Kot ma ciągle rozwolnienie ;/

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie paź 08, 2006 18:42 Kot ma ciągle rozwolnienie ;/

Witam,

Znalazłem kota 2 tygodnie temu, jest młody...ma ok. 3 miesiące.
Tydzień temu został odrobaczony, poprzez tabletke (wewnęcznie) i pudrem (zewnęcznie).Dodatkowo nosi obrózke.
Zastanawiam się czy to może być powodem kota częstego rozwolnienia, chociaż kot od znaleznienie cierpi na rozwolnienie.
Kot dostał u weterynarza zastrzyki z witaminami itd., ale po tygodniu od wizyty nic się nie poprawia.
Do tego kot nie załatwia się zawsze do kuwety, czasami zdarza mu się zmoczyć i załawtić gdzieś indziej.
Proszę o porade!

Pozdrawiam
[/b]

daro0

Od: Wto wrz 26, 2006 17:06

Post » Nie paź 08, 2006 18:49

czym karmisz malucha?? nie dajesz mu przypadkiem mleka krowaiego?? co do sikania poza kuweta - to maly kociak, jesli znaleziony to moze jeszcze sie nie nauczyl...
Nie robię już drapaków.
Sprzedaję chusty do noszenia dzieci

covu

Od: Nie sty 09, 2005 9:56

Post » Nie paź 08, 2006 18:52

Tak daje mu krowie mleko, ale rozcięczam je woda.
Daje mu też jedzenie Whiskas junior, dostaje także gotowane skrzydełka z marchewką.

daro0

Od: Wto wrz 26, 2006 17:06

Post » Nie paź 08, 2006 18:55

Mleko powoduje często biegunki u kotów. Odstaw je zupełnie, niech pije tylko wodę.
Poza tym może zamiast Whiskasa warto dawać mu po prostu mięso i jakąs dobrej jakości suchą karmę?
Obrazek

kordonia

Od: Czw sty 30, 2003 13:59

Post » Nie paź 08, 2006 19:04

Mleko won z jadlospisu... czesto powoduje biegunki u kotow - to moze byc przyczyna. whiskas to tez nie jest dobra karma, tez moze powodowac nietolerancje pokarmowa...
moze kup lepsza karme (z tanszych acana kitten, proformance kitten) sucha i do tego kurczaczka gotowanego (to akurat dobry pomysl - tylko skorki bym wyrzucila z kurczaka - one zawieraja toksyny uzywane to usuwania pior)
Nie robię już drapaków.
Sprzedaję chusty do noszenia dzieci

covu

Od: Nie sty 09, 2005 9:56

Post » Nie paź 08, 2006 19:05

Kotek pewnie ma rozwolnienie po mleku krowim. Kup mu specjalne mleko dla kociąt, np Gimpeta, albo RC Babycat milk.
Możesz mu podawać biały ser.

Wyrzuć whiskas, prawdopodobnie też powoduje biegunkę!

Karm go samym mięskiem z ryżykiem, marchewka też może być.

Możesz mu kupić specjalną suchą karmę dla maluszków ROyal Canin Babycat - w różowym opakowaniu, po suchym kooopal powinien się poprawić.
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Nie paź 08, 2006 19:46

jeśli kot ma ok. 3 miesiące, to juz nie potrzebuje mleka- możesz mu go nie podawać. Jest specjalne mleko dla kotów, o obnizonej zawartości laktozy- mleko Klara, ale mleko trakutjemy jako jedzenie, nie jako picie- woda oprócz tego musi być.
I żadnych whiskasów- jest na forum odpowiedni temat. Po whiskasie biegunka to wcale nie najpowazniejsze możliwe powikłanie. Karma kitten- royal canin, do tego jakies dobre puszki- np. animonda carny kitten.

Ivette

Od: Sob lis 19, 2005 17:05

Post » Nie paź 08, 2006 20:16

Dopóki kot się nie ustabilizuje powiniem być karmiony gotowanym kurczakiem z ryżem i marchewką, albo jak nie będzie chciała ryżu i marchewki - to samym kurczakiem. Może też dostawać surowe mięso.

Ponieważ biegunka trwa już dość długo i kot ma już pewnie podrażnione jelita, należy iśc z nim do weterynarza, który wspomoże lekami powrót do zdrowia.

Dobrze też byłoby wykonać podstawowe analizy moczu i kału, jeżeli sytuacja się nie poprawi.

Kocurro

Od: Nie sty 11, 2004 20:31

Post » Pon paź 09, 2006 9:28

ja bym tak jak Kocurro odstawila wszelkie gotowce i przez jakis czas karmila gotwanym kurczakiem (udka, filet, skrzydełka) z odrobinka ryzu.
Mleko odstaw zupełnie, karmy typu whiskas tez.
Na odbudowe flory bakteryknej w jelitkach dobry jest lakcid.
No i mimo wszystko poszlabym do weterynarza. Byc mzoe kociak potrzebuje jakies dodatkowe witaminy, elektrolity, bo bigunka i wymioty dla maluszkow sa bardzo niszczące.
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Pon paź 09, 2006 10:29

To ja się podłączę pod wątek.
Mam od tygodnia kota - znajdę. Ma około 2 lat. No i tez mam z nim biegunkowy problem.
Gdy dostaje wołowinę lub drób (surowe przemrożone) które najbardziej lubi, ma biegunkę. Gdy przez cały dzień jest na puszkach (animoda) qpal jest ok. Troszkę to dziwne....
No i nie za bardzo chce jeść suche (RC). Tzn jadł na początku jak był jeszcze bardzo wygłodzony, a teraz to tak parę chrupek przegryzie i koniec.
Już sama nie wiem czym go karmić....

ryb-ka

Od: Pon wrz 04, 2006 12:30

Post » Pon paź 09, 2006 10:35

covu pisze: tylko skorki bym wyrzucila z kurczaka - one zawieraja toksyny uzywane to usuwania pior)

????
Czyli ludzie tez tego nie powinni jeść? A ja kotom kupuje i gotuję skrzydełka i myslałam, że je zdrowo karmię. Czy może z tych skórek nalezy zrezygnowac tylko w przypadku kotów z podrażnionym przewodem pokarmowym? Bo jak zaczn obierać te skrzydełka ze skóry, to równie dobrze mogę ich wcale nie robić....

