Karma Acana

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon wrz 25, 2006 21:49

Oberhexe pisze:
pixie65 pisze:
Maryla pisze:Wklejam:
Charakterystyka karmy: Biomill SELECTIVE jest kompletną i w pełni zbilansowaną karmą dla kotów w wieku od 10 miesiąca do 8 roku życia. Specjalnie opracowana formuła dla kotów o nierównomiernym apetycie, wybrednych. . Niektóre koty bez względu na rasę potrafią być bardzo kapryśne i wybiórcze jeżeli chodzi o jedzenie. Karma Biomill Selective charakteryzuje się wybornym smakiem. Charakteryzuje się wysoka zawartością tłuszczu oraz wyciągiem Żen Szenia Biomill SELECTIVE będzie stymulował apetyt kota oraz zwiększy jego witalność. Niska zawartość skrobi czyni pokarm lekko strawny, co powoduje zmniejszenie wielkości odchodów i minimalizuje ryzyko niestrawności. Dzięki pokarmowi SELECTIVE utrzymywana jest naturalna kwasowość moczu na poziomi 6-65Ph. Pozwala to na unikniecie tworzenia się kamieni blokujących przewód moczowy. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu wysoko przyswajalnych i strawnych protein, zastosowaniu składników redukujących kwasowość oraz kontrolowanej ilości fosforu oraz magnezu które stanowią najczesztsza przyczynę tworzenia się kamienie u kota.

Sama jestem ciekawa tej karmy, ale powiem szczerze, że to co przeczytałam to dalej same ogólniki...Chciałabym wiedzieć ILE i CZEGO (np.fosforu) jest w tej karmie.Jesli to jedyna informacja na opakowaniu to nie wzbudza mojego zaufania. To raczej reklama, niż informacja. Chętnie dowiem się więcej.

Napisz do Apporu, bardzo chętnie wysyłają analizę chemiczną karmy, pełen skład.
Z pamięci powiem, że fosforu w Chickenie jest niewiele.

Biomill byl jedynym producentem, ktory udostepnil pelna anaize skladu dystrybutorowi zgadzajac sie na przekazanie jej mnie
poniewaz chodzilo o planowanie karmienia dla kotow po problemach z nerkami - bylo to dla mnie bardzo istotne
inni producenci - nie zgodzili sie
dla mnie to dowod, ze producent Biomilla nie ma nic do ukrycia

teraz dziewczyny sa wlasnie na Chickenie - i bialka nie tak duzo - i fosforu mniej niz w innych

moglam porownac wszystkie karmy w ich asortymencie i naradzic sie z wetem
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Pon wrz 25, 2006 21:53

No właśnie o to by mi chodziło...Czy jest możliwe tu na forum porównywanie składu poszczególnych karm? Czy można by stworzyć taki wątek?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon wrz 25, 2006 21:55

Kaska pisze:
Oberhexe pisze:
pixie65 pisze:
Maryla pisze:Wklejam:
Charakterystyka karmy: Biomill SELECTIVE jest kompletną i w pełni zbilansowaną karmą dla kotów w wieku od 10 miesiąca do 8 roku życia. Specjalnie opracowana formuła dla kotów o nierównomiernym apetycie, wybrednych. . Niektóre koty bez względu na rasę potrafią być bardzo kapryśne i wybiórcze jeżeli chodzi o jedzenie. Karma Biomill Selective charakteryzuje się wybornym smakiem. Charakteryzuje się wysoka zawartością tłuszczu oraz wyciągiem Żen Szenia Biomill SELECTIVE będzie stymulował apetyt kota oraz zwiększy jego witalność. Niska zawartość skrobi czyni pokarm lekko strawny, co powoduje zmniejszenie wielkości odchodów i minimalizuje ryzyko niestrawności. Dzięki pokarmowi SELECTIVE utrzymywana jest naturalna kwasowość moczu na poziomi 6-65Ph. Pozwala to na unikniecie tworzenia się kamieni blokujących przewód moczowy. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu wysoko przyswajalnych i strawnych protein, zastosowaniu składników redukujących kwasowość oraz kontrolowanej ilości fosforu oraz magnezu które stanowią najczesztsza przyczynę tworzenia się kamienie u kota.

