Kalendarz F. For Animals -MOŻNA ZAMAWIAĆ-str1-Wydrukowany

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw paź 19, 2006 19:26

Oberhexe pisze:
Agaaa pisze:
dominik pisze:
Oberhexe pisze:Nie zebym się wyrywała do wysyłania zdjęć - ale kalendarz, który segreguje koty na nierasowe i te gorsze (czyli rasowe) zaprzecza moim zdaniem idei miau i nie powinien mieć logo forum.

Nie powiedziałem w żadnym przypadku rasowe = gorsze, tylko że to całkiem inny świat. Ktoś wspominał o tym, że będzie fundacja, jej numer konta, to jak to się ma do rasowego kotka który zawsze ma pełną miseczkę i ciepełko?

Trzeba ustalić jaki jest cel tego kalendarza. Jeśli ma na prawdę pomagać tym na prawdę najbardziej potrzebującym to moim zdaniem nie powinien zawierać kotów które nigdy nie cierpiały głodu i chłodu, ale ten które kiedyś to doświadczyły, ale dzięki pomocy ludzi stały się na prawdę ślicznymi kotkami.

Powtórzę jeszcze raz :wink:
Nigdy na forum nie było podziałów rasowy, nierasowy i chcialabym , żeby tak zostało. To ma swój urok i dlatego tu jestem.

Ja bym powiedziała, że jest to jeden z powodów, dla których to forum jest wyjątkowe :D

miau :ok:

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Czw paź 19, 2006 19:27

Oberhexe pisze:
Agaaa pisze:
dominik pisze:
Oberhexe pisze:Nie zebym się wyrywała do wysyłania zdjęć - ale kalendarz, który segreguje koty na nierasowe i te gorsze (czyli rasowe) zaprzecza moim zdaniem idei miau i nie powinien mieć logo forum.

Nie powiedziałem w żadnym przypadku rasowe = gorsze, tylko że to całkiem inny świat. Ktoś wspominał o tym, że będzie fundacja, jej numer konta, to jak to się ma do rasowego kotka który zawsze ma pełną miseczkę i ciepełko?

Trzeba ustalić jaki jest cel tego kalendarza. Jeśli ma na prawdę pomagać tym na prawdę najbardziej potrzebującym to moim zdaniem nie powinien zawierać kotów które nigdy nie cierpiały głodu i chłodu, ale ten które kiedyś to doświadczyły, ale dzięki pomocy ludzi stały się na prawdę ślicznymi kotkami.

Powtórzę jeszcze raz :wink:
Nigdy na forum nie było podziałów rasowy, nierasowy i chcialabym , żeby tak zostało. To ma swój urok i dlatego tu jestem.

Ja bym powiedziała, że jest to jeden z powodów, dla których to forum jest wyjątkowe :D

miau :ok:

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Czw paź 19, 2006 19:28

dominik pisze:Uprzedzając pytania - co z kotem którego ktoś dostał z rodowodem od kogoś innego ratując z złego miejsca czy coś takiego.. Jeszcze raz podkreślę - według mnie to inny świat. Kalendarz powinien pokazywać ładne koty ratowane z jakiegoś złego miejsca, ale by ktoś widząc jego zdjęcie zachwycił się i szukał nie po ludziach którzy przygarnęli rasowego i im się znudził, ale po schroniskach i ogłoszeniach o adopcjach.

A jak sie znajdzie w smietniku albo w piwnicy ulęgnie sie bida rasopodobna jak, nie przymierzając, moja Tytania a`la SIB, z ogródków działkowych to co wtedy?

Problem jest bardziej złożony niż Ci sie wydaje, dominiku... :roll:
www.fundacjafelis.org
na FB: Foondacja Felis
KRS 0000228933 - podaruj nam 1%

Kasia D.

Od: Sob maja 18, 2002 13:40

Post » Czw paź 19, 2006 20:12

Jana pisze:dominiku, czy Ty widziałeś forumowe kalendarze z poprzednich lat? Bo mam nieodparte wrażenie, że nie...

