywam w domu w ciągu dnia - nic nie przetrącają...ale u mnie zawsze tak było, a i tak przytyły...teraz zmieniłam tylko karmę i dawki...

izaA

Post » Pon lis 06, 2006 0:53

Chciałam się tylko odnieść do wcześniejszego postu i napisać po raz kolejny, że nazwa PURINA nie jest wyznacznikiem jakości :!: Purina produkuje i Darlingi i Pro Plany, a są to karmy, które dzieli przepaść. Nie łapmy się na to, że Purina to od razu cool- bo to nieprawda. To samo jest z Gourmetami- są polecane, bo Puriny. Mają ładne nazwy i fajne kotki na opakowaniach- a poza tym nic fajnego nie mają, bo stoją na półce z badziewiakami typu W lub KK.

Co do RC to moje jadły ją bardzo długo, od tej firmy zaczęliśmy zdrowe jedzenie bo wcześniej były Whiskasy, KiteKaty etc. Moje wszamały jakieś 10kg Outdoora i dopiero poczęłam się interesować innymi karmami. RC jest polecane, bo jest powszechne i ma dobrą reklamę. Pomimo tego nie uważam, zeby to była karma tragicznie zła. Teraz karmie Biomillem, ale parę dni temu zamówiłam RC Beauty & Care, bo to karma w sam raz dla moich sierściuszków- są wychodzące i przechodzą teraz okres linienia. Biomill nie ma wersji typowo odkłaczającej, takze na razie od niego odejdę na korzyśc RC i Mastery, później pewnie wrócimy do niego i do PPP Young & Active :wink:

Zuza- Figa, ja już to mówiłam dużo razy i wszyscy mówili ale powtórzę: Jak nie masz dojścia do sklepu z dobrymi karmami to zamów przez internet, ja jestem od Ciebie rok starsza, mieszkam w mieście z 5 tysiącami mieszkańców i zoologicznego tu nie ma żadnego. Od paru lat (jak zmądrzałam i zaprzestałam karmić badziewiem) zamawiam tylko przez internet, nie tylko karmy ale praktycznie wszystko co potrzebne kotom. Jestem bardzo zadowolona, koty też :wink: Polecamy taki sposób kupowania

A o tej włoskiej karmie nikt Ci nic nie powie, dopóki nie podasz nazwy- nie wierze, ze nie ma jej na opakowaniu

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Pon lis 06, 2006 10:55

Podobno bardzo dobrą wersję odkłaczającą ma Bosch Sannabelle Sensitive :D (nie wiem czy dobrze zapamiętałam pisownię :oops: )

izaA

Post » Pon lis 06, 2006 14:47

RC ma faktycznie dobrą reklamę - i w czasopismach widoczny, i banerki w lecznicach stoją, ja się tym kierowałam, kiedy przestawiałam kota z supermarketowego suszu (najpierw Eukanuba Hairball z zalecenia weta, potem Iams hairball - bo pan w zoologu mi wcisnął, a potem zaczęłam kombinować, jakie są jeszcze rodzaje karmy i czym sie różnią - i trafiłam na RC, bo o nim wiedziałm, że jest...) - o wiekszości innych karm dowiedziałam się dopiero z forum, bo nie mają takiego dobrego marketingu jak RC, sporadycznie w kocie pojawi sie jakas mała, ledwie widoczna reklama sanabelle, gdzieś się natknęłam jeszcze na ProPlana i Acane... a o innych cisza
Obrazek

Fri

Od: Śro sty 25, 2006 17:02

Post » Pon lis 06, 2006 16:00

Ja też o prawie wszystkich (tych lepszych) karmach dowiedziała się na forum! Tylko Rc znałam.
DamaKier a co do tej włoskiej karmy, to oczywiście jest nazwa, tylko zapomniałam jaka ;), Myślałam, ze może sobie ktoś ją skojarzy ;)
Zobacze jak będę następnym razem w zoologicznym!
A co do tego kupowania przeZ neta też już mówiłam, wiele razy, że napewno bym kupowała tylko przez neta ale problemem jest moja mama! Mówi min. "a to za przesyłke przecież jeszcze płacić trzeba, a sami jechać nie będziemy bo to na to samo wychodzi z benzyną!"
Ale raz usiądne wreszcie pożądnie jak będę miała duża czasu iposzukam czegoś pożądnego i w pożądanej cenie ;)
Figusia, leniuuuuuuch kochany :)

Zuza-Figa

Od: Czw sie 31, 2006 19:23

[poprzednia][następna]