Kalendarz F. For Animals -MOŻNA ZAMAWIAĆ-str1-Wydrukowany

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Czw paź 19, 2006 19:01

dominik pisze:
Wojtek pisze:A co z rasowymi wyciągniętymi ze schroniska? I z rasowymi, których opiekunowie nie są hodowcami? :D

Kasiu, Wojtku - to była tylko propozycja, ja tym nie rządzę, nie ja decyduję. Myślę że pomysł jest w porządku, bo inaczej mamy sytuację gdy typu Rydzyk wysiadający z Maybacha i proszący o datki na biednych.
Co do rasowych kotów - gdzie w schronisku są takie? Rasowy to kot z rodowodem, nikt kto go ma nie odda do schroniska. Jedyne które tam są to koty "rasowe". O ile rodowód jakoś cudownie się nie znajdzie to można mówić o kocie w typie danej rasy, a nie rasowym.

Co do kotów rasowych których opiekunowie nie są hodowcami to moim zdaniem jest nie na miejscu. To koty które kosztowały wiele, nigdy nie pamiętają głodu i bólu. Całkiem inny świat. Kalendarz moim zdaniem by miał dobry wydźwięk powinnien zawierać zdjęcia kotów które są piękne, to przede wszystkim, ale też i które pokażą, że warto poszukać kota w schronisku, albo adoptować od kogoś, a nie kupić u hodowcy.

Kasiu nie znam historii Twojego kotka, pewnie jest jednak dobrym przykładem takiego, który właśnie powinien być w kalendarzu moim zdaniem, jeśli tak jest. Zauważ Wojtku że Kasia nie pisze o kocie rasowym, ale w typie rasowego.

Uprzedzając pytania - co z kotem którego ktoś dostał z rodowodem od kogoś innego ratując z złego miejsca czy coś takiego.. Jeszcze raz podkreślę - według mnie to inny świat. Kalendarz powinien pokazywać ładne koty ratowane z jakiegoś złego miejsca, ale by ktoś widząc jego zdjęcie zachwycił się i szukał nie po ludziach którzy przygarnęli rasowego i im się znudził, ale po schroniskach i ogłoszeniach o adopcjach.

ps. wszystko moim zdaniem, pamiętajcie - nie mam związku z kalendarzem - ale jak to ma być kalendarz fundacyjny to moim zdaniem gryzie się z ideami rasowymi

Jawna dyskryminacja :wink:
Uważam , że w kalendarzu powinny znaleść się koty ''wszystkich ras'', bo byłby to kalendarz forumowy.
Nigdy na forum nie było podziałów rasowy, nierasowy i chcialabym , żeby tak zostało. To ma swój urok i dlatego tu jestem.
Ostatnio edytowano Czw paź 19, 2006 19:05 przez Agaaa, łącznie edytowano 2 razy

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

dominiku, czy Ty widziałeś forumowe kalendarze z poprzednich lat? Bo mam nieodparte wrażenie, że nie...

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Oberhexe pisze:Nie zebym się wyrywała do wysyłania zdjęć - ale kalendarz, który segreguje koty na nierasowe i te gorsze (czyli rasowe) zaprzecza moim zdaniem idei miau i nie powinien mieć logo forum.

Na razie bazujemy tylko na domysłach.
W tytule wątku jest "forumowy kalendarz", z kolei Dominik pisze:
dominik pisze:ps. wszystko moim zdaniem, pamiętajcie - nie mam związku z kalendarzem - ale jak to ma być kalendarz fundacyjny to moim zdaniem gryzie się z ideami rasowymi

Poczekajmy na szczegółowe informacje organizatorów.

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw paź 19, 2006 19:02

BTW. jeśli kalendarz fundacyjny, to nie forumowy.
Wydanie kalendarza forumowego powinno odbywać się drogą przetartą przez ubiegłoroczny komitet (cześć mu i chwała), czyli jako w pełni legalna zbiórka publiczna.
A fundacja moze oczywiście wydać sobie swój kalendarz ze zdjęciami wybranymi według dowolnego klucza, tylko nie będzie to już kalendarz forumowy.
To chyba dość oczywiste.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Czw paź 19, 2006 19:02

Oberhexe pisze:Nie zebym się wyrywała do wysyłania zdjęć - ale kalendarz, który segreguje koty na nierasowe i te gorsze (czyli rasowe) zaprzecza moim zdaniem idei miau i nie powinien mieć logo forum.

Nie powiedziałem w żadnym przypadku rasowe = gorsze, tylko że to całkiem inny świat. Ktoś wspominał o tym, że będzie fundacja, jej numer konta, to jak to się ma do rasowego kotka który zawsze ma pełną miseczkę i ciepełko?