O to samo chciałam zapytać :?
Dominiku, może najpierw obejrzyj poprzednie kalendarze, zorientuj się jak były wydawane i dystrybuuowane, a potem zgłaszaj swoje uwagi. Bo na razie strasznie mieszasz.
Koty w dotychczasowych kalendarzach podpisywane były tylko imieniem, więc nie ma mowy o reklamie hodowli, bo nigdzie nie pojawiają się jej dane ani przydomek hodowlany.
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Czw paź 19, 2006 20:12

a moim zdaniem własnie taki mix jest najlepszy,ludzie czesto nie wiedza jakie piekne koty sa w schroniskach,niech wiedza ze mozna znalezc przerozne,i moze wlasnie szukajac tego rasopodobnego spojrza na buraska (mam słabosc do buraskow i do czarnych) :oops: 8) spojrza na niego i zamiast rasopodobnego wyjda wlasnie z nim,i on bedzie dla nich najpiekniejszy pod sloncem.
Jezeli nie bedzie pod zdjeciami nazw hodowli jezeli kot jest rasowy to jakim cudem zdjecie ma byc reklama??
:roll:

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Czw paź 19, 2006 20:17

Kasiu D., Ty też jesteś nieetyczna ;)
Rasowy Syberyjczyk reklamuje Twoją Fundację w bannerku :lol:

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw paź 19, 2006 20:25

ale fajna dyskusja :lol: :roll:
podpisuje sie pod Agaaa i Oberhexe i Wojtkiem

i wydaje mi sie Dominiku, ze najpierw trzeba okreslic, czy to ma byc kalendarz forumowy czy fundacjowy - i dopiero potem reszte
to jest kwestia najwazniejsza :wink:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Czw paź 19, 2006 20:30

Owszem, sformułowania o "sponsorach" użyłam w odniesieniu do nabywców kalendarza - bo w takiej akcji stają się oni de facto właśnie sponsorami działalności beneficjenta.
W akcji forumowej beneficjent jest - przypomnę jeszcze raz - wyłaniany w drodze głosowania.
W przedsięwzięciu fundacyjnym - siłą rzeczy beneficjentem jest sama fundacja.

Rzecz jest na tym etapie o tyle istotna, że fundacja działa we własnym imieniu, natomiast wentualny komitet działający w imieniu forum powinien mieć uprawomocnienie w postaci zezwolenia MSWiA na przeprowadzenie zbiórki publicznej, zwolnionej z podatku.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Czw paź 19, 2006 20:46

Kasia D. pisze:A jak sie znajdzie w smietniku albo w piwnicy ulęgnie sie bida rasopodobna jak, nie przymierzając, moja Tytania a`la SIB, z ogródków działkowych to co wtedy?

Tak jak wspominałem - albo fundacja i jej numery kont, albo forumowe zdjęcia kotów. Właśnie takie koty o których mówisz według mnie są najodpowiedniejsze do takiego kalendarza, ładne, nietypowe, choć właśnie niehodowlane. Mi nie chodziło o wyeliminowanie kotów ładnych, ale zwracam uwagę, że mieszanie kotów z hodowli i domowych to pewne nieporozumienie. Mówicie że świat jest taki śliczny bez podziałów - owszem, ale ma to się nijak do rzeczywistości. Pokazywanie bidy na jednej stronie i wypasionego kotka na drugiej to bezsens.

Kasia D. pisze:Problem jest bardziej złożony niż Ci sie wydaje, dominiku... :roll:

