dlaczego forum chodzi tak wolno

Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 08, 2006 21:41

Ja też jestem za płaceniem. Myślę jednak, że Koty i Kociarnia powinny być za darmo. Bo ktoś nowy, szukający pomocy, informacji czy kota nie będzie płacił żeby wejść na forum, którego nie zna. Zrezygnuje.
Nie każdy przecież w sieci wie, jaką kopalnię wiedzę my tu mamy :)

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Wto sie 08, 2006 22:25

Tak, należy płacić! Nie dobrowolną, ale ustaloną składkę, z pominięciem fundacji i ludzi aktywnie i systematycznie pomagającym kotom, których listę można zrobić. Do poczytania dla wszystkich powinny być dostępne działy Koty i Kociarnia, a do pisania można ustalić jakąś liczbę pierwszych darmowych postów.
Spróbuj trochę z siebie dać tym, co mają gorszy świat...
Obrazek ->tu nasz wątek-> a tu album :)

Fraszka

Od: Wto lip 27, 2004 9:04

Post » Wto sie 08, 2006 22:57

adoptujkotazeschroniska pisze:Ja generalnie nie mam nic przeciwko temu , żeby płacić za forum.. natomiast beliowen pominęłaś jedną rzecz.. oprócz kilku forumowych fundacji jest masa osób ktore robi wieeeeelkie rzeczy dla kotów i wklada w to dużo pieniędzy.. te osoby tez miałyby płacić ? i jak wtedy rozróżniać kto powinien płacić a kto nie ?

A poza tym jest to o tyle tez kiepskie rozwiązanie imho że osoby ktore wchodza na forum zaadoptować kota pisza np 3 - 4 posty.. wprowadzając taką opłatę trzeba bedzie sie tez liczyc z tym ze czesc potencjalnych adoptujących lub w ogóle ludzi ktorzy mogliby coś dobrego wnieść na forum niestety sie nie zarejestruje...

Nie pominęłam.
Poczytaj sobie moje dalsze posty, nie tylko pierwszy w tym wątku.
Poruszyłam obie te kwestie.
Poza tym, to była propozycja do dyskusji, nie ja tu decyduję.

Uważam po prostu że to nie fair że lrafal ponosi takie koszty skoro korzystamy wszyscy.
Zgadzam się że opłata nie może być wysoka, ale IMHO powinna być taka żeby nie powtórzyły się sytuacje że ktoś miał kilkanaście kont i zbanowany na jednym trollował sobie radośnie na drugim.
Albo dyskutował sam ze sobą, albo uśmiercał się i sam sobie współczuł - bo i takie akcje były.

Skrypt jest prosty, nie ma wielu elementów typu awatary czy rozbudowana baza emotek - ale jest tu olbrzymi bank informacji i duża grupa ludzi gotowych spieszyć z pomocą; myślę że abonament najwyżej sytuację poprawi, a nie pogorszy.
Ostatnio edytowano Wto sie 08, 2006 23:08 przez Beliowen, łącznie edytowano 1 raz
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Wto sie 08, 2006 23:02

Rafał, możesz napisać jakie są statystyki serwera jeżeli chodzi o transfer miesięczny lub roczny? Może warto byłoby zastanowić się nad umieszczeniem forum na serwerze zewnętrznym? Na przykład na ibc.pl transfer 300 GB rocznie i 51 GB przestrzeni dyskowej kosztuje 999+vat. Odpada opłata za prąd, administracja itp. Stabilność wysoka, szybkość w godzinach szczytu byłaby lepsza bo firmy hostingowe mają bardzo mocne łącza. Jeżeli roczny transfer jest dużo większy można zastanowić się też nad zmiejszeniem dopuszczalnego rozmiaru pliku wrzucanego na upload oraz zmniejszenie lub całkowite usunięcie sygnatur obrazkowych.
Powyższe informacje uzyskałam od znajomego, który chętnie udzieli kolejnych porad w omawianym tutaj zakresie.
Obrazek

wacka

Od: Pt sie 20, 2004 9:06

Post » Wto sie 08, 2006 23:19

Beliowen... ja nie mam nic przeciwko płaceniu za forum i też uważam, że ta kwota jest gigantycznie wysoka jak na jedną osobę..
tylko poprostu wydaje mi się że opracowanie systemu opłat = kto ma płacić a kto nie będzie szalenie trudne a nawet moze i niesympatyczne...

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Wto sie 08, 2006 23:21

Fraszka pisze:Tak, należy płacić! Nie dobrowolną, ale ustaloną składkę, z pominięciem fundacji i ludzi aktywnie i systematycznie pomagającym kotom, których listę można zrobić. Do poczytania dla wszystkich powinny być dostępne działy Koty i Kociarnia, a do pisania można ustalić jakąś liczbę pierwszych darmowych postów.

Ciekawa jestem, kto ustali kryteria wpisywania na taką listę... Są ludzie pomagający po cichu i bez rozgłosu, lub z pewnych powodów ograniczających się do pomocy finansowej, jak rozumiem oni nie będą zwolnieni?

Jak składka, to sorry, ale dla wszystkich, jednakowa, niezależnie od stażu na forum, zasług i czego tam jeszcze.
I jestem za taką składką o ustalonej wysokości.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Wto sie 08, 2006 23:46

Oberhexe pisze:
Fraszka pisze:Tak, należy płacić! Nie dobrowolną, ale ustaloną składkę, z pominięciem fundacji i ludzi aktywnie i systematycznie pomagającym kotom, których listę można zrobić. Do poczytania dla wszystkich powinny być dostępne działy Koty i Kociarnia, a do pisania można ustalić jakąś liczbę pierwszych darmowych postów.

