Karma Acana

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Wto wrz 26, 2006 0:16

Kaska pisze:dla nerkowcow jest istotna niska zawartosc dobrej jakosci bialka - i tu jest wazne by to bialko bylo z miesa - nie z maczki kurzej ;) ) i niski poziom fosforu przede wszystkim

LOL :D
a mączka kurza myślisz, że co to jest? własnie skoncentrowane mięso, z dużo ilością białka.

Skład:
Mięso drobiowe ( 51% kurczak oraz indyk) tłuszcz drobiowy (kurczak oraz indyk), kukurydza, zboże, gluten kukurydziany, pulpa buraczana , ryba ora produkty rybne, minerały, hydrolizowana wątroba drobiowa, olej z wątroby dorsza, kiełki pszenicy, oligosacharydy, Dl metionina, witaminy.

Gluten kukurydziany jest białkiem roślinnym nie mającym wpływu na zdrowie. brawo.. ;) szkoda, że te białko nie jest dobrze trawione.

po co kukurydza i zboże ;) ? zapychacz taki? kot mało co z tego wyciągnie.
--

diety ACANA z reguły mają tych węglowodanów bardzo mało (od 22 do 28%).

i biomill jest lekkostrawny ze swoim poziomem węglowodanów 40% ;) ?
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Wto wrz 26, 2006 0:18

Tak sądziłam, że spór zażarty się wytworzy :wink:

Ja nie mam szczególnych doświadczen z Acaną, raz mój koto zjadł 1,5 kg kittena także ma wiedza praktyczna marna. Myślę, że Acana to przyzwoita jakość za przyzwoitą cenę, gdyby nie było mnie stać na coś innego to Acana i Pro Plan byłyby pierwszymi karmami, po jakie bym sięgnęła. W sumie to opinie zawsze są, były i będą podzielone, jedne koty są po Acanie piękne i wesołe a inne mają brzydką sierśc i im nie smakuje. Dlatego każda karma musi być dostosowana do każdego kota- ja tak przynajmniej uważam. Co do Biomilla to od niedawna karmię bandę i nie ma problemów jak na razie, wybrałam karmę szczególnie ze względu na to, że jest tam opcja selectiv- ze sporymi chrupkami i bardzo kaloryczna, jedna z niewielu karm na rynku nadająca się dla aktywnych kotów.

Powiedziałam co wiedziałam, o analizy i składy się kłócić nie będę bo to nie moja broszka, nie jestem w tym mocna :wink: Myślę, że śmierć po Acanie nie nastąpi :)

Pozdrawiam

Ania i koty

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Wto wrz 26, 2006 0:20

Kaska pisze:maczka drobiowa jest na pierwszym miejscu w acanie

Biomill nie ma tylko i wylacznie miesa
Mięso drobiowe ( 51% kurczak oraz indyk) tłuszcz drobiowy (kurczak oraz indyk), kukurydza, zboże, gluten kukurydziany, pulpa buraczana , ryba oraz produkty rybne, minerały, hydrolizowana wątroba drobiowa, olej z wątroby dorsza, kiełki pszenicy, oligosacharydy, Dl metionina, witaminy.

http://www.biomill.ch/en/index.php?cont ... ifications
The meats incorporated into BiOMill products are fit for human consumption.

w biomillu nie wiadomo co jest na pierwszym miejscu, bo mączki nie uwzględniono.

MĄCZKA Z KURCZĄT (JAKOŚCI SPOŻYWCZEJ)
Mączka z kurcząt o jakości spożywczej jest głównym składnikiem wszystkich receptur ACANA (z wyjątkiem dwóch: jagnięco-ryżowej Lamb & Rice oraz łososiowo-ziemniaczanej Salmon & Potato). Mączka z kurcząt ACANA produko- wana jest na miejscu, wyłącznie dla firmy Champion Petfoods. Ten łatwo strawny składnik zawiera 70% białek i ma doskonały profil aminokwasów oraz [b]wysoką wartość biologiczną (BV).