Doskonale sobie zdaję z tego sprawę jak bardzo złożony jest. Ale teraz dla mnie obserwując te głosy obrony hodowców przed tym że czemu nie ich kotek na kalendarzu mógłbym porównać to do sytuacji gdy piłkarze chcą sobie uszyć stroje i dostają propozycje od "sponsora" taką, że załatwi im formalności związane z krawcem, nawet pozwoli skorzystać z jego bardzo drogiego logo, ale za samą koszulkę trzeba będzie zapłacić.
Dziwi mnie was i wielu innych bezstronność w tej sprawie - w normalnych warunkach za reklamę (a będzie nią zdjęcie z podpisem) słono się płaci. Czy się tego chce czy nie. Takie są prawa rynku po prostu. W przypadku kotów adoptowanych problemu nie ma najmniejszego, bo właściciele nie mają z tego tytułu nic, ich intencje są szczere, gorzej już jeśli chodzi o kastraty i nakolankowce - pojawi się w końcu nazwa hodowli. Czy to nie jest reklama? A gdyby tak zrobić coś takiego, że kryterium by polegało na dofinansowaniu do wybranej fundacji i konkursie na zdjęcie? I nie mówcie że to nie fair w stosunku do innych i hodowcy są pokrzywdzeni - wydajecie w końcu niemałe pieniążki na reklamę, wizytówki i w ogóle, a to są fakty. Hodowla to coś dramatycznie innego od świata bezdomniaczków i adoptowanych kotków. Tam brakuje nawet na podstawowe leki, nie wspominając o jedzeniu, jakimkolwiek. A wy, głównie hodowcy, chcecie to potraktować równo, szkoda tylko że dlatego że z korzyścią dla siebie :( I wiecie to jest przykre w tym wszystkim. Wiele osób na prawdę pomaga, na prawdę kocha koty, ale wiele ciągle dopatruje się korzyści dla siebie. Dla mnie to okropnie nieetyczne :/

Koniec mojej dyskusji w tym temacie, bo nie dogadamy się i już o tym wiem, a nie będę się kłócił, bo to nie ma tu sensu. Ale pomyślcie zawsze o tym czy rzeczywiście chodzi o pomoc czy swój interes, bo bardzo przykro czyta się takie dyskusje.

Teraz mi się dopiero dostanie, prawda? Kalendarze z zdjęć i szablonu na poczekaniu są tworzone przez większość dobrych drukarni cyfrowych za kilka złotych. Hodowców na pewno stać, nikt mi nie wmówi, że nie, ale jak pomagacie już biednym to nie pod warunkiem, że wszystkim powiedzą że dostali niewielką jałmużnę.

Dlatego właśnie proponowałem, tak! podział. Na te złe i okropne, grube koty rasowe, które nigdy nie doznają głodu i cierpienia, oraz te biedne i wychudzone najczęściej niechciane oraz przygarnięte, tak by pokazać, że takie też są ładne. Podział wredny, okrutny i tak niesprawiedliwy. W ogóle samo słowo "podział", jakieś okropne! ale niektórych z was nie razi taki Rydzyk w maybachu proszący babcie o dotacje. Sytuacja jest dokładnie taka sama.

Przepraszam wszystkich hodowców którzy poczuli się urażeni, a nie są tak pazerni. Wielu jest takich, którzy na prawdę bezinteresownie pomagają bezdomniaczkom. Nie mam nic przeciwko rasowemu kalendarzowi, nawet jestem za, ale nie obok biednych kotków najczęściej głodnych i chorych. Bo w takim wypadku mówienie o pomocy to HIPOKRYZJA.

ps. moja propozycja co do zdjęć nie ma jakiegokolwiek znaczenia komercyjnego - chciałem pomóc jeśli kalendarz miałby pomagać, a wątek pokazał mi ktoś kto uznał je za dość ładne. Nie zależy mi na tym, aby akurat moje tam były, kiedyś już miałem swój tylko kalendarz, fajnie ale nic za co dałbym się pokroić :P
Dominik, Ami & Malwa
Obrazek

dominik

Od: Wto sie 08, 2006 0:59

Post » Czw paź 19, 2006 21:20

Dominik, mam jedno pytanie: widziałeś choć jeden kalendarz miau?
Bo z Twoich wypowiedzi wynika, że nie masz pojęcia, jak te kalendarze wyglądają, a wypowiadasz się, jakbyś był ekspertem.

W żadnym kalendarzu miau nie pojawiła się nazwa żadnej hodowli, zaś słowa o rzekomej pazerności hodowców, które padły w Twoim poście, utwierdzają mnie w przekonaniu, ze w jednym jesteś naprawdę świetny - w wywoływaniu konfliktów.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Czw paź 19, 2006 21:38

Dominiku, chyba nie przeczytałeś wcześniejszych postów, w których tłumaczono Ci jak wyglądały poprzednie kalendarze.