Ciekawa jestem, kto ustali kryteria wpisywania na taką listę... Są ludzie pomagający po cichu i bez rozgłosu, lub z pewnych powodów ograniczających się do pomocy finansowej, jak rozumiem oni nie będą zwolnieni?

Jak składka, to sorry, ale dla wszystkich, jednakowa, niezależnie od stażu na forum, zasług i czego tam jeszcze.

Po przemyśleniu przychylam się do tego, aby składka była jednakowa dla wszystkich. Rzeczywiście trudne byłoby ustalenie takich osób, a jest nas tak dużo na forum, że taka sładka będzie na pewno niewielka.
Spróbuj trochę z siebie dać tym, co mają gorszy świat...
Obrazek ->tu nasz wątek-> a tu album :)

Fraszka

Od: Wto lip 27, 2004 9:04

Post » Wto sie 08, 2006 23:51

Oberhexe pisze:

Megi, ja to widziałam jako ukłon w stronę wydatków jakie ponoszą te osoby - i przecież takie zwolnienie nie musi być obowiązkowe.
Bardziej chodzi mi o to, o czym wspomniała kota7 - nie wyobrażam sobie żeby kiedykolwiek mogło na forum zabraknąć eve69, lidiyi czy ryśki czy innych osób bo akurat będą tak bardzo pod kreską że nie będą w stanie nawet symbolicznej składki opłacić.
Ale masz rację że ustalenie kryteriów zwolnień może być jeszcze trudniejsze :(

I nie daj Bóg znów się jakieś tajne podfora dla upzywilejowanych pojawią :twisted:
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro sie 09, 2006 0:01

No to może tak: fundacje i azyle nie płacą, natomiast jeżeli chodzi o osoby prywatne, to na pewno znajdą się sponsorzy.
Moja pierwsza kocia miłość
za TM
Obrazek Obrazek
Nie tworzysz świata, jest on zastany. Można tylko ruszyć tyłek i coś zmieniać. (Anda)

kota7

Od: Czw sty 27, 2005 20:19

Post » Śro sie 09, 2006 0:15

Oberhexe pisze:

I jestem za taką składką o ustalonej wysokości
.

sie podpisze pod tym
Australia jest jak otwarte drzwi, za którymi majaczy błękit. Wychodzimy ze świata i wkraczamy w Australię.(D.H.L.)

Keti

Od: Pt wrz 13, 2002 11:44

Post » Śro sie 09, 2006 0:31

Forum Tematy Posty

Koty
Kocie pogawędki

23805 792945

Kociarnia
Koty i kotki do adopcji - Koty szukają domu

3095 88412

Dzikie koty
Pisanie na tym forum nie wymaga rejestracji

857 8113

Koci-łapci
Tematy niezwiązane z kotami (OT)

6748 282652

Koci Bazarek
Indywidualne aukcje na kocie potrzeby

1068 16353

Spotkania
Tu piszemy o imprezach forumowych Galeria spotkania

180 18277

Problemy techniczne
Tu można zgłaszać problemy techniczne i ćwiczyć swoje umiejętności.

1387 13241

Hodowcy kotów
Tematy związane z hodowlą kotów rasowych

1134 30098

Forum Felis Polonia www.felispolonia.pl
61 1089

Może w ten sposób pokażę Wam jak wygląda forum - ile tematów ,ile postów na podforach.
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Śro sie 09, 2006 1:23

wacka pisze:Rafał, możesz napisać jakie są statystyki serwera

ok 100G mies (bez uploadu), z uwagi na duza baze konto na serwerze wirtualnym odpada (przerabialem to kilka razy, zawsze konczylo sie odmowa swiadczenia uslug)

Upload obecnie mamy za free na serwerze forumowiczki iceangel :)

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Śro sie 09, 2006 2:43

A może do czasu podjęcia decyzji zrobić jakiś porządek z podpisami niezgodnymi z regulaminem? To też przecież serwer obciąża, TŻ mi dzisiaj jakieś obliczenia robił związane z nadmiarem różnych "ciężkich" podpisów, najeżonych różnymi zabawkami, które fajnie wyglądają, ale muszą się załadować wszystkim obecnym na forum, a to z kolei powoduje, że "cośtam" przydziela coraz mniej mocy przerobowej na kolejnego użytkownika (wiem, że piszę totalnie niefachowo, ale piszę co zapamiętałam i jak zrozumiałam :wink: )
Wiem, że jakiś czas temu był wątek o podpisach, ale chyba niewiele osób wzięło sobie do serca forumowy regulamin, bo jest mnóstwo podpisów wielkich na pół ekranu niemal.
Wiem, że to kropla w morzu, ale pewnie trochę tych kropli dałoby się pozbierać.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Śro sie 09, 2006 8:20

Galla, swego czasu takie podpisy, które nie spełniały regulaminu były usuwane - nie wiem jak jest teraz.

mokkunia

Od: Wto gru 20, 2005 18:14

Post » Śro sie 09, 2006 9:16

kiedyś przeglądałam jakieś forum (niestety nie pamietam jakie), którego istnienie było uzależnione od wyslania smsów. Jeden sms=okreslona kwota=przedłużenie istnienia forum o x czasu. Nie wiem na jakim serwerze było to forum, w jaki sposób było to zrobione od strony administracyjnej - ale może ktoś inny będzie się bardziej orientował?
ObrazekObrazek Obrazek Obrazek

AGA-cka

Od: Pon kwi 19, 2004 20:15

[poprzednia][następna]