Karma Acana

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto wrz 26, 2006 17:39

Beliowen pisze:
Beata pisze:na Biomilla mnie chyba nie stac - nie lubie byc zalezna od innych, a tu wydaje sie, ze to jeden z podstawowych warunkow, dzieki ktorym mozna miec Biomilla taniej
:wink: :roll:

8O

Bez przesady z tą zależnością...

hmm
napisalas:
Beliowen pisze:Mne się też wydawało że mnie nie stać na Biomilla.
Cena 69 zł za paczkę 2 kg była zaporowa.

Ale znalazłam kogoś, dzięki komu mogę kupować tę karmę taniej, znacznie taniej, po cenach hurtowych.

jak zamawiam w Animalii czy kupuje w sklepie, jestem zalezna tylko od tego, czy akurat maja towar "na skladzie"
nie interesuje mnie, czy pan, ktory mi zamowienie dostarcza, mnie lubi czy nie
jak zamawiam przez kogos, to zalezy tez od tego kogos i moze zalezec od moich z nim stosunkow, a przeciez moze byc roznie
moze byc tez tak, ze nie chce mi sie z kims utrzymywac stosunkow towarzyskich tylko po to, zeby moc zamowic taniej - Maryla pisze, ze "staje na glowie" ale mnie osobiscie by sie nie chcialo

nie nazwalabys tego pewna zaleznoscia? 8O
od innych :wink:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Wto wrz 26, 2006 17:48

dołączę się do wątku. Mam pytanie o suchą karmę animondy rafine cross. Wiem ze saszetki o takiej nazwie nie sa zbyt ciekawe, ale ta sucha karma ma 35% mięsa. czy to oznacza ze jest dobra? wiem ze acana ma 60% ale polecane hills juz tylko 8%. mi ta animonda wydaje sie ciekawa, a cena bardzo przystepna. co jest tak naprawde wyznacznikiem tego czy karma jest dobra? bo sama nazwa firmy mnie nie przekonuje

espana

Od: Pon sie 28, 2006 14:29

Post » Wto wrz 26, 2006 18:02

o ile dobrze pamietam, Animonda Rafinee ma sporo barwnikow, ktore nie powinny sie pojawiac w suchej karmie.....

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Wto wrz 26, 2006 22:25

Beata pisze:o ile dobrze pamietam, Animonda Rafinee ma sporo barwnikow, ktore nie powinny sie pojawiac w suchej karmie.....

dokładnie, skład również mało zachwycający..
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Nie paź 01, 2006 11:39

Pozwolę sobie dorzucic swoje trzy grosze.

Na stronie polskiej Acany tego jeszcze nie ma, ale karma zmieniła skład - juz miesiąc temu dostałam z Animalii nowa wersję. Jest IMHO jeszcze lepsza.
Głowna zmiana dotyczy źródła węglowodanów, zamiast ryżu jest teraz owies, ale na szczęście nadal nie ma kukurydzy, pszenicy, czy innych zbożowo-glutenowych składników.
Wzbogacono Acanę o składniki pochodzenia roślinnego typu pietruszka, marchew, pomidory, jabłko (występujące w karmach "holistycznych"), czosnek (antybakteryjny, przeciwgrzybiczy), żurawina (żurawina w naturalny sposób reguluje pH moczu, co dla kotów ważne).
Nie ma już kwasu cytrynowego w składzie.

Mrufa na szczęście nie oprotestowała nowej wersji, więc obie jesteśmy zadowolone, tym bardziej, że nowa wersja również jej nie uczula - bałam się tego owsa, ale jest Ok.

Co do sporu: Biomill vs. Acana:
Biomillem nie karmiłam (i nie będę - pszenica i kukurydza odpadają w przypadku Mrufy), ale analizując skład, Acana IMHO wygrywa.
kamena & mruf
Obrazek Obrazek

kamena

Od: Śro kwi 13, 2005 10:11

Post » Nie paź 01, 2006 11:43

kamena pisze:Pozwolę sobie dorzucic swoje trzy grosze.