ACANA CHICKEN MEAL produkowana jest wyłącznie dla firmy Champion Petfoods z kurcząt badanych i mających świadectwa badania jako „nadające się do spożycia przez ludzi” wydawane przez kanadyjski inspektorat żywności (Canadian Food Inspection Agency).[/b]
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry

enduro

Post » Wto wrz 26, 2006 0:22

DamaKier pisze:Tak sądziłam, że spór zażarty się wytworzy :wink:

spór :) ?
coś Ty. wymieniamy się informacjami na temat karmy.
przynajmniej ja sporu nie widzę.
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry

enduro

Post » Wto wrz 26, 2006 0:29

enduro - az wrzucilam w google maczke kurza - nic nie wyszlo mi poza skladem acany itp
przez analogie moge sie domyslac
http://www.agro-fish.pl/produkty_maczka_rybna.php

w biomillu masz napisane co jest na piwerwszym miejcu - mieso
:lol:

a nie ma maczki w skladzie - bo jej tam nie ma :wink:
Ostatnio edytowano Wto wrz 26, 2006 0:30 przez Kaska, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Wto wrz 26, 2006 0:30

enduro pisze:
DamaKier pisze:Tak sądziłam, że spór zażarty się wytworzy :wink:

spór :) ?
coś Ty. wymieniamy się informacjami na temat karmy.
przynajmniej ja sporu nie widzę.

Nie, ja rozumiem, taka gorąca dyskusja bardziej niż spór- ale rozumiem i nie neguję, bo ja też nieraz jestem członkiem takich polemik i choć mogłoby się wydawać, że to podchodzi pod kłótnię to tylko sobie pewne rzeczy wyjaśniacie- a przy okazji ja ile się dowiem :lol:

Pozdrawiam

Ania i koty

DamaKier

Od: Pon gru 26, 2005 23:02

Post » Wto wrz 26, 2006 0:34

i jeszcze tylko jedno - czy Ty masz jaks fobie na punkcie weglowodanow ?
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/weglowodany.htm
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Wto wrz 26, 2006 0:55

Wow...

Od razu pragnę zaznaczyć, że: nie karmię ani Biomillem (choć karmiłam) ani Acaną (choć karmiłam) bo chrupy są za małe, moje koty połykają je w całości.
Co do mączki versus mięsa. Polecam wejście na strony firmowe producentów i poczytanie sobie oryginalnych składów, bądź chociaż składów w innych niż polski językach. Np. na stronie RC w USA kurczak występuje tylko w postaci mączki. To samo Hill's. Na stronie Biomilla jest: dehydrated poultry meat products. Czy jesteście pewni/e, że są to piersi kurczacze tylko i wyłącznie? Dla idealistów w sam raz...

To taki mój drobny dodatek w dobrej sprawie. Osobiście dyskwalifikuję i Biomilla i Acanę, bo małe chrupki. Ale uważam obie karmy za dobre (choć nie dla moich kotów) i porównywalne.
Seraf i Fango

Icicle

Od: Wto maja 02, 2006 17:12

Post » Wto wrz 26, 2006 0:58

moje kotuchy jedza Acane od pol roku
wygladaja dobrze
futro wyglada prawidlowo... powstrzymam sie od moich typowych uwag..

no ale jak tu sie nie chwalic... no dobra moje kotuchy sa sliczne

robia ładne qpy
nie smierdzi im z pycha
po pol roku wydaje mi sie ze karma sie sprawdza
wczesniej jelismy hillsa i royala, wie widze wyraznych zmian.
:D
nigdy nie jest zle..jezeli moze byc gorzej ;-)
Obrazek

Samefusy

Od: Śro gru 08, 2004 12:06

Post » Wto wrz 26, 2006 5:18

Biomill zawiera gluten kukurydziany. Podawanie kotom bialka pochodzenia roslinnego laczone jest od pewnego czasu z problemami zdrowotnymi. Istnieje podejrzenie , ze zastepowanie bialka zwierzecego bialkiem roslinnym moze prowadzic do cukrzycy i innych chorob u kotow w starszym wieku.
Gluten kukurydziany dodawany jest do karmy , aby obnizyc koszty produckji bez obnizenia ilosci bilaka w karmie.
Jako ciekawostka: Numer 1 reklama drogich i dobrych karma w USA jest : NASZA KARMA NIE ZAWIERA GLUTENU KUKURYDZIANEGO.
Ostatnio edytowano Wto wrz 26, 2006 5:48 przez AlkaM, łącznie edytowano 1 raz

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Wto wrz 26, 2006 5:21

Dla mnie to troche dziwne, ze polski dystrybutor biomilla podaje na swojej stronie, ze pierwszym skladnikiem karmy jest: Mięso drobiowe ( 51% kurczak oraz indyk) a firma Bimioll na swojej szwajacarskiej stronie http://www.biomill.ch/en/index.php?content=cats_range podaje, ze pierwszym skladnikiem jest: Dehydrated poultry meat products (chicken and turkey – 57%), czyli wysuszone produkty z kurczka i indyka (nawet nie jest to uzyte slowo meat czyli mieso). Dehydrated chicken meat to inna nazwa maczki kurzej.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Wto wrz 26, 2006 8:34