Sama jestem ciekawa tej karmy, ale powiem szczerze, że to co przeczytałam to dalej same ogólniki...Chciałabym wiedzieć ILE i CZEGO (np.fosforu) jest w tej karmie.Jesli to jedyna informacja na opakowaniu to nie wzbudza mojego zaufania. To raczej reklama, niż informacja. Chętnie dowiem się więcej.

Napisz do Apporu, bardzo chętnie wysyłają analizę chemiczną karmy, pełen skład.
Z pamięci powiem, że fosforu w Chickenie jest niewiele.

Biomill byl jedynym producentem, ktory udostepnil pelna anaize skladu dystrybutorowi zgadzajac sie na przekazanie jej mnie
poniewaz chodzilo o planowanie karmienia dla kotow po problemach z nerkami - bylo to dla mnie bardzo istotne

teraz dziewczyny sa wlasnie na Chickenie - i bialka nie tak duzo - i fosforu mniej niz w innych

"Pełna analiza chemiczna" - co powinna zawierać? Mogłabyś podać?
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Pon wrz 25, 2006 22:16

prosze
pisalam juz o tym na forum w watku nerkowym
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=17 ... &start=360

sprawdzalm dwie o najnizszym bialku

dystrybutor sprzedaje karmy innych producentow- dostepne byly dane z opakowan
Obrazek

Kaska

Post » Pon wrz 25, 2006 22:28

tangerine1 pisze:Karmiłam koty Acaną, Biomillem, Hillsem.
Róznicy w wygladzie siersci i zawartości kuwety nie zauważyzlam żadnej.
Acana szybko sie znudziła i koty ogłosiły bojkot.
Biomill smakował umiarkowanie.
Uwielbiają Hillsa z jagnięciną i od dłuzszego czasu to jedzą.
Z Biomilla zrezygnowałam, bo uznałam, ze jest za drogi.
Ja żyję na srednim poziomie, odżywiam się średnio, uzywam kosmetyków średniej jakości itp.
Uznałam, ze koty mogą się do mnie dostosowac i takze jeść karmę ze średniej półki :wink: .
Jakosć ich życia jest równie ważna jak jakość mojego zycia :wink: .
Pewnie, ze mogłabym zrezygnowac z kilku przyjemnosci i karmić je Biomillem, ale nie czuję takiej potrzeby :wink: .

Tangerine1, mam jak Ty :wink:
tylko ze moje Biomilla nie kosztowaly jeszcze...

Acana byla super - ale tylko pierwszy worek
Sanabelle jest caly czas chetnie jedzona, rozne rodzaje
z RC wchodza tylko torebki 400g
podobnie z Hills'em (jagniecina wylacznie, 400g) :(
no moze jeszcze Oral Care w malych ilosciach

na Biomilla mnie chyba nie stac - nie lubie byc zalezna od innych, a tu wydaje sie, ze to jeden z podstawowych warunkow, dzieki ktorym mozna miec Biomilla taniej
:wink: :roll:

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pon wrz 25, 2006 22:40

nie ukrywam, ze dla mnie cena 67 zl/2kg Biomilla jest porownywalna z 64zl/2 kg renala ( ceny ze znizkami dla stalego klienta)
przy kotach chorych nie oszczedza sie na karmie wet - tym bardziej jak juz wreszcie przestaly byc chore :D
w obu przypadkach dziewczyny zjadaja ok kilograma miesiecznie
plus mokre
tzn teraz bez mokrego bo sie upasly odrobinke :wink:
wredna pancia odchudza :twisted:
Obrazek

Kaska

Post » Pon wrz 25, 2006 22:46

Kaska, a ja odchudzając koty zrezygnowałabym z suchego (zamiast mokrego)
ale to pewnie temat do zażartej dyskusji :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pon wrz 25, 2006 22:57

biomill nie ma mokrego
a inni producenci mi nie podadza skladu

latwiej mi dawkowanie suchego kontrolowac

okragle bardzo nie sa - tylko im sie nozki skrocily jak po dopsieniu chcialam dogodzic :wink: i porozpieszczac

torebki sniadaniowe pod brzuchem sobie napelnily :twisted:
Obrazek

Kaska

Post » Pon wrz 25, 2006 23:01

Kaska pisze:okragle bardzo nie sa - tylko im sie nozki skrocily jak po dopsieniu chcialam dogodzic :wink: i porozpieszczac

a nie mają więcej biegania teraz?
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pon wrz 25, 2006 23:03