Na stronie polskiej Acany tego jeszcze nie ma, ale karma zmieniła skład - juz miesiąc temu dostałam z Animalii nowa wersję. Jest IMHO jeszcze lepsza.
Głowna zmiana dotyczy źródła węglowodanów, zamiast ryżu jest teraz owies, ale na szczęście nadal nie ma kukurydzy, pszenicy, czy innych zbożowo-glutenowych składników.
Wzbogacono Acanę o składniki pochodzenia roślinnego typu pietruszka, marchew, pomidory, jabłko (występujące w karmach "holistycznych"), czosnek (antybakteryjny, przeciwgrzybiczy), żurawina (żurawina w naturalny sposób reguluje pH moczu, co dla kotów ważne).
Nie ma już kwasu cytrynowego w składzie.

Mrufa na szczęście nie oprotestowała nowej wersji, więc obie jesteśmy zadowolone, tym bardziej, że nowa wersja również jej nie uczula - bałam się tego owsa, ale jest Ok.

Co do sporu: Biomill vs. Acana:
Biomillem nie karmiłam (i nie będę - pszenica i kukurydza odpadają w przypadku Mrufy), ale analizując skład, Acana IMHO wygrywa.

mogłabyś podać dokładną analizę składu tej nowej Acany?
linka jakiegoś, przepisać z ulotki itp. :) ?
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry

enduro

Post » Nie paź 01, 2006 11:47

Wersja ang. jest na http://www.championpetfoods.com/cats/adult_cat.aspx
To link do Acana Adult Cat.

Jakbyś chciał po polsku to za parę minut podam (jak przetłumaczę)
kamena & mruf
Obrazek Obrazek

kamena

Post » Nie paź 01, 2006 11:49

Beata pisze:o ile dobrze pamietam, Animonda Rafinee ma sporo barwnikow, ktore nie powinny sie pojawiac w suchej karmie.....

i cene ma taką...z nizszej półki, a jak cos jest tak tanie, to daje do myślenia :roll:

Ivette

Od: Sob lis 19, 2005 17:05

Post » Nie paź 01, 2006 11:49

kamena pisze:Wersja ang. jest na http://www.championpetfoods.com/cats/adult_cat.aspx
To link do Acana Adult Cat.

Jakbyś chciał po polsku to za parę minut podam (jak przetłumaczę)

będę bardzo wdzięczny za przetłumaczenie :)
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry

enduro

Post » Nie paź 01, 2006 11:59

a czym sie rozni Acana normalna od Acany extreme?
http://www.acana.com.pl/www/index.php?cat=33&pro=87
wyglada zachęcajaco,w skladzie oczywiscie 8)
tu jest dla psow,ale jak sie nie myle widziałam taka w wersji kociej :oops: :oops:
chyba mi sie jednak cos poplatało :roll: chyba tylko jest dla psow,,a szkoda

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Nie paź 01, 2006 12:04

kasia essen pisze:a czym sie rozni Acana normalna od Acany extreme?
http://www.acana.com.pl/www/index.php?cat=33&pro=87
wyglada zachęcajaco,w skladzie oczywiscie 8)
tu jest dla psow,ale jak sie nie myle widziałam taka w wersji kociej :oops: :oops:

w wersji kociej? chyba jednak nie ;)
skład jest piękny, ale chyba za piękny dla domowych piesków 8)
szybko w kuleczke by się zamieniły ;)
ta karma przeznaczona jest dla psów bardzo aktywnych, pracujących w terenie, mocno "używanych", które są cały czas w gotowości do wykonania jakiegoś zadania, występujących w zawodach itp.
Ostatnio edytowano Nie paź 01, 2006 12:06 przez enduro, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry

enduro

Post » Nie paź 01, 2006 12:05

Acana adult cat (nowy skład):