Tosza

Od: Śro mar 16, 2005 21:18

Post » Pon paź 09, 2006 21:19

kattowit to karma w puszkach i sucha,ktora normuje wyproznienia.do dostania w bardzo niewielu sklepach.jesli bedziesz miala problem ,prosze o wiadomosc na pw.unormowala wyproznienia u kota ktory regularnie robil po nogach i na kolana swojej pani tez.

boni

Od: Nie wrz 24, 2006 21:02

Post » Czw lip 22, 2010 16:32 Re: Kot ma ciągle rozwolnienie ;/

nasza prawie roczna kotka wróciła do nas po miesiącu i 10 dniach nieobecności.Prawdopodobnie została wywieziona przez złośliwego sąsiada któremu przeszkadzały jej zawodzenia podczas rui.Nie wierzyłam że jeszcze ją zobaczymy ale jednak cuda sie zdarzają!:)Trafiłam na ten wątek szukając informacji o rozwolnieniu u kota,ponieważ nasza kicia cierpiała do wczoraj z tego powodu.Chciałam Wam podziękować za informacje o tym czym ją leczyć.Dawaliśmy jej węgiel i smectę na przemian oraz przeszła na dietę złożona z kurczaka i marchewki.Pomogło!Dzisiaj jest już o niebo lepiej i widać że kotek ma wreszcie ochotę do życia:)Whiskas w puszce jej zdecydowanie szkodził.Kotka dochodzi do siebie po tych przygodach które miała na wolności żeby móc wrócić do domu.Dodam że wróciła wyglądając jak szkielet i miała kilka kleszczy.Ja jestem wciąż pod wrażeniem jej wytrwałości mimo tak młodego wieku.Na pewno bedziemy zaglądać na tę stronę:)Pozdrawiamy i dziękujemy za rady!
Karolina i kotka Sara.

Karo_84

Od: Czw lip 22, 2010 16:17

Post » Czw lip 22, 2010 17:16 Re: Kot ma ciągle rozwolnienie ;/

Karo_84 pisze:nasza prawie roczna kotka wróciła do nas po miesiącu i 10 dniach nieobecności.Prawdopodobnie została wywieziona przez złośliwego sąsiada któremu przeszkadzały jej zawodzenia podczas rui.Nie wierzyłam że jeszcze ją zobaczymy ale jednak cuda sie zdarzają!:)Trafiłam na ten wątek szukając informacji o rozwolnieniu u kota,ponieważ nasza kicia cierpiała do wczoraj z tego powodu.Chciałam Wam podziękować za informacje o tym czym ją leczyć.Dawaliśmy jej węgiel i smectę na przemian oraz przeszła na dietę złożona z kurczaka i marchewki.Pomogło!Dzisiaj jest już o niebo lepiej i widać że kotek ma wreszcie ochotę do życia:)Whiskas w puszce jej zdecydowanie szkodził.Kotka dochodzi do siebie po tych przygodach które miała na wolności żeby móc wrócić do domu.Dodam że wróciła wyglądając jak szkielet i miała kilka kleszczy.Ja jestem wciąż pod wrażeniem jej wytrwałości mimo tak młodego wieku.Na pewno bedziemy zaglądać na tę stronę:)Pozdrawiamy i dziękujemy za rady!
Karolina i kotka Sara.

Karo, może jeszcze kicię wysterylizujesz? To na pewno przedłuży jej życie i ten czepialski sąsiad nie będzie już miał pretekstów do narzekań ;). Poza tym kotki także czasem wędrują podczas rui - kto wie, może wasza kicia też postanowiła iść na spacer? W każdym razie winne są hormony i w tym wypadku polecam sterylizację :).

Co do ciągłych biegunek: warto, w przypadku gdy korekcja diety nie przynosi rezultatów, wybrać się do weterynarza i wykonać badanie parazytologiczne. Uporczywe biegunki bywają sprawką różnych robali, na przykład lamblii (giardia duodendalis to mój "firmowy" problem - pasożyt trudny do wybicia :( ). Czasem potrzebne jest dość długotrwałe leczenie, jednak to dla kota niejednokrotnie ogromna ulga.

starchurka

Od: Nie sie 26, 2007 0:09

Post » Śro paź 26, 2011 10:16 Re: Kot ma ciągle rozwolnienie ;/

Witam mój kicik ma rozwolnienie od 2-3 dni....nie wiem czemu..nie wychodzi na dwór wogóle, tylko wtedy jak gdzies z nim jade to w koszyku jedzie. Jest to pers, biały, więc niestety nastepny minus jak wychodzi z kuwety muszę go myć :/.
Ktoś wie co mu dolega? Karmę je Whiskas z wątróbką ( innych karm nie chce tych droższych w szczegolnosci nie lubi typu Royal i inne ), jeszcze lubi KitKat, ma stały dostęp do wody świeżej temp pokojowa. Może najadł się kwiatków z parapetu? - lubi podgryzac (oczywiscie gonię go ) a jak mu kupie trawę dla kotów to ją olewa... :/ co mu jest?!? :? :(

carrotka85

Od: Śro paź 26, 2011 10:10

[następna]