Maryla pisze:
Kaska pisze:okragle bardzo nie sa - tylko im sie nozki skrocily jak po dopsieniu chcialam dogodzic :wink: i porozpieszczac

a nie mają więcej biegania teraz?

mniej
pies stopuje szalenstawa bo tez chce uczestniczyc :roll:
i ide opisac do naszego watku, bo OT uje brzydko jak na moda :P
Obrazek

Kaska

Post » Pon wrz 25, 2006 23:25

Beata pisze:na Biomilla mnie chyba nie stac - nie lubie byc zalezna od innych, a tu wydaje sie, ze to jeden z podstawowych warunkow, dzieki ktorym mozna miec Biomilla taniej
:wink: :roll:

8O

Bez przesady z tą zależnością...
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon wrz 25, 2006 23:33

Kaska pisze: Biomill byl jedynym producentem, ktory udostepnil pelna anaize skladu dystrybutorowi zgadzajac sie na przekazanie jej mnie

http://www.acana.com.pl/userfiles/Image ... ultCat.pdf

chyba nie jest jedynym producentem ;)
Czego brakuje w tej analizie ;) ?
Jest chyba wszystko to, co było w wątku, który podałaś (o nerkowcach i analizie biomilla).

A propos biomilla:
Węglowodany%........40...............40

Niska zawartość skrobi czyni pokarm lekko strawny, co powoduje zmniejszenie wielkości odchodów i minimalizuje ryzyko niestrawności

Skrobia jest jak wiadomo węglowodanem. Ciekawe jaki wg nich poziom skrobii jest niski, bo narazie jestem w stanie stwierdzić, że 40% węglowodanów w karmie to dużo.
Zawartości skrobii nie jest podana, więc nie można stwierdzić, czy pokarm ma wysoką, czy niską zawartość skrobii. A na to wskazuje opis, nie poparty analizą skrobii w pokarmie.
Skrobia to nie jedyny węglowodan, prawda ;) ?
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry

enduro

Post » Pon wrz 25, 2006 23:45

- ktory udostepnil dystrybutorowi - nie podkreslaj selektywnie

ten dystrybutor akurat acany nie sprzedaje
dla mnie istotna jest tez kolejnosc podawanych skladnikow - najpierw podaje sie te, ktorych jest najwiecej
porownaj kolejnosc skladnikow
http://www.sklep.apport.pl/index.php?st ... id_prod=12

dla nerkowcow jest istotna niska zawartosc dobrej jakosci bialka - i tu jest wazne by to bialko bylo z miesa - nie z maczki kurzej ;) ) i niski poziom fosforu przede wszystkim
Obrazek

Kaska

Post » Pon wrz 25, 2006 23:52

w składzie biomilla napisane jest na pierwszym miejscu:
Mięso drobiowe ( 51% kurczak oraz indyk)

gdzie jest wyszczególniona mączka drobiowa, ile jej jest? żadna karma nie jest oparta tylko i wyłącznie na "świeżym kurczaku bez kości" (na co może błędnie wskazywać w składzie "mięso drobiowe"), mączke przecież zawiera każda "niewhiskasowa" karma i jest ważnym elementem w składzie karmy. a ja nie wiem ile jej jest.
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry

enduro

Post » Wto wrz 26, 2006 0:10

maczka drobiowa jest na pierwszym miejscu w acanie

Biomill nie ma tylko i wylacznie miesa
Mięso drobiowe ( 51% kurczak oraz indyk) tłuszcz drobiowy (kurczak oraz indyk), kukurydza, zboże, gluten kukurydziany, pulpa buraczana , ryba oraz produkty rybne, minerały, hydrolizowana wątroba drobiowa, olej z wątroby dorsza, kiełki pszenicy, oligosacharydy, Dl metionina, witaminy.

http://www.biomill.ch/en/index.php?cont ... ifications
The meats incorporated into BiOMill products are fit for human consumption.
Obrazek

Kaska

[poprzednia][następna]