Mączka z kurczaka (o małej zawartości popiołu), świeże mięso z kurczaka bez kości, parowana mączka owsiana, tłuszcz z kurczaka, mielony len (naturalne źródło Omega3), olej ze śledzia (naturalne źródło DHA i EPA*), wywar z kurczaka, olej canola**, wyciąg z drożdży, korzeń cykorii, kultury drożdży, yucca shidigera, wyciąg z nagietka (źródło luteiny), wyciąg z rozmarynu, cały czosnek, Atlantycki kelp***, marchew, pietruszka, pomidory (naturalne źródło likopenu), jabłko, żurawina, sól morska, potas, cholina, lizyna, wit. A, wit, E, metionina, L-karnityna, wit. D3, żelazo, cynk, mangan, biotyna (wit. H), miedź, niacyna (wit. PP), ryboflawina (wit. B2), tiamina, wit. K, pirydoksyna (wit. B6), wit. B12, wapń, kwas foliowy.

*kwasy tłuszczowe
**kanadyjski olej rzepakowy
***glony - krasnorosty
kamena & mruf
Obrazek Obrazek

kamena

Post » Nie paź 01, 2006 12:08

kamena pisze:Acana adult cat (nowy skład):

Mączka z kurczaka (o małej zawartości popiołu), świeże mięso z kurczaka bez kości, parowana mączka owsiana, tłuszcz z kurczaka, mielony len (naturalne źródło Omega3), olej ze śledzia (naturalne źródło DHA i EPA*), wywar z kurczaka, olej canola**, wyciąg z drożdży, korzeń cykorii, kultury drożdży, yucca shidigera, wyciąg z nagietka (źródło luteiny), wyciąg z rozmarynu, cały czosnek, Atlantycki kelp***, marchew, pietruszka, pomidory (naturalne źródło likopenu), jabłko, żurawina, sól morska, potas, cholina, lizyna, wit. A, wit, E, metionina, L-karnityna, wit. D3, żelazo, cynk, mangan, biotyna (wit. H), miedź, niacyna (wit. PP), ryboflawina (wit. B2), tiamina, wit. K, pirydoksyna (wit. B6), wit. B12, wapń, kwas foliowy.

*kwasy tłuszczowe
**kanadyjski olej rzepakowy
***glony - krasnorosty

Dzięki :)
Rzeczywiście skład się polepszył, jak widać cały czas pracują nad tym, aby Acana była jeszcze lepsza ;)

Akurat musimy kupić nową Acanę, ciekawe czy taką dostaniemy :D
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry

enduro

Post » Nie paź 01, 2006 12:10

dla mnie bomba,ciekawi mnie tylko kiedy cena acany zrowna sie na przykład z royalem,ktorego sklad jest gorszy a cena o wiele wyzsza,z tego co czytałam royal ma ok 28-30 % miesa :roll: :roll: i nadal nie rozumiem jego ceny
nam odpowiada teraz sanabelle,juz nie pamietam kiedy ostatni raz zwracał sierscia :) choc smakowo dla niego Hills wygrywa :roll:
Ostatnio edytowano Nie paź 01, 2006 12:14 przez kasia essen, łącznie edytowano 1 raz

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Nie paź 01, 2006 12:14

kasia essen pisze:dla mnie bomba,ciekawi mnie tylko kiedy cena acany zrowna sie na przykład z royalem,ktorego sklad jest gorszy a cena o wiele wyzsza,z tego co czytałam royal ma ok 28-30 % miesa :roll: :roll: i nadal nie rozumiem jego ceny

oby cena została taka jak jest ;)
dla niektórych wyznacznikiem jakości karmy jest cena, więc pewnie gdyby kosztowała tyle co biomill byłaby uważana za najlepszą albo jedną z najlepszych - tak jak teraz Biomill, mimo wcale nie imponującego składu :D
ale cena nie świadczy o jakości i niech zostanie taka jaka jest ;)
Ostatnio edytowano Nie paź 01, 2006 12:24 przez enduro, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry

enduro

[poprzednia][następna]