Martinka pisze:Ps. Dominik - ja tez uwazam, ze nazywanie zwierzat ludzkimi imionami nie jest obrazliwe. No bo z drugiej strony dlaczego mialoby byc? :)))))
Tak jak pisałem Kordonii, dlatego że Ty je kochasz, ale nie wszyscy i właśnie tym osobom będzie przykro, ale nie można się otaczać wyłącznie miłośnikami zwierząt, by zachować jakieś zdrowie psychiczne trzeba również czasem rozmawiać z innymi ludźmi, którzy różnie zareagują.
Była swego czasu moda na nazywanie psów imieniem Max. Znałem kogośo tym imieniu i jak kiedyś inna osoba powiedziała przy przedstawieniu się "Maks? na prawdę? To jak mój pies!" to wierz mi, że ten chłopak czuł pewną przykrość. Po prostu zwierzęta to inny świat niż ludzi, dla jednych to będzie zaszczyt, dla innych wręcz przeciwnie.
Rozumując w drugą stronę - gdyby ktoś nazwał dziecko Azor - myślisz, że miało ono by potem bezstresowe życie? Psy występują pod różnymi rolami w naszym życiu - dobrymi i złymi, każdy ma swoje pewne doświadczenia dobre lub złe i tak też darzy uczuciami te zwierzęta. Zazwyczaj jednak ludzie wywyższają się ponad zwierzęta, bo są inteligentni i potrafią myśleć daleko dalej niż zwierzęta. Choćby chrześcijaństwo nie zakłada ani raju, ani piekła dla zwierząt, one są tylko po to by służyć człowiekowi (jeśli ktoś z was ma się za chrześcijanina to powinien znać stanowisko kościoła wobec zwierząt - czyli nie męczyć, ale też nie przypisywać zbytniej roli im). Po prostu dla wielu osób imię takie będzie sprawiać przykrość, bo nie chcą być równani do zwierząt, jakkolwiek byś ich nie kochała.
Wspomniana Maja jest bardzo żadko spotykanym imieniem właśnie dlatego, że wielu osobom kojarzy się z kreskówką, dlatego też nie chcą by ich dzieci tak były chrzczone, znam conajmniej 5 osób które sobie tak dały na ksywkę (ale to co innego), dwie osoby które tak mają na imię. Gucio to za to zdrobnienie od Gustawa, ale z podobnego powodu mało używane, wpisując to w google dostaniemy właśnie listę kocich imion ;)
Nie chciałem tu wyjść na kogoś kto komuś coś nakazuje czy oburza się, tylko po prostu zwracam uwagę na ten problem i trzeba go zawsze rozważyć przy takiej decyzji, a po to jest forum by móc dyskutować właśnie :)