Trzeba ustalić jaki jest cel tego kalendarza. Jeśli ma na prawdę pomagać tym na prawdę najbardziej potrzebującym to moim zdaniem nie powinien zawierać kotów które nigdy nie cierpiały głodu i chłodu, ale ten które kiedyś to doświadczyły, ale dzięki pomocy ludzi stały się na prawdę ślicznymi kotkami.
Dominik, Ami & Malwa
Obrazek

dominik

Od: Wto sie 08, 2006 0:59

Post » Czw paź 19, 2006 19:06

Oberhexe pisze:BTW. jeśli kalendarz fundacyjny, to nie forumowy. (...)
To chyba dość oczywiste.

Jak najbardziej.

W obu przypadkach jednak ważna jest forma - albo numery fundacji i zdjęcia kotów nierasowych, albo brak tych informacji i zdjęcia. W przypadku zdjęcia kota rasowego i prośby o datek to wielka hipokryzja :/
Dominik, Ami & Malwa
Obrazek

dominik

Post » Czw paź 19, 2006 19:07

dominik pisze:

Nie powiedziałem w żadnym przypadku rasowe = gorsze, tylko że to całkiem inny świat. Ktoś wspominał o tym, że będzie fundacja, jej numer konta, to jak to się ma do rasowego kotka który zawsze ma pełną miseczkę i ciepełko?

Trzeba ustalić jaki jest cel tego kalendarza. Jeśli ma na prawdę pomagać tym na prawdę najbardziej potrzebującym to moim zdaniem nie powinien zawierać kotów które nigdy nie cierpiały głodu i chłodu, ale ten które kiedyś to doświadczyły, ale dzięki pomocy ludzi stały się na prawdę ślicznymi kotkami.

Czyli kalendarz tegoroczny nie pomógł w pełni, tak? Mimo dużych kwot, które udało sie zebrać?
Chyba nie wiesz, o czym mówisz.

Oberhexe

Post » Czw paź 19, 2006 19:07

dominik pisze:(...)Zauważ że idea zbierania funduszy na biedne koty i koty rasowe się kłóci sama z sobą. To takie nieetyczne po prostu. (...)

No i okazało się, wszystkie forumowe kalendarze z poprzednich lat były nieetyczne :lol:
Bo przecież fundusze z nich uzyskane poszły do schronisk, ale były w nich zdjęcia kotów domowych, rasowych i "rasowych" :D

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Czw paź 19, 2006 19:08

Wojtek pisze:więc fotografia "persa" bez papierów, wyciągniętego ze schroniska i odchuchanego przez opiekuna, niczym nie będzie się różniła od fotografii persa z rodowodem

Właśnie chyba o to chodziło Twojej przedmówczyni. Pewnie że te kotki nie sa w niczym gorsze ani lepsze ale:
1. w ksiegarniach pólki sie uginaja od kalendarzy z persami i innymi rasowymi kotami (rodowodu nie da sie sprawdzić - na zdjęciu wyglądają jak rasowe)
2. nie sugerujmy ludziom że w schroniskach można przebierać w kotach "rasopodobnych" (sorry za twór językowy :wink: ) bo tak nie jest, takie koty trafiaja sie sporadycznie
3. dachowce też potrafia być śliczne i nikt ich do profesjonalnego kalendarza nie "zatrudni" a przecież i kotkowi bez łapkilub oka można zrobić śliczne zdjęcie.
Obrazek
"Nie miłosierdzie a sprawiedliwość jesteśmy winni zwierzętom"

ania c

Od: Czw lis 24, 2005 12:56

Wojtek pisze:
dominik pisze:(...)Zauważ że idea zbierania funduszy na biedne koty i koty rasowe się kłóci sama z sobą. To takie nieetyczne po prostu. (...)

No i okazało się, wszystkie forumowe kalendarze z poprzednich lat były nieetyczne :lol:
Bo przecież fundusze z nich uzyskane poszły do schronisk, ale były w nich zdjęcia kotów domowych, rasowych i "rasowych" :D

To była hipokryzja, Wojtku, teraz już wiesz.

Oberhexe

dominik pisze:

Powtórzę jeszcze raz :wink:
Nigdy na forum nie było podziałów rasowy, nierasowy i chcialabym , żeby tak zostało. To ma swój urok i dlatego tu jestem.