Moje koty w ilości sztuk 5nie chcą Acany ,przyzwyczajone pewnie za bardzo do HILLSA i ROYALA ale wtedy tak doradził mi wet i tego sie trzymam ,dostałam próbki BIOMILA i też nie chciały ,próbowałM acany bo dużo tansza ale nie chciały tego jeść , a owszem cenowo by mi odpowiadała,kupiłam Sanabel i tylko jedna koteczka to jadła perska niebieska i chyba nie będe już cudowac :lol: ale ale pdwórkowym kotom dawałam Wiskas i jak tylko poczuły zapach to chciały opakowanie zeżreć 8O :!: :lol: Nie dajmy sie zwariować :lol:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Wto wrz 26, 2006 17:13

Kaska pisze:enduro - az wrzucilam w google maczke kurza - nic nie wyszlo mi poza skladem acany itp
przez analogie moge sie domyslac
http://www.agro-fish.pl/produkty_maczka_rybna.php

w biomillu masz napisane co jest na piwerwszym miejcu - mieso
:lol:

a nie ma maczki w skladzie - bo jej tam nie ma :wink:

tak jak polecił inny użytkownik forum, polecam zajrzeć w skład w innym języku ;) jak widać tłumaczenie na polski jest bardzo swodobne.
każda dobra karma jest oparta na mączce kurzej (i nie mam pojęcia dlaczego jest tak tępiona, przecież to bardzo dobrze przyswajalny składnik, żadne tam odpadki...), mączka kurza to właśnie skoncentrowane białko, bez mączki w życiu nie uzyskałabyś karmy o takim poziomie białka, bo mięso 100% kurze ma maxymalnie 23% białka (w piersi z indyka, a wątpie żeby nawet w najlepszych karmach takie coś dawali :D ).

Kaska pisze:a nie ma maczki w skladzie - bo jej tam nie ma :wink:

po co obniżasz (pewnie nieświadomie) w ten sposób renomę Biiomilla ;) ?
mączka jest, i dobrze.
każda dobra karma zawiera mączkę i nie jest to produkt uboczny. i nie ma się co wstydzić mączki, naprawdę ;)
Ostatnio edytowano Wto wrz 26, 2006 17:33 przez enduro, łącznie edytowano 3 razy
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry

enduro

Post » Wto wrz 26, 2006 17:19

Kaska pisze:i jeszcze tylko jedno - czy Ty masz jaks fobie na punkcie weglowodanow ?
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/weglowodany.htm

i po co mi to dajesz? to dytyczy ludzi, nie kotów.

tak, mam poniekąd fobię, gdyż koty słabo radzą sobie z węglowodanami. im większa ich ilość tym mniejsza strawność karmy.
a to z prostego powodu: bo w mięsie nie ma węglowodanów, a kot jest mięsożercą. nie jest przystosowany do pobierania energii z skrobii, ani jej trawienia, kot energię uzyskuje z tłuszczów.
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry

enduro

Post » Wto wrz 26, 2006 17:25

Icicle pisze:Wow...

Od razu pragnę zaznaczyć, że: nie karmię ani Biomillem (choć karmiłam) ani Acaną (choć karmiłam) bo chrupy są za małe, moje koty połykają je w całości.
Co do mączki versus mięsa. Polecam wejście na strony firmowe producentów i poczytanie sobie oryginalnych składów, bądź chociaż składów w innych niż polski językach. Np. na stronie RC w USA kurczak występuje tylko w postaci mączki. To samo Hill's. Na stronie Biomilla jest: dehydrated poultry meat products. Czy jesteście pewni/e, że są to piersi kurczacze tylko i wyłącznie? Dla idealistów w sam raz...

To taki mój drobny dodatek w dobrej sprawie. Osobiście dyskwalifikuję i Biomilla i Acanę, bo małe chrupki. Ale uważam obie karmy za dobre (choć nie dla moich kotów) i porównywalne.

Co do mączki, to poszukam później, ale na forum zagranicznym i na stronach o żywieniu przeczytałam coś, co chyba jest prawdą, wszystkie karmy suche są robione z mączki, to nie jest zły składnik - ona ma najbardziej skoncentrowane białko. Mięsa w czystej postaci do suchej karmy się nie dodaje... jeśli producent pisze, "mięso" to raczej i tak jest to mączka lub mięso, ale odwodnione.
A jeśli chodzi o Acanę, to w Kanadzie i USA nie jest chyba aż tak uwielbiana jak u nas :wink: ja nie mam nic przeciwko niej, ale uważam, że nie ma karmy idealnej... a wielu bardzo dobrych u nas jeszcze nie ma.

gosiak

Od: Nie kwi 03, 2005 13:25

[poprzednia][następna]