Tutaj masz okładkę http://img245.imageshack.us/img245/6123/okladkazz6.jpg i marzec http://img374.imageshack.us/img374/6451/03vi9.jpg z ubiegłego roku. Miesiąc dobrałem specjalnie tak, że są na nim koty rasowe. Możesz powiedzieć co jest tu reklamowane?

dominik pisze: A wy, głównie hodowcy, chcecie to potraktować równo, szkoda tylko że dlatego że z korzyścią dla siebie :( I wiecie to jest przykre w tym wszystkim. Wiele osób na prawdę pomaga, na prawdę kocha koty, ale wiele ciągle dopatruje się korzyści dla siebie. Dla mnie to okropnie nieetyczne :/

Ty wiesz, która z osób wypowiadających się w tym wątku jest hodowcą? Ja wiem o jednej, co nie wyklucza, że jest ich więcej.

Dominiku, Komitet Kalendarzowy w ubiegłym roku liczył 5 osób. Dwie z nich to czynni hodowcy. Dwie następne to opiekunowie kotów rodowodowych. Oni dopiero mieli możliwość reklamowania się w kalendarzu. Możesz wskazać, gdzie jest taka reklama?

Zmiany
Zmniejszyłem zdjęcia i przeniosłem je na serwer ImageShack.
Ostatnio edytowano Sob paź 21, 2006 17:13 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw paź 19, 2006 22:06

Dominiku, jak się gdzieś przychodzi i zamierza bywać, to warto zapoznać się z historią i kolorytem miejsca.
Nie udawać wszystkowiedzącego, bo - przepraszam za wyrażenie - bredzisz.
Skorzystaj z wyszukiwarki, zapoznaj się z wątkami o poprzednich kalendarzach, zorientuj się chociaż mniej więcej kto co robi i jakie koty ma w domu - bo takie wątki też są - a potem sobie podyskutujemy o wszyzstkich nurtujących Ciebie kwestiach.
Bo to co wypisujesz, to brnięcie w złym kierunku.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Czw paź 19, 2006 22:13

dominik pisze:Nie mam nic przeciwko rasowemu kalendarzowi, nawet jestem za, ale nie obok biednych kotków najczęściej głodnych i chorych. Bo w takim wypadku mówienie o pomocy to HIPOKRYZJA.

Dominik, czy to znaczy ze chcesz zrobic zdjecia kotom, ktore w tej chwili sa w schronisku?
bo jesli to sa koty wyciagniete ze schroniska przez nas i odchuchane, to raczej nie mozna mowic o nich, ze sa najczesciej glodne, przynajmniej u mnie w domu tak nie jest 8O
co wiecej, czesto na te wlasnie wyciagniete ze schroniska sie bardziej chucha i dmucha niz na pozostale :wink:

BTW nie sadze, zeby kalendarz tylko z kocimi chorymi biedami mial duze wziecie

Beata

Post » Czw paź 19, 2006 22:14 kot

juz odpowiadamy
proponujemy nastepujaca formułe
jest to kalendarz fundacyjny ze zdjeciami kotow forumowych , udostepionych przez osoby chetne i zdjecia beda wylonione droga glosowania
1. kazda osoba moze przeslac tylko jedno zdjecie
2. sposrod zdjec nadeslanych zostana wylonione najlepsze 100 pod wzgledem technicznym , ktorych miniatury zostana umieszczone w watku forumowym i poddane ogolnemu glosowaniu.
3. glosowanie pokaze , ktore zdjecia zostana zakwalifikowane do kalendarza
4.dane techniczne wymagane od zdjec i termin podamy jutro

pini1

Od: Nie cze 30, 2002 19:56

Post » Czw paź 19, 2006 22:15 Re: kot

pini1 pisze:proponujemy nastepujaca formułe
jest to kalendarz fundacyjny ze zdjeciami kotow forumowych , udostepionych przez osoby chetne i zdjecia beda wylonione droga glosowania

no i wszystko jasne :wink:
fundacja moze zrobic co chce i jak chce, przestaje sie wtracac :lol:

Beata

[poprzednia][następna]