Agaaa

Od: Wto sty 18, 2005 17:04

Post » Czw paź 19, 2006 19:10

Agaaa pisze:
dominik pisze:

Powtórzę jeszcze raz :wink:

Ja bym powiedziała, że jest to jeden z powodów, dla których to forum jest wyjątkowe :D

Oberhexe

Post » Czw paź 19, 2006 19:12

Dominiku, ale nikt za pomocą kalendarza nie będzie zbierał pieniędzy na hodowle 8O
Tylko właśnie na organizację, która zajmuje się kocimi biedami.
Co do samej idei sponsoringu - to akurat właśnie na tym ona polega, że ktoś daje kasę w zamian za reklamę. Ale to tak generalnie, bo tu sformułowanie "sponsorzy" użyte przez Beliowen, oznaczało, IMHO, osoby, które kupuja kalendarz.

Rozumiem, że koty rasopodobne, wyciągnięte ze strasznych warunków, powinny być fotografowane z tabliczką "nie mam rodowodu, jestem z tego świata" :lol: :twisted:
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Czw paź 19, 2006 19:12

dominik pisze:Uprzedzając pytania - co z kotem którego ktoś dostał z rodowodem od kogoś innego ratując z złego miejsca czy coś takiego.. Jeszcze raz podkreślę - według mnie to inny świat. Kalendarz powinien pokazywać ładne koty ratowane z jakiegoś złego miejsca, ale by ktoś widząc jego zdjęcie zachwycił się i szukał nie po ludziach którzy przygarnęli rasowego i im się znudził, ale po schroniskach i ogłoszeniach o adopcjach.

A wręcz odwrotnie uważam , ze koty rasopodobne też powinny miec swoje miejsce w kalendarzu , bo one tez nieraz cierpią w schroniskach tylko nikt tam ich nie szuka. Bo nikomu do głowy mysl nie wpadnie ,ze kot "rasowy" moze wyladować w schronisku...
Obrazek

Formica

Od: Wto kwi 12, 2005 12:05

Post » Czw paź 19, 2006 19:24

Agaaa pisze:Jawna dyskryminacja :wink:
Uważam , że w kalendarzu powinny znaleść się koty ''wszystkich ras'', bo byłby to kalendarz forumowy.

Mi nie chodzi cały czas o to, że koty rasowe są gorsze, są inne, zazwyczaj znacznie piękniejsze i zadbane. Ale jak to się ma do tego ze fundacja?

Nie widziałem w poprzednich latach kalendarzy - nie wiem jak wyglądały i jak to działało. Zwracam jednak uwagę, że albo fundacja, albo koty rasowe inaczej to jest nieetyczne. Tu chodziło raczej o pomoc właśnie schroniskowcom.

Znam bardzo dobrze pewną drukarnię, jeśli ten kalendarz będzie razem z kotkami rasowymi to pomyślę nad tym by zainicjować akcję druku kalendarzy schroniskowych i dla kotów schroniskowych. Bez cienia - przepraszam za słowo - komercji. Nie dlatego że koty rasowe są jakoś gorsze, ale dlatego, żeby ludzie zobaczyli kalendarz z zdjęciami kotów, które zostały uratowane, a nie są w ofercie jakiejś hodowli. Nie byłoby loga forum owszem, dla mnie po prostu ważne jest by ktoś mógł detalicznie kupić taki kalendarz i zainteresował się nie hodowlą, ale pomocą schronisku lub ich kotami.

W ogóle trzeba doprecyzować pewne sprawy, bardzo bardzo ważne:
- kto wybiera zdjęcia i wedle jakiego kryterium
- jaki jest cel kalendarza
- gdzie bedzie mozna go kupic i z jakie okazji
- na co przeznaczony bedzie zysk
- jakie informacje beda o zdjeciu

Nie chce by właściciele kotów rasowych czuli się pokrzywdzeni, sam myślę kiedyś o kocie rasowym i na pewno będzie piękny, ale w tym przypadku to spora reklama i komercyjnie w perspektywie czasu zysk. Najpiękniejsze koty trzeba promować owszem.

Myślę, że warto zastanowić się nad dwiema wersjami kalendarza - samych kotów rasowych (i wtedy wybierać po jednym zdjęciu różnych ras, by nie było np dwóch persów) i w nim nie zamieszczać informacji o fundacjach, a zysk przeznaczyć na wybrany podmiot, oraz drugi taki fundacyjny.

ps. pamiętajcie cały czas, że wszystko moim zdaniem, drażliwą kwestię poruszyłem i nikogo nie chce skrzywdzić, zapraszam więc do dyskusji.
Dominik, Ami & Malwa
Obrazek

dominik

[poprzednia][następna]